Ο Τύπος της Τετάρτης

Οι περικοπές των δαπανών του Δημοσίου, οι κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών, ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, η πορεία του τουρισμού το 2005, αλλά και η εξέταση της υπόθεσης των σούπερ μάρκετ για εναρμονισμένη πρακτική απασχολούν μεταξύ άλλων τον Τύπο της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Οι περικοπές των δαπανών του Δημοσίου, οι κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών, ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, η πορεία του τουρισμού το 2005, αλλά και η εξέταση της υπόθεσης των σούπερ μάρκετ για εναρμονισμένη πρακτική απασχολούν μεταξύ άλλων τον Τύπο της Τετάρτης.

Δαπάνες: Όπως ”των φρονίμων τα παιδιά που μαγειρεύουν πριν πεινάσουν”, έτσι και οι οικονομικοί επιτελείς της κυβέρνησης, με ”απανταχούσα” του υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα, προβαίνουν σε περικοπές δαπανών μέχρι και 75% σε ορισμένες περιπτώσεις, προκειμένου αφενός να προλάβουν τις αποκλίσεις και αφετέρου να στείλουν σαφές μήνυμα προς όλους τους επιχορηγούμενους φορείς ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι πρέπει να τηρηθούν με ευλαβική συνέπεια, τονίζει το Κέρδος.

Ανάπτυξη με εξαγωγές, συγκράτηση των κρατικών δαπανών, αλλά και πιστή τήρηση του προϋπολογισμού το 2005 είναι οι οδηγίες που έδωσε χθες μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο για την οικονομία ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σημειώνει η Καθημερινή.

ΚΠΣ: Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμόσει τη νομοθεσία της στον τομέα των έργων του Γ΄ ΚΠΣ, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση της αρμόδιας Πολωνέζας επιτρόπου Ντανούτα Χούμπνερ, μέσω εκπροσώπου της, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Βαμβακοπαραγωγοί: Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί εθνικών οδών από τους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας διατυπώνει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι και οι δυο πλευρές δηλώνουν ανυποχώρητες, επισημαίνει η Καθημερινή.

Πληθωρισμός: Υψηλά παραμένει ο πληθωρισμός σύμφωνα με Το Βήμα, που αναφέρει πως τον Δεκέμβριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,12%-3,2%.

Φοροεπιδρομές: Η Εφορία απειλεί πάλι τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ελέγχους προκειμένου να τους υποχρεώσει να κλείσουν τα βιβλία τους με βάση την περαίωση τονίζει Το Βήμα.

Τουρισμός: Ελάχιστες είναι οι ελπίδες να αντιστραφεί το έντονα αρνητικό κλίμα των προηγούμενων ετών στον τουρισμό το 2005, σύμφωνα με Το Βήμα, που αναφέρει πως στο εν λόγω συμπέρασμα καταλήγουν σημαίνοντες εκπρόσωποι της τουριστικής οικονομίας.

Σούπερ Μάρκετ: Την ερχόμενη Τρίτη 18 Ιανουαρίου συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού η εξέταση της πολυσυζητημένης υπόθεσης των σούπερ μάρκετ που κατηγορούνται για εναρμονισμένη πρακτική αναφέρει η Καθημερινή.

ΟΤΕ: Πώς θα γίνει η εθελουσία έξοδος στον ΟΤΕ παρουσιάζει η Ημερησία, η οποία αναφέρει παράλληλα σε ποιους αναγνωρίζονται 7 πλασματικά χρόνια.

Eurobank: Σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά χρηματιστηριακών εταιριών βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος η Eurobank.

ΟΠΑΠ: Σε ξένους θα προσφερθεί το 6%-10% του ΟΠΑΠ σύμφωνα με την Ημερησία, που αναφέρει πως η τοποθέτηση των ξένων οίκων θα γίνει μέσω βιβλίου προσφορών, ενώ συμπληρώνει πως το ποσοστό του Δημοσίου θα διαμορφωθεί κάτω από το 51%.

Εγνατία – Aspis Bank: Για ”φλερτ” μεταξύ Εγνατίας και Aspis Bank κάνει λόγο η Ημερησία, η οποία επικαλούμενη στελέχη των δύο τραπεζών αναφέρει πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε ”πρώιμο στάδιο”, ενώ παράλληλα τονίζει πως κινητικότητα υπάρχει και στην Τράπεζα Αττικής.

ΑΕΓΕΚ: Προς διευθέτηση μέρους των οφειλών της προς τις πιστώτριες τράπεζες βρίσκεται η διοίκηση του ομίλου της ΑΕΓΕΚ, προωθώντας την έκδοση ομολογιακού δανείου που μπορεί να προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ, αναφέρει το Κέρδος.

Για φήμες γύρω από ρευστοποίηση συμμετοχής θυγατρικής της ΑΕΓΕΚ κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία υπάρχει πλήθος ερωτημάτων αναφορικά με το μέλλον της εταιρίας.

Νεοχημική: Σε ξένους θεσμικούς επενδυτές περνάει το 5,5% της Νεοχημικής μέσω της Merit ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Άμεσο στόχο την είσπραξη εσόδων 400-450 εκατ. ευρώ θέτει το οικονομικό επιτελείο με τη μετοχοποίηση ποσοστού 25%-30% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

ΔΕΠΑ: Ανοικτό παραμένει το θέμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αγορά φυσικού αερίου και το μέλλον της ΔΕΠΑ εντός του νέου πλαισίου που θα διαμορφωθεί λόγω της απελευθέρωσης, σημειώνει η Εξπρές, ενώ η Ναυτεμπορική συμπληρώνει πως οι συζητήσεις με την ισπανική Gas Natural για την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ θα συνεχιστούν μετά τη δημοσίευση του νόμου για τη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v