Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Aνοδος με... χορηγία Μario

Κέρδη στη Σοφοκλέους, που κινείται στην περιοχή των 690 μονάδων. Το σύνολο των μετοχών του FT 20 είναι στο πράσινο. Άνοδος για Εθνική, Πειραιώς, Κύπρου, Μυτιληναίο. Πτώση σε 3Ε. Κέρδη για ευρώ, κάτω από 6% το ισπανικό 10ετές.

Όπως ακριβώς αναμενόταν ξεκίνησε η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το σύνολο σχεδόν των μετοχών του 20άρη να έχει θετικό πρόσημο και να ωθεί τον δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ αξιοπρόσεκτη κινητικότητα παρουσιάζουν κι ορισμένοι τίτλοι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ενώ τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιμένουν σε θετικό πρόσημο και η απόδοση στο ισπανικό 10ετές πέφτει κάτω του 6%, ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. έρχεται να διεκδικήσει κλείσιμο πάνω από τη ζώνη των 680-690 μον., γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 7:1, ο τζίρος πλησιάζει τα 10 εκατ. (σαφέστατη ένδειξη ότι υπάρχουν κινήσεις και από τις δύο πλευρές), ενώ λίγα λεπτά πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης ο Γ.Δ. βρίσκεται πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, και πιο συγκεκριμένα στις 692,61 μονάδες με κέρδη που ξεπερνούν το 2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέχρι στιγμής ανοδική προσπάθεια συντελείται χωρίς τη βοήθεια του τίτλου της Coca Cola, η οποία κινείται με ελαχιστότατες αποκλίσεις, πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, ασφαλώς και ξεχωρίζει το +5,84% της ΔΕΗ, που δείχνει να ξεπερνά με ιδιαίτερη ευκολία το ψυχολογικό φράγμα των 3 ευρώ. Με κέρδη μεγαλύτερα του 4% η Βιοχάλκο και του 3% η Jumbo και η Folli Follie Group.

Στο τραπεζικό ταμπλό, όπου το κλίμα και οι διαθέσεις αλλάζουν επί καθημερινής βάσεως, η σημερινή επιστροφή των αγοραστών δείχνει να αιφνιδιάζει ευχάριστα. Ασφαλώς και εδώ ξεχωρίζει η Τράπεζα Πειραιώς με κέρδη μεγαλύτερα των 5 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 4% σημειώνει ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας, που δείχνει να εισέρχεται στη δύσκολη ζώνη του 1,5-1,6 ευρώ.

Χαμηλώνοντας, όσον αφορά στις κεφαλαιοποιήσεις, μέχρι στιγμής συνδυάζουν αξιοπρόσεκτα κέρδη και σημαντική κινητικότητα η Σιδενόρ, η Τέρνα Ενεργειακή και η Ιντρακόμ.

Ζητούμενο για το υπόλοιπο της συνεδρίασης είναι η διατήρηση της ροής του τζίρου σε ικανοποιητικά επίπεδα, γεγονός που δε θα δώσει δεύτερη ευκαιρία στους πωλητές, και βέβαια το τελικό κλείσιμο του δείκτη πάνω από τις 680-690 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v