Η μεγαλύτερη πτώση της 4ετίας στο ΧΑ

Τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο ΓΔ την τελευταία τετραετία κατέγραψε το ΧΑ. Διψήφια πτώση για 7 μετοχές του FT 20 και κλείσιμο σε χαμηλό ημέρας για οχτώ μέλη του 20άρη. Προβληματίζει ο υψηλός τζίρος.

“Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πολλά από τα πολιτικά, αλλά είναι γεγονός ότι η κατάσταση στην Ισπανία δεν είναι πολύ καλή, όμως ένας Ισπανός πιλότος με ένα Ιταλικό μονοθέσιο σχεδιασμένο από έναν Έλληνα (Νίκος Τομπάζης), πήρε τη νίκη εδώ στη Γερμανία”, δήλωσε χθες μετά την νίκη του ο Φερνάντο Αλόνσο.
 
Σήμερα όμως το “αυτοκίνητο των Αγορών έμεινε χωρίς φρένα” και “προσέκρουσε στην προστατευτική μπαριέρα” με αποτέλεσμα το “mini sell off” στις Αγορές της Μεσογείου και τις ανησυχίες να χτυπάνε κόκκινο και στις Αγορές ομολόγων.

Οι πιέσεις ξεκίνησαν από τα Ασιατικά Χρηματιστήρια και εντάθηκαν με το άνοιγμα των Ευρωπαϊκών Αγορών, όπου και οι περισσότερες ισοτιμίες, τα εμπορεύματα και οι δείκτες, σημειώνουν σημαντικές απώλειες, με επίκεντρο τον Τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το σύνολο σχεδόν της Ευρωζώνης, υπέστη την μαζική επίθεση των Αγορών και δεν αποκλείεται οι επόμενες μέρες να καθορίσουν το μέλλον της ζώνης του ευρώ.

Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, βρέθηκαν στο επίκεντρο των αρνητικών δημοσιευμάτων – εκτιμήσεων, με αποτέλεσμα η απόδοση του δεκαετούς Ισπανικού ομολόγου να ξεπεράσει το 7,50%, που αποτελεί ιστορικό υψηλό, ενώ ο IBEX 35 έφθασε να χάνει πάνω από 5,00%. Το κλίμα επιδεινώθηκε ραγδαία αφού υπήρξαν δημοσιεύματα ότι εκτός από τη Βαλένθια και άλλες Περιφέρειες (με πρώτη την Μούρθια) θα ζητούσαν Κυβερνητική στήριξη.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, επενδυτές και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα πρέπει να προετοιμάζονται για μια συνολική διάσωση της Ισπανίας, με τον Ισπανικό Τραπεζικό κλάδο να είναι σε άθλια κατάσταση. Όμως ταα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για να διασωθεί η Ισπανία απλώς δεν υπάρχουν.

Συνωστισμός πωλήσεων και στην Ιταλία, με την Ιταλική Χρηματιστηριακή Αρχή, Consob, να ανακοινώνει ότι απαγορεύει το “short selling” σε μετοχές του Τραπεζικού και Ασφαλιστικού κλάδου στο Ιταλικό Χρηματιστήριο, για ολόκληρη την εβδομάδα, ενώ σημειώθηκε και προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για πέντε Τραπεζικές μετοχές.

Λίγη ώρα αργότερα, η Ισπανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις ανοιχτές πωλήσεις σε όλες τις μετοχές και Παράγωγα για τους επόμενους τρεις μήνες.
Εν τω μεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, κατέγραψε σημαντική υποχώρηση τον Ιούλιο, υποχωρώντας στο -21,6 τον Ιούλιο, από -19,8 τον Ιούνιο.

Στο σύνολο των 27 Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε στο -20,3 από -19,7 τον Ιούνιο. Το “τείχος προστασίας” της Ευρώπης αποτυγχάνει, σύμφωνα με την Bank of New York Mellon, καθώς η κρίση εξαπλώνεται από την Περιφέρεια της Ευρωζώνης στις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής.

Δύο ακόμη αναδιαρθρώσεις χρέους προβλέπει ότι θα σημειωθούν εντός των επόμενων 12 μηνών η Global Investor Survey της BofA Merrill Lynch με τους fund managers να δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της Ευρωζώνης.

Η Barclays από την πλευρά της υποστηρίζει ότι τα πλήρη ευρωομόλογα είναι η λύση όπου θα καταλήξει η Ευρωζώνη μετά την ενοποίηση σε δημοσιονομικό και οικονομικό επίπεδο.

