Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικό ενδιαφέρον για "κρατικόχαρτα"

Θερινή άπνοια στη Σοφοκλέους, που κινείται πέριξ των 615-620 μονάδων. Ενδιαφέρον και συναλλαγές περιορίζονται κυρίως σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και 3E. Πτώση για Πειραιώς, Folli, Ελλάκτωρ. Σταθερά μικρός ο τζίρος.

Όλο και ατονεί ακόμα και το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον και με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να ταλαιπωρούνται στο γνώριμό μας εύρος τιμών. Μόλις 7,4 εκατ. ευρώ ήταν λίγο μετά τις 14.15 το σύνολο της αξίας των συναλλαγών, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Στα ίδια και επί τα αυτά ο Γενικός Δείκτης, στις 618 μονάδες, και πέριξ των 225 ο FTSE-20. Με τον τραπεζικό δείκτη να υποαποδίδει έναντι των άλλων βασικών δεικτών, καθώς το περιβάλλον παραμένει ασαφές κι αβέβαιο στον κλάδο.

Η σημαντικότερη απόκλιση είναι αυτή που δημιουργείται λόγω της υπεραπόδοσης κυρίως των ΟΤΕ, ΔΕΗ και δευτερευόντως του ΟΠΑΠ. Αλλά και η σχετική σταθερότητα που δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες η δεικτοβαρής 3E.

Όπως τις προηγούμενες ημέρες, έτσι και σήμερα το όποιο ενδιαφέρον κι οι συναλλαγές στρέφονται περισσότερο σε 3-4 μη τραπεζικά χαρτιά. Είναι ενδεικτικό πως την ώρα όπου για την ΕΤΕ οι συναλλαγές κυμαίνονταν στις 640.000 ευρώ, στις 340.000 ευρώ για την Alpha Bank και στις 150.000 ευρώ περίπου στη μετοχή της Eurobank, υψηλότερη συναλλακτικότητα παρουσίαζαν μη τραπεζικά χαρτιά.

Συγκεκριμένα, σχεδόν 2 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ, περί το 1,1 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ και περί τις 690.000 ευρώ στη μετοχή της ΔΕΗ. Άλλες περίπου 790.000 ευρώ ήταν η αξία των συναλλαγών στη μετοχή της 3E.

Σε ένα τέτοιο απαξιωμένο περιβάλλον λιγοστοί αγοραστές ή πωλητές αρκούν για να υπεραποδόσει ή να υποαποδόσει μια μετοχή, ακόμη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Έτσι ενισχύονται Fourlis, Τέρνα Ενεργειακή, Υγεία, Intralot, Σιδενόρ, MLS, Eurobank Properties, Intracom.

Όμως, αυτή η άπνοια είναι, όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, προτιμότερη από όσα θερμά διαδραματίζονται στην Ισπανία. Επιτόκια φωτιά πυροδότησε η σημερινή δημοπρασία, καθώς εκτινάχθηκαν στο 6,45% από 6,07% για τα πενταετή.

Στους δρόμους πάνω από 80 ισπανικών πόλεων στην επικράτεια από το πρωί χιλιάδες Ισπανοί, με κεντρική πορεία το απόγευμα προς τη Μαδρίτη. Οι εξελίξεις στη χώρα της Ιβηρικής είναι ταχύτατες και ολοένα δραματικότερες.

Οι αγορές προεξοφλούν εδώ και καιρό τα επερχόμενα, με τους σχετικούς δείκτες να μην αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Γι’ αυτό ανεβάζουμε (στον Εκηβόλο) διαγράμματα τόσο για τα ισπανικά spreads όσο και για την καθοδική πορεία του IBEX στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης.

Δυστυχώς, οι αγορές συνεχίζουν να λειτουργούν σαν μηχανισμοί προεξόφλησης και τα διαγράμματα προδιαγράφουν εδώ και καιρό όσα συμβαίνουν στην Ισπανία. Και ενώ η Ιταλία έπεται.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v