Προς νέα υψηλά, αλλά πώς;

Η καταγραφή νέας υψηλής τιμής που θα φέρει τον Γενικό Δείκτη ακόμη πιο κοντά στις 2.900 μονάδες είναι θέμα λίγων συνεδριάσεων. Σήμερα - αύριο ενδέχεται να καταγραφεί τιμή πάνω και από τις 2.860 μονάδες με κύριους ”υπαίτιους” τους ξένους. Στο επίκεντρο Εθνική, Eurobank, ΟΤΕ, 3Ε, Εμπορική κ.ά., ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει καθημερινά και ένα ολιγάριθμο κομμάτι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Λίγο απ’ όλα” εκτιμούν στην πρωινή τους ανάλυση οι ειδικοί της αγοράς για σήμερα. Όλα όσα σημειώνονται στα πρωινά σχόλια των χρηματιστηριακών συγκλίνουν, ενδεχομένως από διαφορετική πλευρά, σε κοινό συμπέρασμα.

Η περαιτέρω άνοδος του Γενικού Δείκτη και ορισμένων μετοχών προεξοφλείται από όλους, οι οποίοι όμως διαφοροποιούνται εν μέρει ως προς τον χρόνο και τον τρόπο προσέγγισης νέων υψηλών.

Εάν αφήσουμε για το αρχικό μας σχόλιο στην άκρη τα όσα συμβαίνουν στην περιφέρεια, τα οποία πολύ γλαφυρά περιγράφει –όπως συνήθως– ο Θανάσης Μαυρίδης στο ”Ο σώζων εαυτόν σωθήτω...”, θα περιοριστούμε σε τεχνικές ενδείξεις μετοχών, κυρίως του FTSE-20 και του Mid-Cap 40.

Για τη μετοχή-”ατμομηχανή” της Σοφοκλέους, την Εθνική Τράπεζα των 8,4 δισ. ευρώ πλέον, το ”30άρι” είναι μονόδρομος. Την ίδια τιμή– στόχο δίνουν και ορισμένοι ξένοι για τη Eurobank, ενώ κατά την εκτίμησή μας η μετοχή που άμεσα μπορεί να υπεραντιδράσει, λόγω εξελίξεων στο Ασφαλιστικό, είναι η Εμπορική.

Στον ΟΤΕ κατά πάσα πιθανότητα θα προσεγγιστεί η προηγούμενη υψηλή τιμή των 13,7 ευρώ, ενώ σε αναμονή βρίσκεται η αγορά σε ό,τι αφορά τον χρόνο διάθεσης του επόμενου μειοψηφικού πακέτου του ΟΠΑΠ.

Σχετικά δημοσιεύματα περί άμεσης διάθεσης ποσοστού 6%-10% του Οργανισμού σε ξένους διαψεύδονται από καλά ενημερωμένες πηγές. Η μετοχή που αποκτά ενδιαφέρον μετά τη χθεσινή της αντίδραση είναι αυτή της 3Ε (18,74 ευρώ) όπου φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε η φάση συσσώρευσης. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε, καθ’ ότι ο κ. Λεωνίδας Ιωάννου προτίθεται να διαθέσει ποσοστό 0,63% των μετοχών της εταιρίας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εύλογα, θα παραμείνει και η μετοχή της Εγνατίας, παρά το χθεσινό... παραπλανητικό -4,22%, στα 3,18 ευρώ, καθώς οι εξελίξεις έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Στα συν της συνεδρίασης, για τους υπομονετικούς, μετοχές εταιριών όπου εμφανέστατα υπάρχει διαφοροποίηση από την πλειονότητα της μεσαίας, ενώ για τους ριψοκίνδυνους προσλαμβάνει χαρακτήρα... τζόγου καθημερινά το ποντάρισμα σε μετοχές με υψηλή μεταβλητότητα, ακραίες διακυμάνσεις και βεβαίως υψηλή εμπορευσιμότητα.

Ο καθένας βέβαια επιλέγει ανάλογα με τα... κότσια και τον χαρακτήρα του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v