Στο ένα τρίτο η αντίδραση της αγοράς

Η σημερινή σχέση ανοδικών προς πτωτικές μετοχές (περίπου στο 1 προς 3) σηματοδοτεί και την πραγματική εικόνα της αγοράς. Για το ένα τρίτο των εισηγμένων υπάρχει ”σήμερα” και υπό προϋποθέσεις διαμορφώνεται μέλλον, ενώ για αρκετές από τις υπόλοιπες αναζητείται ακόμη και το παρόν τους. Συντονισμένη η ”προσπάθεια” ανοδικού κλεισίματος με πολύτιμη στήριξη από Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αφού έτσι θέλετε, έτσι είναι. Με συντονισμένη προσπάθεια, η αγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη έκλεισε στις 2.849,07 μονάδες (υψηλή τιμή ημέρας), με ποσοστό θετικής μεταβολής 0,80%.

Όσον αφορά στην τελική εικόνα ανοδικών/πτωτικών διαμορφώθηκε στο περίπου 1 προς 3, με την τελική... συγκομιδή να θεωρείται μάλλον ικανοποιητική.

Εν πάση περιπτώσει το ενεργό και υγιές τμήμα της αγοράς, σύμφωνα με την εκτίμηση ειδικών και αναλυτών, κυμαίνεται περίπου σε αυτήν την αναλογία του 1 προς 3.

Ήταν όμως εμφανής η προσπάθεια, προς το τέλος της συνεδρίασης, να... τραβηχτεί προς τα 13,48 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, προς τα 25,38 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, ενώ πολύτιμη στήριξη –όπως συμβαίνει τις τελευταίες 10 ημέρες– δόθηκε μέσω της ΔΕΗ (υψηλή τιμή στα 22 ευρώ).

Η πλέον δικαιολογημένη αντίδραση σήμερα θεωρείται, από παράγοντες της Σοφοκλέους, αυτή της Εμπορικής προς τα 24 ευρώ (με χαμηλές όμως συναλλαγές).

Στα επιμέρους ξεχώρισαν οι εντολές αγοράς (μέχρι τα 23 ευρώ) για τη μετοχή της Τιτάν, καθώς κυρίως ξένοι, αλλά και Eλληνες διαχειριστές τοποθετούνται μετά την ολοκλήρωση της συσσώρευσης και την εκτίμηση για βελτίωση των μεγεθών.

Από τον FTSE-20, μετοχές όπου διαμορφώνονται προϋποθέσεις αντίδρασης (μετά από συσσώρευση ή και μικρή διόρθωση), πέραν της Τιτάν, είναι οι Τρία Έψιλον (με αγοραστές σήμερα προς τα 18,78 ευρώ), Γερμανός (προς τα 22,68 ευρώ) και Πειραιώς προς τα 12,96 ευρώ.

Στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση υπήρξε -τηρουμένων των αναλογιών– σε ικανοποιητικό βαθμό και σήμερα διαχωρισμός της ήρας από το στάρι.

Από τον Mid-Cap 40, αναμφίβολα η θεαματικότερη κίνηση πραγματοποιήθηκε στη μετοχή των Folli Folllie, με συναλλαγές που παραπέμπουν στην επανατοποθέτηση ξένου θεσμικού.

Αυξημένες συναλλαγές και τιμή κλεισίματος υψηλότερα της περιοχής ”αντίστασης” πραγματοποιήθηκε για τη μετοχή της Μυτιληναίος, που υπεραντιδρά πλέον υψηλότερα των 7 ευρώ. Ακολούθησε και η ΜΕΤΚΑ με εντολές αγοράς προς τα 5,46 ευρώ.

Από τον Small-Cap 80, οι προσδοκίες των επίμονων επαληθεύτηκαν, κυρίως στην περίπτωση της Autohellas με υψηλή τιμή προς τα 3,72 ευρώ, αλλά και των Info-quest και Jumbo προς τα 6,46 ευρώ, για να διαμορφωθεί τελικά η τιμή λίγο χαμηλότερα.

Στη συγκεκριμένη μετοχή συνεχίζεται η τοποθέτηση γνωστού ξένου διαχειριστή, με την τιμή να καταγράφει νέο υψηλό, ενώ πρόκειται ίσως για τον μόνο τίτλο που σε βάθος τετραετίας εμφανίζει θετική απόδοση.

Ειδικά η περίπτωση της Jumbo αποτελεί παράδειγμα προς εξέταση από ορισμένους μεγαλοσχήμονες.

Σε ανοδική φορά και οι μετοχές των Σαράντη, Καθημερινής, Καρδασιλάρη, Μινωικών Γραμμών, αλλά και των Πήγασου, Τεγόπουλου, Χατζηιωάννου και Ρόκα.

Στο τμήμα της αγοράς που αφορά στην πλειονότητα των εισηγμένων η εικόνα, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι κάτι περισσότερο από απογοητευτική και δυσοίωνη για το μέλλον.

Πρόκειται για μετοχές υπερχρεωμένων εταιριών με λίγο πολύ γνωστά αποτελέσματα στο ταμπλό. Δεν είναι τυχαίο πως για 21 τίτλους το ποσοστό αρνητικής μεταβολής ξεπέρασε το 10% σήμερα, ενώ το απόλυτο limit down σημειώθηκε στα 0,30 ευρώ για τις Ευρωσυμμετοχές (-20%) και ακολούθησαν (από πλευράς απόδοσης) οι Κλωστήρια Ναούσης, Κλωνατέξ, Fanco, Informatics, Alfa Alfa Συμμετοχές, Sex Form και ορισμένες ακόμη.

Ειδικότερα, στην περίπτωση των τελευταίων θα πρέπει να σημειωθεί πως η ατέρμων αλληλογραφία μεταξύ εταιριών και Αρχών συνεχίζεται, χωρίς ωστόσο να εμπλουτίζεται η ενημέρωση του κοινού ή εν πάση περιπτώσει όσων έχουν απομείνει στις μετοχές των συγκεκριμένων εταιριών.

Είναι επίσης άξιο απορίας πως ακόμη και για τον όμιλο της Κλωνατέξ, τη διάσωση του οποίου έχουν αναλάβει οι τράπεζες, η πληροφόρηση φτάνει προς το κοινό στο... μέγεθος ψηγμάτων.

Εάν οι Αρχές και οι εμπλεκόμενοι αισθάνονται ικανοποιημένοι με τα όσα συμβαίνουν σε αυτήν την ακραία κατηγορία μετοχών, με ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη την πληροφόρηση-ενημέρωση, έτσι θα είναι.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως η υπόθεση της Δυναμική Ζωή είναι ανοικτή, πως οι ελάχιστες εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκέστατες και πως θα υπάρξει συνέχεια.

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 134.250 τεμάχια της Τράπεζας Πειραιώς στα 12,82 ευρώ, ένα πακέτο 39.000 τεμάχια της Εθνικής στα 25,06 ευρώ, ένα πακέτο 60.100 τεμάχια της Cosmote στα 15,14 ευρώ και δύο πακέτα των 33.800 και 60 τεμαχίων της Coca Cola 3E στα 18,26 και 18,76 ευρώ αντίστοιχα.

Επίσης, ένα πακέτο 2.000 τεμάχια της Folli Follie στα 21,86 ευρώ, ένα πακέτο 1.195.000 τεμάχια της Νεοχημικής στα 3,41 ευρώ, ένα πακέτο 30.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 20,60 ευρώ και ένα πακέτο 459.560 τεμάχια της Arrow στα 2,50 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v