Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιλεκτικές κινήσεις εκτός τραπεζικού ταμπλό

Σε υψηλό τετραμήνου η αγορά, με τον ΓΔ να υπερβαίνει τις 650 μονάδες με επιστράτευση του συνόλου σχεδόν του 20άρη. Έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για Αττικής. Ανόδου συνέχεια για Jumbo.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αγνόησε, κατά την σημερινή συνεδρίαση, την αρνητική εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και την “κόκκινη” εκκίνηση της Wall Street και με κίνηση ιδιαίτερα χαμηλού κόστους έδωσε στον Γενικό Δείκτη την δυνατότητα να κλείσει υψηλότερα των 650 μονάδων και σε υψηλό τεσσάρων μηνών, καθώς το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο έχει σημειωθεί στην συνεδρίαση της 4ης Μαϊου (689,86 μονάδες).

Για να επιτευχθεί το σημερινό κλείσιμο, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι “κηρύχθηκε επιστράτευση” στο σύνολο σχεδόν του 20αρη, έστω και αν στο Τραπεζικό ταμπλώ η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη.

Ξεκινώντας από τις Τραπεζικές μετοχές, η μεγαλύτερη κινητικότητα σημειώθηκε στις Κυπριακές Τράπεζες που αποφάσισαν να δώσουν μία σχετική αντίδραση, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά.

Ήπια κίνηση από Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, ενώ ο πλέον κινητικός Τραπεζικός τίτλος των τελευταίων ημερών, αυτός της Τρ. Πειραιώς, έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και στο χαμηλό ημέρας.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ και χαμηλότερα του 20αρη, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η έβδομη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για την μετοχή της Τρ. Αττικής, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Με διαθέσεις “Τραπεζικής απεξάρτησης” ο υπόλοιπος FTSE, έκλεισε σύσσωμος στο “πράσινο”, με εντυπωσιακούς, αλλά και λιγότερο πειστικούς, πρωταγωνιστές.

Πρώτο τραπέζι πίστα” ο τίτλος της Jumbo που δικαιώνοντας την στήλη που ενημέρωσε έγκαιρα, συμπλήρωσε μία ντουζίνα ανοδικές συνεδριάσεις και μάλιστα σήμερα ανέβασε στροφές στην ανοδική τάση.

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Folli Follie Group, που συνεχίζει να αυξάνει συναλλαγές και να αποκτά “όψιμους θαυμαστές” αρκετοί των οποίων ποντάρουν σε κάποιου είδους επιχειρηματική είδηση μέσα στον Σεπτέμβριο.

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Motor Oil και δύο συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο και ΟΤΕ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μετά τα πρώτα δύο λεπτά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ το κλείσιμο υψηλότερα των 650 μονάδων θα χρειαστεί επιβεβαίωση κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς το εν λόγω επίπεδο έχει “καεί” από τις συνεχόμενες αναφορές στις τεχνικές αναλύσεις.

Έτσι τα “υποψιασμένα” χαρτοφυλάκια θα περιμένουν ένα κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 662,46 μονάδων (απλό ΚΜΟ των 200 ημερών) για να επανεξετάσουν την στρατηγική τους.

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το 237- 241-243 είναι κοντινές αντιστάσεις που κατοχύρωση μπορεί να δώσει επιθετική κίνηση στον εν λόγω δείκτη, με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 248, 260, 265 και 270 μονάδες.

Αντίθετα, εκ νέου υποχώρηση χαμηλότερα των 226 μονάδων, θα φέρει κινήσεις “stop loss” στους “long” και θα ακυρώσει τον βραχυπρόθεσμο πλαγιοανοδικό βηματισμό.

Μένοντας στα δικά μας, το ποσό των 1,137 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,54% από 4,68% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση καλύφθηκε κατά 1,95 φορές (από 2,06) φορές κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία).

