Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Πτωτικά γύρισαν οι τράπεζες

Nευρικότητα αλλά και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέα αύξηση του τζίρου και συνθέτουν τη μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς. Απώλειες για Εθνική, Eurobank, Alpha. Πτώση για ΟΠΑΠ.

Σε απόλυτα αναμενόμενους ρυθμούς εξελίσσεται μέχρι στιγμής η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ στην Ευρώπη οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές δείχνουν αξιοπρόσεκτες διαθέσεις στο να αυξήσουν τα αρχικά τους κέρδη.

Στην περίπτωση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η εικόνα έως τώρα επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το σημερινό αγοραστικό ενδιαφέρον θα βρισκόταν αντιμέτωπο με αξιοπρόσεκτες κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών.

Στην αγορά κυριαρχεί η νευρικότητα καθώς ο Γενικός Δείκτης κινείται οριακά ανοδικά (μέχρι στιγμής) με έντονη τη μεταβλητότητα, ενώ ο τζίρος που πλησιάζει τα 20 εκατ. αφήνει σοβαρές ενδείξεις για νέα αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών.

Από την άλλη, χρειάζεται σχετική προσοχή από την άποψη ότι αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές αρχίζουν να πλησιάζουν επίπεδα σημαντικής αντίστασης και θα χρειαστούν νέα αύξηση του όγκου συναλλαγών για να ξεφύγουν.

Έτσι, η ζώνη του 1,5-1,6 ευρώ θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, ενώ η προσέγγιση των 6 ευρώ έφερε σχετικές ρευστοποιήσεις στον τίτλο του ΟΠΑΠ.

Από το ταμπλό του 20άρη, με κέρδη μεγαλύτερα του 1% κινούνται MIG, Πειραιώς, Βιοχάλκο και Coca Cola, ενώ αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες, που ξεπερνούν τις 3 ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνει μέχρι στιγμής ο πρωταγωνιστής των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, δηλαδή η μετοχή της Jumbo. Με πτώση μεγαλύτερη του 1% κινούνται ΟΤΕ, ΔΕΗ, Folli Follie Group και ΟΠΑΠ.

Λίγοι οι «πειστικοί» πρωταγωνιστές χαμηλότερα του 20άρη, όπου ξεχωρίζουν Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ, ενώ σχετική κινητικότητα σημειώνεται σε Frigoglass, Intracom, Σιδενόρ και Ιντραλότ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το υπόλοιπο της συνεδρίασης καθώς ο υψηλός τζίρος δημιουργεί υποψίες ότι κάποια χαρτοφυλάκια προχωρούν σε σχετική μείωση θέσεων είτε καταγράφοντας σχετικά κέρδη είτε γιατί ελπίζουν να επανατοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι όσοι παρακολουθήσουν τα δρώμενα στη σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α. δεν θα πλήξουν.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v