Το ευρώ, δείχνει να χάνει τα 1,2100 δολάρια, υποχωρεί σε χαμηλά 12ετίας έναντι του γεν και όσον αφορά την ισοτιμία τους με το δολάριο, άρχισαν να ακούγονται εκτιμήσεις για κίνηση χαμηλότερα από τα 1,2000 δολάρια και αναζήτηση στήριξης στα 1,1900 και 1,1875 δολάρια που είναι το χαμηλό του 2010.

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς τα “όργανα είχαν αρχίσει να παίζουν” από το Σαββατοκύριακο για να δημιουργήσουν το ανάλογο κλίμα, εν όψει ερχομού της τρόικας (!)

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Βεστερβέλε σε συνέντευξή του στη Γερμανική “Bild” απέρριψε κάθε ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας, από την άλλη ο Σόιμπλε έστειλε νέες αυστηρές προειδοποιήσεις στην Αθήνα τονίζοντας ότι εάν η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές οφείλει να εφαρμόσει όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Ακολούθησε ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ που τόνισε ότι η Ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη έχει πάψει να τρομάζει τις Αγορές, το “Der Spiegel” ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα και ότι η υπομονή του πλησιάζει στο τέλος της (Σε επίσημη ανακοίνωσή του το ΔΝΤ αναφέρει πως θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, με στόχο να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελληνική πλευρά.

"Η τρόικα θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη τις διαπραγματεύσεις με την Ελληνική πλευρά, ώστε το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας να τεθεί ξανά σε τροχιά", σχολιάζει στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ) και το Bloomberg ότι η Ελλάδα ξαναπαίρνει τη θέση της στην καρδιά της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

“Η Ελλάδα ξανά στο χείλος” αναφέρει η Nomura International. Σύμφωνα με αναλυτές του οίκου “σε αυτό το σημείο και με δεδομένη τη δημοσιονομική εκτροπή φέτος, την βαθύτερη των εκτιμήσεων ύφεση, (αναμένουμε -7,5% έναντι της επίσημης εκτίμησης για -4,7%), την απουσία εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για χρονική επέκταση κατά δύο χρόνια των δημοσιονομικών στόχων, το Ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι πλέον πλήρως χρηματοδοτούμενο έως το 2014”.

Η απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται τα Ελληνικά ομόλογα ως collaterals, καθώς και η επικείμενη επίσκεψη της τρόικα στην Αθήνα θα συνεχίσουν να προκαλούν νευρικότητα στις Αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τη χρεοκοπία της Ελλάδας, τονίζει η Credit Agricole. Χωρίς καμία έκπληξη, συνεχίζει ο οίκος, οι Αγορές ομολόγων της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας βρίσκονται δέσμιες νέων πιέσεων. "Ελλάδα και Ισπανία βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο των ανησυχιών". "Η υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος στα επίπεδα των 1,20 δολαρίων θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη", σχολιάζει η Credit Agricole.

Μην περιμένετε εξελίξεις πριν από τον Σεπτέμβριο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, διαμηνύει η Κομισιόν, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρει πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει συζήτηση για τρίτο πακέτο στήριξης προς τη Χώρα.

Υπενθυμίζεται εδώ και η πρόσφατη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού που είχε αναφέρει πως “εντός του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου θα κριθούν τα πάντα”.

Και τα θα έλθει να βρει η τρόικα; Μία πανικόβλητη Κυβέρνηση που προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα;

Αντί να μειώνονται οι πόροι που αναλίσκει το πελατειακό Κράτος και το παρασιτικό σύμπλεγμα που συντηρεί, μειώνονται οι πόροι της ιδιωτικής οικονομίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δύο χρόνια μετά την ψήφιση τεσσάρων σχετικών νομοσχεδίων και επτά μήνες μετά τη νομοθέτηση ενός ακόμη αναλυτικού σχεδίου περικοπών από την Κυβέρνηση Παπαδήμου, στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως στο 60% των ΔΕΚΟ και των επιδοτούμενων Φορέων και Οργανισμών δεν έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις και οι εργαζόμενοι δεν έχουν υποστεί καμιά μισθολογική μείωση (!!!)

