Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι προβολείς (ξανά) στην οικονομία

Σε στενό εύρος τιμών κινήθηκε στην εβδομάδα το ΧΑ, με τον τζίρο να ενισχύεται ελαφρώς. Στο επίκεντρο Ισπανία, αποκρατικοποιήσεις και τραπεζικός κλάδος. Τα βλέμματα σε τρόικα και οικονομία. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Εν μέσω σοβαρής επιδείνωσης της κρίσης στην Ισπανία, το Χ.Α. έκλεισε ακόμη έναν εβδομαδιαίο κύκλο συσσώρευσης, με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να κινούνται σε στενό εύρος τιμών.

Με τον Γενικό Δείκτη να γράφει μία τοπική κορυφή στις 631,69 μονάδες (στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, περίπου στις 14.00-14.05) και τον ftse20 στις 229,93 με αιχμή κυρίως τον ΟΠΑΠ. Η αξία των συναλλαγών μέτρια, αλλά πάνω από τον μέσο όρο του τριημέρου 17-19/7 καθώς έκλεισαν σαφώς περισσότερες θέσεις καθότι τρίτη Παρασκευή του μήνα.

Στη συσσώρευση της αγοράς (διάρκειας 3-5 εβδομάδων) αποτυπώνεται όλη αυτή η διάθεση αναμονής των παικτών τουλάχιστον όσο μένει ανοιχτό το τραπεζικό μέτωπο και η κυβέρνηση τρέχει για να δώσει δείγματα γραφής.

Είναι αλήθεια πως σε μερίδα επιχειρηματιών και χρηματιστών επικρατεί σχετικά συγκρατημένη αισιοδοξία πως μπορεί να διασωθεί κάτι και να υπάρξει επανεκκίνηση σε ορισμένους τομείς και κλάδους της οικονομίας.

Πώς όμως όσο ο τραπεζικός κλάδος μένει εκτός παιδιάς και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας; Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και στον τραπεζικό κλάδο επικρατούν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς θα πρέπει να ενισχυθούν οι όμιλοι και για το ποια θα πρέπει να είναι η συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων παραβλέποντας ότι τους όρους τους θέτουν οι δανειστές.

Εμπειρη διορατική πηγή επιμένει να θεωρεί διέξοδο την... κρατικοποίηση των τραπεζών με σχεδόν άμεση την τραπεζοποίηση των επιχειρήσεων προκειμένου να επανεκιννηθεί μέρος της ελληνικής βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας.

Η Αθήνα, παρά τη δυσχερέστατη θέση στην οποία βρίσκεται, δείχνει να αναπνέει περισσότερο απ' ό,τι η Ρώμη ή η Μαδρίτη, που επίσης σύρεται στο δικό της πρόγραμμα... διάσωσης.

Πράγματι, οι εξελίξεις από το ισπανικό μέτωπο δεν είναι οι καλύτερες, ενώ σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται: "Το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών με ποσό έως 100 δισ. ευρώ. Όμως τα προβλήματα για την κυβέρνηση της Μαδρίτης συσσωρεύονται. Η φορτωμένη με μεγάλα χρέη περιφέρεια της Βαλένθιας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει στήριξη στο πλαίσιο του προγράμματος ύψους 18 δισ. ευρώ που υιοθέτησε η κεντρική κυβέρνηση της χώρας για τη στήριξη των περιφερειών. Η συμμετοχή στο πακέτο προϋποθέτει την αποδοχή ιδιαίτερα σφιχτών κανόνων και σχεδίου για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Την ίδια στιγμή, τα αυξημένα επιτόκια δανεισμού οδηγούν την κυβέρνηση σε πρόβλεψη ότι θα χρειαστεί να διαθέσει επιπλέον 9,1 δισ. ευρώ το 2013 για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κόστη χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το 2013 θα διαμορφωθεί στο 4,5% του ΑΕΠ και στόχος είναι να μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1,9% το 2015, μεταδίδει το Reuters. H ανεργία προβλέπεται να ανέλθει στο 24,6% το 2012 και στο 24,3% το 2013.

Καθώς αυξάνεται η ζήτηση των επενδυτών για γερμανικά, γαλλικά και άλλα ομόλογα χαμηλού ρίσκου, λόγω της αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και τις αμφιβολίες για το αν η Ισπανία μπορεί να αποφύγει την πλήρη διάσωση, το spread του ισπανικού 10ετούς ομολόγου καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ".
 
