Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το δεξί η Σοφοκλέους πριν τον Ντράγκι

Στάση αναμονής από τις διεθνείς αγορές, ενώ θετικές παρακαταθήκες άφησε στο ΧΑ η χθεσινή συνεδρίαση, αν και όλα τα μέτωπα της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά. Στην ομιλία Ντράγκι τα βλέμματα των αναλυτών.

Η χθεσινή απροσδόκητα θετική συνεδρίαση βελτίωσε σημαντικά τις τιμές και την ψυχολογία και, παρά το γεγονός ότι όλα τα καυτά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή ομιλία της ΕΚΤ, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι το καλό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να συνεχιστεί.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, με μικτά πρόσημα έπεσε η αυλαία των συναλλαγών χθες το βράδυ στη Wall Street, ενώ μικτά πρόσημα και μικρές διαφοροποιήσεις είχαμε και στις μεγάλες ασιατικές αγορές.

Για οριακά θετικό ξεκίνημα προϊδεάζουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και όλες οι διεθνείς αγορές είναι στραμμένες στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, αν και αρκετοί διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι σήμερα ο Ντράγκι δεν θα ανακοινώσει όλες τις πτυχές του σχεδίου του, αναμένοντας τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο.

Η Bank of America θεωρεί ότι η σημερινή ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, που θα απαιτεί ενδεχομένως πιστή τήρηση των όρων δημοσιονομικής προσαρμογής, πολύ λίγες λεπτομέρειες θα εμπεριέχει για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley, που θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα αναμένει τις προσεχείς ευρωπαϊκές συνόδους για να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του προγράμματός της, μέρος του οποίου έγινε γνωστό χθες στις αγορές από το δημοσίευμα του Bloomberg.

«Μην περιμένετε πολλά πράγματα σήμερα» είναι και η εκτίμηση της Societe Generale, που θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε λεπτομέρειες, περιμένοντας στις 12/9 την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για το ESΜ.

Γυρίζοντας στα δικά μας, το σύνολο σχεδόν των επαγγελματιών του χώρου εκτιμά ότι το θετικό κλίμα μπορεί να συνεχιστεί αν αυτό συνοδευτεί από ικανοποιητικές συναλλαγές. Παράλληλα, το ελληνικό roadshow που ξεκινά σήμερα δεν αποκλείεται να παίξει τον ρόλο του στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Από εκεί και πέρα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς όπως αναφέρθηκε όλα τα μέτωπα για την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση και για το Χ.Α. παραμένουν ανοιχτά.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με αυτήν το 2013 η επίσημη ανεργία θα φτάσει το 28%-29% και η πραγματική στο 34%. Με βάση την ίδια έκθεση, η ύφεση στην οικονομία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2016 και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας θα διατηρηθούν μέχρι το 2020.

Τεχνικά, η χθεσινή συνεδρίαση άφησε ασφαλώς θετικές παρακαταθήκες. Η επιβεβαίωση της διάσπασης της περιοχής των 241-242 μονάδων για τον 20άρη, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για επιθετικότερη κίνηση, με επόμενο στόχο τις 265-270 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v