Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμόγελα σε αγορές και Σοφοκλέους

Η αποκλιμάκωση των spreads του ευρωπαϊκού Νότου ενισχύει την ψυχολογία των αγοραστών στις διεθνείς αγορές. Κέρδη για το ευρώ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΤΕ διατηρούν το θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους. Πράσινα ταμπλό στις ευρωαγορές.

Διατηρείται το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές κι οι αγορές των ομολόγων ενισχύουν την αισιοδοξία των αγοραστών, καθώς αξιοπρόσεκτη αποκλιμάκωση δείχνουν τα spreads στο ευρωπαϊκό Νότο: τα ισπανικά υποχωρούν κάτω από το 6%, κάτι που είχε να συμβεί από τον παρελθόντα Μάιο, ενώ αντίστοιχη υποχώρηση σημειώνει και το ιταλικό spread, που διαμορφώνεται λίγο πάνω από τις 350 μονάδες βάσης.

Καθοδική η πορεία των spreads για τα πορτογαλικά, τα ελληνικά αλλά και τα ιρλανδικά ομόλογα.

Το θετικό κλίμα δείχνει να διατηρείται και στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου ο τίτλος της ΔΕΗ (+7,56%) σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος για τον Δείκτη και βαδίζει ολοταχώς να αναμετρηθεί με τη σκληρή αντίσταση των 3,15 ευρώ, ενώ σημαντικές βοήθειες δίνει και η μετοχή του ΟΤΕ (+4,3%).

Από τις υπόλοιπες μη τραπεζικές δεικτοβαρείς μετοχές, με κέρδη πάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες κινούνται η Βιοχάλκο και ο Μυτιληναίος, ενώ μικρές απώλειες σημειώνουν η Coca Cola, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο Τιτάνας.

Μεταφερόμενοι στο τραπεζικό ταμπλό, όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές, πλην της Γενικής, είναι με θετικό πρόσημο, ενώ ξεχωρίζει το +6,42% της Πειραιώς, που δείχνει δυνατότητες να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 0,28 ευρώ.

Κέρδη πάνω από πέντε ποσοστιαίες μονάδες για τις κυπριακές τράπεζες, πάνω από 4% κερδίζει η μετοχή της Εθνικής, ενώ έχει περιορίσει κάπως τα αρχικά της κέρδη η Alpha Bank κινούμενη στο 1,45 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% του μέχρι στιγμής τζίρου αφορά μόλις τέσσερις τίτλους και πιο συγκεκριμένα της Εθνικής, του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και της Alpha Bank.

Ο τζίρος για μία ακόμα συνεδρίαση μετά την πρώτη ώρα έχει κατεβάσει ρυθμούς και λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις ώρες ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 2,5/1.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις αξιοπρόσεκτη κινητικότητα σημειώνεται σε Intrakat, Creta Farm, Σιδενόρ, Υγεία, Frigoglass, Intralot, Τέρνα Ενεργειακή και Dionic.

Παραμένει ζητούμενο, ει δυνατόν, το κλείσιμο του Δείκτη πάνω από τις 690 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v