Όσοι κινούνται με γνώμονα ΚΑΙ την τεχνική προσέγγιση ΔΕΝ έτρεφαν πολλές φρούδες ελπίδες πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό. Θα θυμίσουμε τα σχετικά διαγράμματα (από την ομάδα ανάλυσης της eZMarket που ανεβάσαμε στον Εκηβόλο της Παρασκευής) γιατί είναι κατατοπιστικότατα ΚΑΙ για όσα επέρχονται.

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα αναζητεί λύσεις και διέξοδα σε προβλήματα και παθογένειες 10ετιών επιχειρώντας να κινηθεί από το μέτωπο της Χαλυβουργίας, των ΜΚΟ μέχρι τις αποκρατικοποιήσεις, τον ΟΠΑΠ, το συμμάζεμα του Δημοσίου.

Εν μέσω καταγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ πως το σχέδιο συμβιβασμού για τη Siemens είναι εξόφθαλμα επιζήμιο, αναζήτησης νέου επικεφαλής στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά και αναζήτησης τεχνικών λύσεων για την κάλυψη του ομολόγου του Αυγούστου. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι μία καλή αρχή για να δοθεί δείγμα γραφής του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών εταίρων. Από το ποιος θα οριστεί στην πολύφερνη θέση θα φανεί προς το πού κλίνουν οι νέες ισορροπίες και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Ο παραιτηθείς Κων. Μητρόπουλος προερχόταν από τον όμιλο της EFG Eurobank και παράγοντες της αγοράς περιμένουν να δουν εάν ο διάδοχός του θα προέρχεται επίσης από τον τραπεζικό χώρο (και ειδικότερα εάν έρχεται από την Εθνική ή την Alpha Bank).

Σε κάθε περίπτωση το όνομα θα σηματοδοτεί κατά πάσα πιθανότητα και μέρος των ισορροπιών της επόμενης ημέρας. Για την κάλυψη του ομολόγου του Αυγούστου στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς εκτιμάται πως θα βρεθεί λύση (και σιγά μην και δεν βρεθεί…).

Πληροφορία που αφορούσε τα ελληνικά ομόλογα έκανε αίσθηση στο Χ.Α. λίγο μετά τις 16.00. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ δεν θα δέχεται ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως collateral μετά τις 25 Ιουλίου, μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών καλύπτεται από την ΤτΕ με βάση τις υπάρχουσες συμφωνίες. Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την πιθανότητα αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγύησης μετά την αξιολόγηση της τρόικας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πρόκειται για τυπικό θέμα καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία λήγει η εγγύηση που προσφέρουν οι δανειστές. Για τις τράπεζες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα δεδομένης της στήριξης του ELA.

Από τη Δευτέρα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο Θανάσης Σταυρόπουλος (τον οποίο και θερμοευχαριστούμε…) και εμείς θα είμαστε πάλι μαζί, πρώτα ο Θεός, από το πρωί της Δευτέρας 6 Αυγούστου.

Αντε, και δροσερές διακοπές σε όσους θα λείψουν τις επόμενες ημέρες!

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 630,84 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 1,46%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 0,85%, ο Mid 30 με κέρδη 3,02% και ο Small Cap 80 με πτώση 3,57%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Ταξίδια-Αναψυχή 8,21%, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 6,04% και οι Τηλεπικοινωνίες 5,13%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι: Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 5,26%, Βιομηχανικά Προϊόντα 3,94% και Εμπόριο 3,29%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τηλέτυπος (129,38%), ΓΕΚΕ (116,23%), Αθηνα (71,72%), Βαρβαρέσος (50%), Βαλκάν (40,35%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (38,46%), ΣΙΔΜΑ (37,20%), Unibios (22,73%), PC Systems (21,35%), Lavipharm (19,73%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Πήγασος (-35,21%), Μπουτάρης (-20%), Γιουρομπρόκερς (-17,31%), Λιβάνης (-16,93%), Δίας Ιχθ/γειες (-16,67%), Yalco (-16,20%) Κεραμεία Αλλατίνη (-15%), Byte Computer (-13,99%), Aλκο Ελλάς (-13,67%) και Ευρωπαϊκή Πίστη (-13,54%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v