Ο σώζων εαυτόν σωθήτω...

Όταν τα μέλη της διοίκησης μιας εισηγμένης εταιρίας παραιτούνται, μας πιάνει ένα κατιτίς. Γιατί παραιτούνται; Τι τρέχει; Γιατί αυτός φεύγει τρέχοντας; Κι εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Να αρχίσουμε να τρέχουμε ή να βυθίσουμε το κεφάλι μας στην άμμο; Στις εννέα από τις δέκα περιπτώσεις η απάντηση είναι η ίδια: ”take the money and run”.

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω...
Όταν τα μέλη της διοίκησης μιας εισηγμένης εταιρίας παραιτούνται, μας πιάνει ένα κατιτίς.

Γιατί παραιτούνται; Τι τρέχει; Γιατί αυτός φεύγει τρέχοντας; Κι εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Να αρχίσουμε να τρέχουμε ή να βυθίσουμε το κεφάλι μας στην άμμο; Στις εννέα από τις δέκα περιπτώσεις η απάντηση είναι η ίδια: ”take the money and run”.

Το να συμμετέχει κάποιος στη διοίκηση μιας εταιρίας που καταρρέει είναι επικίνδυνο. Πόσο μάλλον όταν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Η ελληνική νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή και όποιος έχει ήδη βρεθεί σ’ αυτή τη δυσχερή θέση έχει αναγκαστεί να απολογηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων για τα ανομήματα όλων των προγόνων του!

Γνωστός επιχειρηματίας βρέθηκε στη θέση να εξηγεί στο δικαστήριο για ποιον λόγο οδηγούσε Mercedes και όχι Fiat. Ακόμη και γι’ αυτό τον κατηγόρησαν οι πρώην υφιστάμενοί του! Σ’ αυτό τον κόσμο δεν υπάρχει έλεος για τους χαμένους.

Όταν, λοιπόν, βλέπουμε μέλη της διοίκησης μιας εταιρίας να παραιτούνται, αυτόματα τίθεται σε λειτουργία το επενδυτικό αμυντικό μας σύστημα.

Σημαίνει κινητοποίηση για να διαπιστώσουμε ποιοι λόγοι ώθησαν τους παραιτηθέντες στην απόφασή τους. Είναι ανθρώπινο να θέλουν να γλιτώσουν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Όπως και είναι λογικό να θέλουμε να πηδήξουμε κι εμείς από το τρένο, αν αυτό κινδυνεύει με εκτροχιασμό.

Ακόμη κι αν οι μετοχές που ατυχώς κατέχουμε αξίζουν λίγα χρήματα, αυτά τα λίγα χρήματα είναι πολύ περισσότερα από το απόλυτο μηδέν. Και δεν βλέπουμε για ποιον λόγο θα πρέπει να προσποιηθούμε ότι δεν συμβαίνει κάτι ή να ελπίζουμε σ’ ένα θαύμα!

Τη στιγμή που οι έχοντες την απόλυτη γνώση έχουν χάσει και την τελευταία τους ελπίδα και έχουν εγκαταλείψει το στράτευμα στην τύχη του, είναι παρανοϊκό να μείνουμε εμείς μόνοι υπερασπιστές του κάστρου απέναντι σε λεφούσια εχθρών.

Τράπεζες, προμηθευτές και εργαζόμενοι θα ξεσκίσουν τις σάρκες μας, την περιουσία μας. Γι’ αυτό ας μην έχουμε αμφιβολία...

Τι νόημα έχει να δώσουμε μια χαμένη μάχη; Το σπουδαίο είναι να είμαστε σε θέση να δώσουμε την επόμενη, όταν οι πιθανότητες θα είναι αυξημένες για να την κερδίσουμε. Κι ας μην ξεχνάμε ότι στις αγορές οι χαμένοι είναι ένα τίποτα...

Δεν ξέρουμε αν οι παραιτήσεις στην άλφα ή στη βήτα εταιρία σημαίνουν αυτό ή κάτι άλλο. Εννέα στις δέκα περιπτώσεις, όμως, σημαίνουν ακριβώς τούτο: το καράβι μπάζει νερά και ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Έχει νόημα να ρωτάμε τους ναύτες τι ακριβώς συμβαίνει όταν εκείνοι πρώτοι πέφτουν στο νερό πανικόβλητοι;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v