Από την άλλη και προς απογοήτευση της Αγοράς, η σημερινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον Γερμανό ομόλογό του Wolfgang Schaeuble με θέμα την παρουσίαση των επιπτώσεων του μνημονίου στην Ελληνική οικονομία, δεν έβγαλε κάποια ουσιαστική είδηση.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Αντίθετα τα μηνύματα εκτός των τειχών επιμένουν να δείχνουν αρνητικά για τις μετοχικές Αγορές.

Έτσι, σε υποβάθμιση του outlook για την Ε.Ε. προχώρησε η Moody’s, προειδοποιώντας για περισσότερες κινήσεις εάν επιδεινωθεί η δημοσιονομική θέση της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης διατηρεί το “ΑΑΑ” για την Ε.Ε., θέτοντας όμως πλέον αρνητικό οutlook.

Από την άλλη, αμετάβλητο, στο 3,5%, διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας για τρίτο συνεχή μήνα, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει αβεβαιότητα ειδικότερα ως προς την πορεία της κινεζικής οικονομίας.

Η Reserve Bank of Australia δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη ως προς την πορεία της εγχώριας οικονομίας, αλλά σημειώνει ότι οι τιμές για τις εξαγωγές φυσικών πόρων έχουν μειωθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ασφαλώς σημαντικά μεγαλύτερο προβληματισμό στις τάξεις των επενδυτών, έφεραν τα νέα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς ο κλάδος μεταποίησης της Αμερικανικής οικονομίας παρέμεινε σε κατάσταση συρρίκνωσης τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον δείκτη ISM που υποχώρησε τον Αύγουστο στο 49,6 από 49,8 τον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία του Institute for Supply Management.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε μέγεθος κάτω του 50 δείχνει ότι η πλειοψηφία των εργοστασίων βρίσκονται σε φάση συρρίκνωσης και όχι ανάπτυξης. Είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας που παραμένει ο δείκτης κάτω από το 50. Οι οικονομολόγοι περίμεναν βελτίωση στο 50,2.

Η Deutsche Bank από την πλευρά της προτείνει μια προσεκτική προσέγγιση για τις Τράπεζες της ζώνης του ευρώ, οι οποίες έχουν σημειώσει άνοδο πάνω από 30% από το χαμηλό στα τέλη Ιουλίου, λέγοντας ότι τώρα φαίνεται να έχουν ανέβει όσο θα έπρεπε σε ότι αφορά τις ελπίδες γύρω από την πολιτική δράση της ΕΚΤ.

Ο βασικός κίνδυνος παραμένει μια αποτυχία της ΕΚΤ να δώσει στην Αγορά αυτό που απαιτεί. Οι προτιμώμενες μετοχές για την DB είναι “οι όσο πιο αμυντικές γίνεται” κι έτσι δηλώνει “bullish” για την BNP Paribas, την Credit Suisse την Swedbank και την Lloyds.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις αναλυτών της Citi ως προς τα όσα θα ανακοινώσει στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

“Το γεγονός ότι το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ ακύρωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη συμμετοχή του στο συμπόσιο του Jackson Hole, ενδεχομένως να σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες δυσκολίες στο να επιτευχθεί συμβιβασμός” υποστηρίζει ο Valentin Marinov, επικεφαλής στρατηγικής Ευρωπαϊκού συναλλάγματος της Citi.

Ο ίδιος δηλώνει πως δεν είναι αισιόδοξος ότι ο Mario Draghi θα μπορέσει να ικανοποιήσει την Πέμπτη τις προσδοκίες των Αγορών σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς Κρατικών ομολόγων και εκτιμά ότι θα ανακοινωθεί μόνο μέρος του σχεδίου για τη μάχη ενάντια στην Ευρωκρίση καθώς θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

