Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XΑ: Νέα προσπάθεια υπέρβασης των 680 μονάδων

Δεν αποκλείεται το ΧΑ να εκμεταλλευθεί το θετικό διεθνές κλίμα και να επιχειρήσει νέα προσπάθεια άλωσης της δύσκολης ζώνης των 680-690 μονάδων. Διατηρείται το επιλεκτικό ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το μίνι πάρτι που στήθηκε χθες στα διεθνή χρηματιστήρια πιθανότατα θα δώσει στο Χ.Α. το έναυσμα για νέα προσπάθεια υπέρβασης της ζώνης των 680-690 μονάδων ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κίνηση υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, με σημαντικότατα κέρδη έκλεισε χθες το βράδυ η Wall Street. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2007.

Ο δείκτης Nasdaq άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών (από τον Νοέμβριο του 2000) και ο S&P 500 το υψηλότερο όριο της τελευταίας 4ετίας και πλέον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τα τέλη Ιουνίου. Επίσης, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών έκλεισε η τιμή του χρυσού, ξεπερνώντας το ψυχολογικό φράγμα των 1.700 δολαρίων.

Το πάρτι των αγοραστών μεταφέρθηκε στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια επιχορηγούμενο από την είδηση σύμφωνα με την οποία το πράσινο φως για 60 επενδύσεις, η αξία των οποίων εκτιμάται σε 1 τρισ. γουάν (157 δισ. δολάρια) που αντιστοιχεί στο 2,1% του κινεζικού ΑΕΠ, έδωσε η κυβέρνηση στην Κίνα κι οι αναλυτές σημείωσαν ότι το Πεκίνο πέτυχε προς το παρόν τουλάχιστον την αλλαγή του κλίματος.

Κέρδη σαφώς μικρότερα των χθεσινών δείχνουν για το ξεκίνημα των σημερινών συνεδριάσεων τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., και εάν υποτεθεί ότι θα διατηρηθεί η χθεσινή αδύναμη εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, που σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών όλες οι προκλήσεις είναι μπροστά, ασφαλώς και ζητούμενο είναι οι δεικτοβαρείς μετοχές που θα αναζητηθούν να ηγηθούν της νέας ανοδικής προσπάθειας του δείκτη.

Το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου επισημαίνει ότι η μέχρι στιγμής αλλαγή που παρατηρείται στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι περισσότερο θέμα ψυχολογίας αφού όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά.

Σε ένα από αυτά, και πιο συγκεκριμένα στην αξιολόγηση του Χ.Α. από τον οίκο Ftse, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλος σε συνέντευξή του στο Bloomberg που δόθηκε στο Greek Roadshow στο Λονδίνο, τονίζοντας ότι η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου, αν αυτή συμβεί, μπορεί να έχει και πλεονεκτήματα καθώς νέοι επενδυτές θα δουν τα δεδομένα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και ενδέχεται να θελήσουν να επενδύσουν σε αυτήν.

Συγκρατημένα αισιόδοξη για το ελληνικό ζήτημα δηλώνει και η Morgan Stanley (δείτε σχετικό θέμα) υπό την προϋπόθεση ότι θα συντελεστεί μια ήπιας μορφής συμμετοχή και του δημόσιου τομέα στη μείωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται να δοθεί πολύ περισσότερος χρόνος και χρήματα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, παρόλο που είναι πιθανό οι παραπάνω εξελίξεις να συναντήσουν αντιστάσεις. Ο διεθνής οίκος αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την ύφεση στη χώρα το 2013 στο -3%.

Άλλη μία είδηση που θα κληθεί να αποτιμήσει σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αφού κόπασαν οι πρώτες αντιδράσεις από τις δηλώσεις Ντράγκι, είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία υπεγράφη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού δημοσίου σε εταιρίες όπως ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και λιμάνια.

Τέλος, από σήμερα, και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρίας Jumbo είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία 1,19 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,21 ευρώ ανά μετοχή.
Η προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης είναι στα 3,89 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v