Και βέβαια, ενώ το 60% των ΔΕΚΟ, Φορέων και Οργανισμών, που δεν έχουν συμμορφωθεί “ποιούν την νήσσαν”, η πολιτική ηγεσία της Χώρας όλους αυτούς του μήνες δεν προέβη σε κανέναν έλεγχο και σαφώς στις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος (!)

Στον αρνητικό ρυθμό των Ευρωπαϊκών Αγορών και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Την άποψη του ότι η Αμερικανική οικονομία, όχι μόνο δεν βρίσκεται στα πρόθυρα ανάκαμψης, αλλά αντίθετα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εκφράζει σε άρθρο του στην εφημερίδα “Guardian”, ο οικονομολόγος Ν. Roubini.

Σύμφωνα με τον ίδιο ενώ ο κίνδυνος μιας άτακτης κρίσης στην Ευρωζώνη κυριαρχεί ευρέως, μια πιο αισιόδοξη άποψη για την οικονομική πορεία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επικρατήσει.

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Για διάφορους λόγους, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί περαιτέρω κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και θα είναι ακόμη χαμηλότερη το 2013.

Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε ποσοτική χαλάρωση ειδικότερα φέτος, η οποία όμως θα είναι αναποτελεσματική, καθώς μειώνοντας τα μακροπρόθεσμα επιτόκια τα οποία είναι ήδη πολύ χαμηλά, δεν θα αυξηθούν τα έσοδα.

Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αξίζει να αναφερθεί ότι το σημερινό -7,10% είναι η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας 4ετίας, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/10/2008 (-9,71%) και σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec. η 23η μεγαλύτερη πτώση από το 1980 (!)

Για τον Τραπεζικό δείκτη, το σημερινό -9,83% είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 20 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 25/6 (-13,88%).

Το πλέον ανησυχητικό, ότι η σημερινή υποχώρηση συνοδεύτηκε με το μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 12 συνεδριάσεων.

Δεν υπάρχει διασωθείς τίτλος στο ταμπλώ του FTSE, όπου επτά τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Εθνική και Eurobank έκλεισαν με διψήφιες απώλειες, ενώ οκτώ μετοχές και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μετκα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, CPB, έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας.

Σημαντικότατες πιέσεις και στους Τραπεζικούς πρωταγωνιστές των προηγούμενων ημερών, Αγροτική (-10,24%), Αττικής (-13,26%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-10,33%).

Τεχνικά, τα διαγράμματα των δεικτών είναι κυριολεκτικά “κρεμασμένα”.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, χάθηκε η ψυχολογική και τεχνική στήριξη των 600 μονάδων, κάτι που ανέβασε στροφές στην τάση, αλλά και η επόμενη ζώνη στήριξης στις 595 – 590 μονάδες. Τελευταία “μάχη” πριν το γενικό “sell off” θα δοθεί στις 575 μονάδες.

Οποιαδήποτε αντίδραση που δεν θα δώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 615 – 625, μόνο σαν τεχνικού χαρακτήρα και ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές πρέπει να εκλαμβάνεται.

Στην περίπτωση του FTSE, η διάσπαση των 220 μονάδων έφερε “stop loss” που ανέβασε στροφές στην πτωτική τάση και έτσι χάθηκαν και οι στηρίξεις στις 215 και 210 μονάδες (οριακά). Τελευταίο προπύργιο οι 200 μονάδες. Μόνο κλεισίματα υψηλότερα των 225 μονάδων, θα επιτρέψουν την επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας.

“Κοκκίνισαν τα κάγκελα” στον FTSE, όπου με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο (-10,4%), ΔΕΗ (-16,67%), Μέτκα (-12,56%), Μυτιληναίος (-10,55%), ΟΤΕ (-16,67%), Εθνική (-11,29%) και Eurobank (-10,91%).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έδωσε διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 582 μονάδων και τελικά έκλεισε στις 586,04 μονάδες με απώλειες 7,1%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 36,3 εκατ. από τα οποία τα 2,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (Intralot).

Κάκιστη η τελική εικόνα με 22 ανοδικές μετοχές έναντι 117 πτωτικών, ενώ σε 29 τίτλους οι τελικές απώλειες έφθασαν από 10 έως 23,86%.