“Για παράδειγμα, δεδομένου ότι η ΕΚΤ θα επικεντρωθεί πιθανότατα στην αγορά βραχυπρόθεσμων τίτλων, το βάρος των όποιων σημαντικών αποφάσεων για τις αποδόσεις των Ισπανικών και Ιταλικών ομολόγων θα πέσει στους ώμους του EFSF και του ESM” αναφέρει.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι και για τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης υπάρχουν αμφιβολίες. “Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο γρήγορα θα μπορούν να παρεμβαίνουν στις πρωτογενείς Αγορές δεδομένου ότι θα πρέπει να αντλήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να πραγματοποιούν αγορές ομολόγων” αναφέρει και συμπληρώνει: “Υπάρχει ακόμη λιγότερη σαφήνεια ως προς το εάν η συνδυαστική δύναμη πυρός των δύο μηχανισμών θα είναι επαρκής για να καταστεί αξιόπιστο το τείχος προστασίας”.

Εξαιρετικά περιορισμένες προσδοκίες για την επικείμενη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατηρούν και οι Barclays, BofA Merrill Lynch, Danske Bank.

"Εάν συγκαταλέγεστε μεταξύ εκείνων των επενδυτών που κουράστηκαν να βλέπουν μειωμένες αποδόσεις στις συνήθεις ασφαλείς επενδυτικές επιλογές, μην περιμένετε να αλλάξει κάτι τον Σεπτέμβριο. Αν περιμένετε κάτι να αλλάξει, θα απογοητευθείτε", σημειώνουν οι αναλυτές της Barclays Capital.

Kατά τον οίκο, η "ασημένια σφαίρα" από το μπαζούκα της ΕΚΤ δεν θα έρθει στις 6 Σεπτεμβρίου. Οι πιθανότητες για μια τέτοια απόφαση είναι περιορισμένες. Ποιες όμως χαρακτηρίζει ο οίκος ασφαλείς επενδυτικές επιλογές: Τα Κρατικά ομόλογα Γερμανίας, Βρετανίας και ΗΠΑ.

"Επενδυτές μην κρατάτε την αναπνοή σας. Η ΕΚΤ θα απογοητεύσει τις Αγορές την Πέμπτη", προειδοποιεί από την πλευρά της και η Bank of America Merrill Lynch. Κατά τον οίκο, η ΕΚΤ την Πέμπτη αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα ορισμένες μόνο πληροφορίες για το πρόγραμμα αγοράς Κρατικών ομολόγων, ενώ δεν πρόκειται να κάνει καμία νύξη για νέο γύρο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης προς τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες (LTRO).

Η BofA μάλιστα εκτιμά πως η απογοήτευση αυτή την Αγορών θα εντείνει τις πιέσεις προς την Ισπανία, ώστε να καταθέσει επίσημο αίτημα για την παροχή βοήθειας από EFSF και ESM.
O οίκος προβλέπει πως η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο refi κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50%, θα αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων στο 0%, ενώ βλέπει χαλάρωση των όρων για τα collaterals.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Danske εκτιμούν ότι οι προσδοκίες ενόψει της συνεδρίασης του δ.σ. της ΕΚΤ την Πέμπτη είναι αυξημένες, ωστόσο ακόμη κι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκαλύψει λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, οι κίνδυνοι εφαρμογής παραμένουν υψηλοί.

Η Ευρώπη δύο ταχυτήτων γίνεται όλο και πιο έντονη, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της JP Morgan, η οποία θεωρεί πλέον ότι η ΕΚΤ έχει χάσει τον έλεγχο του κόστους δανεισμού όχι μόνο σε επίπεδο Κρατών αλλά και σε επίπεδο Επιχειρήσεων και Καταναλωτών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η Ευρωζώνη πλέον δεν αποτελεί μία ενιαία Αγορά αλλά έχει κατακερματιστεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χάνει τον έλεγχο του κόστους δανεισμού. Στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι οι Ισπανικές μικρές Επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το υψηλότερο Τραπεζικό κόστος δανεισμού των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ παράλληλα τα επιτόκια που καταβάλλουν οι Γερμανοί ανταγωνιστές τους είναι σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Η έντονη απόκλιση των επιτοκίων έχει προκαλέσει ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις Νότιες Ευρωπαϊκές Εταιρείες σε σχέση με τις Βόρειες Ευρωπαϊκές Αντιπάλους τους. Σ' αυτό μπορεί κανείς να προσθέσει και το γεγονός ότι πλέον τα Νοικοκυριά και οι Επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειστούν με την ίδια ευκολία, για να μπορέσει κανείς να αντιληφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ

Στο ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών τίτλων, μόνο η μετοχή της Τρ. Πειραιώς έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 6% για CPB, Jumbo, του 4% για Ελλάκτωρα, Κύπρου, Folli Follie Group, του 3% για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, MIG, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και στις 651,77 μονάδες με κέρδη 1,46%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 20 εκατ. από τα οποία τα 1,1 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ, Frigoglass).

Καλή η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές έναντι 42 πτωτικών και για 16 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 6%.

Στα επιμέρους, κινητικότητα σε Σιδενόρ και Frigoglass, επιμένει πλαγιοανοδικά ο Ηρακλής, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση για Τέρνα Ενεργειακή, Centric και Intralot με την τρίτη να “ξαναβλέπει” κλείσιμο υψηλότερα των 1,00 ευρώ κάτι που είχε να συμβεί από την συνεδρίαση της 20/7, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΧΑΕ, ενώ από την άλλη πλευρά νέα πίεση και νέο ιστορικό χαμηλό για την Forthnet, ενώ τρίτη συνεδρίαση ασφυκτικών πιέσεων συμπλήρωσε η Sciens, μετά την απόφαση του Χ.Α. σύμφωνα με την οποία η Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012, ορίστηκε ως η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας, κατόπιν της έγκρισης που είχε λάβει για τη διαγραφή των μετοχών από το Χρηματιστήριο.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά, στην ουσία, δεν έχει κατεύθυνση, κινούμενη σε ένα εύρος μεταξύ 625 και 655 μονάδων, με ιδιαίτερα χαμηλούς όγκους συναλλαγών και χωρίς αξιόλογη επιχειρηματική είδηση, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Το Χ.Α. θα περιμένει την έκθεση της τρόικας και όσο αυτή καθυστερεί, τόσο η Σοφοκλέους δεν θα βρίσκει κατεύθυνση.

Οι εγχώριοι επενδυτές θα συνεχίσουν να αποφεύγουν τις σημαντικές τοποθετήσεις, με εξαίρεση τις επιλεκτικές αγορές σε μετοχές εταιρειών εξαγωγικού χαρακτήρα, ή μετοχές εταιρειών που εμπλέκονται σε σενάρια αποκρατικοποιήσεων.

Η απόλυτη ακινησία θα συνεχιστεί στο Τραπεζικό ταμπλώ, μέχρις ότου αποσαφηνιστούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., ο χαμηλός όγκος συναλλαγών θα συνεχίσει να “απαγορεύει” την διάρκεια στις όποιες ανοδικές εξάρσεις που μέχρι στιγμής αποδεικνύονται χαμηλών απαιτήσεων.

-------ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης ανόδου, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας το premium στο 0,50%, όμως μετά τις 17.00 οι τελευταίες πράξεις έγιναν με discount έως και 0,55% Στα ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 18.562 συμβόλαια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.123, τιμή εκκαθάρισης 236), κινήθηκαν μεταξύ 231,5 και 236,5 μονάδων.

Το απόλυτο τίποτα από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (7.300 Alpha Bank, 5.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3.141), Alpha Bank (2.144), Κύπρου (4.547), ΔΕΗ (436), ΟΤΕ (2.857), ΟΠΑΠ (927), CPB (634), Πειραιώς (1.769), Ελλάκτωρα (547), Μυτιληναίο (180), ΓΕΚ (861), Βιοχάλκο (139), Intralot (141).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 αυξήθηκε στο 51% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν κι εδώ πολύ χαμηλός στα 322 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (260 δικαιώματα αγοράς και 62 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (4.220.606 τεμ.), Eurobank (5.557.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v