Στα λίγα θετικά, επιμέρους, ο Τηλέτυπος με ελάχιστες συναλλαγές συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ τρίτο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο έδωσε η Flexopack, με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αν δεν υπάρξουν άμεσες πολιτικές αποφάσεις, οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς συντριβή των Αγορών, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τα δικά μας και την εικόνα που έδωσε η σημερινή συνεδρίαση, η ΑΕΠΕΥ αναφέρει:

Η μετοχή της Alpha Bank έχασε την πρώτη στήριξη στα 1,06 ευρώ, αλλά και την μάχη των 1,00 ευρώ. Αν παραμείνει χαμηλότερα από το παραπάνω όριο, θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να βάλει σε δοκιμασία την στήριξη στα 0,87 ευρώ.

Επιστροφή, σε κλεισίματα, υψηλότερα των 1,14 ευρώ, θα αφήσει περιθώρια για κίνηση προς τα 1,25 ευρώ.

Περίπου η ίδια εικόνα και για την Εθνική που έχασε την στήριξη των 1,17 ευρώ και όλα θα “παιχτούν” στην επόμενη στήριξη των 1,06 ευρώ. Παραμένουν οι σημαντικές αντιστάσεις στα 1,22 και 1,30 ευρώ.

Η ΔΕΗ αφού έχασε την στήριξη των 2,58 ευρώ, πήγε και έκλεισε επάνω στην επόμενη στήριξη των 2,25 ευρώ, όπου θα παιχτεί και η βραχυπρόθεσμη τάση. Οι σημαντικές αντιστάσεις στα 2,63 και 2,78 ευρώ.

Παρελθόν, για τον ΟΤΕ, οι στηρίξεις στα 2,33 και 2,16 ευρώ, με τελευταίο προπύργιο στο ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ. Κάθε αντίδραση που δεν θα δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 2,33 – 2,45 μόνο σαν τεχνικού χαρακτήρα πρέπει να εκλαμβάνεται.

“Χαλασμένο” και το διάγραμμα του ΟΠΑΠ που έχασε την πρόσφατη κατάκτηση των 5,00 ευρώ, αλλά και την αποφασιστική στήριξη των 4,89 ευρώ. Αν συνεχίσει να κινείται “νότια”, επόμενη στήριξη στα 4,70 ευρώ. Για να επιστρέψει η συγκρατημένη αισιοδοξία, απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα των 5,30 ευρώ, που θα ανοίξουν τον δρόμο για κίνηση προς τα 5,70 ευρώ.

Σημαντική η επιδείνωση και στους διεθνείς δείκτες.

Ο DAX έχασε την ζώνη στήριξης των 6550 – 6480 μονάδων και έχει μπει στην διακεκαυμένη ζώνη 6430 – 6400. Καθοδική διάσπαση θα ανοίξει την “καταπακτή” για σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Τέλος, σύμφωνα με την Fast Finance και όσον αφορά τον S&P 500, πάρα πολλά θα κριθούν στην ζώνη στήριξης των 1345 – 1340 μονάδων. Επόμενη στήριξη στις 1327 μονάδες.

-----ΧΠΑ

Με σημαντικές πιέσεις ξεκίνησε η εβδομάδα που συνδυάστηκαν με νέα αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του 20αρη, αλλά και σε αυτά επί μετοχών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με ελαφρώς χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν σε μικρή υποτίμηση 0,24%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.659, τιμή εκκαθάρισης 208,25), κινήθηκαν μεταξύ 207 και 222,25 μονάδων.

Μηδενική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός, αλλά σχετικά αυξημένος, ο δανεισμός τίτλων (7.800 Coca-Cola, 6.500 ΟΠΑΠ, 9.800 ΟΤΕ, 9.900 Μυτιληναίος, 12.000 Eurobank, 14.300 Alpha Bank, 20.500 MIG, 30.500 Πειραιώς, 47.800 Κύπρου, 61.500 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10.009), Alpha Bank (7.124), Πειραιώς (2.757), Κύπρου (2.313), ΔΕΗ (3.268), ΟΤΕ (5.840), ΟΠΑΠ (1.636), CPB (1.558), Eurobank (320), Coca-Cola (108), Intralot (450), Ελλάκτωρα (231), Μυτιληναίο (373), ΓΕΚ (129), Ταχ. Ταμιευτήριο (144), ΕΧΑΕ (433), Motor Oil (108), MIG (112).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 επέστρεψε στο 54% ενώ οι επενδυτές έμειναν αδιάφοροι καθώς η ημερήσια δραστηριότητα κατακρημνίστηκε στα 278 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (204 δικαιώματα αγοράς και 74 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5.121.606 τεμ.), Eurobank (5.883.049 τεμ.), Alpha Bank (4.929.550 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v