Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση σε... slow motion στο ΧΑ

Οι πωλητές είχαν τον τελευταίο λόγο και σήμερα. Απόλυτη συναλλακτική απονεύρωση στο ΧΑ. Συνολικά 108 τίτλοι με μηδενικό τζίρο έως τις 16:30. Άνοδος για ΟΤΕ (+3,96%), ΔΕΗ (+1,2%). Απώλειες για Κύπρου (3,5%).

Συναλλακτικής απαξίωσης συνέχεια, σε μία Αγορά απονευρωμένη από ειδήσεις, προσδοκίες και συναλλαγές, με τις όποιες φήμες να έχουν πρόσκαιρη επίδραση στις τιμές και όλο και περισσότερες συνεδριάσεις να αποδεικνύονται καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα, βάζοντας στην απόλυτη δοκιμασία την υπομονή όσων είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν τα ημερήσια δρώμενα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η σημερινή συνεδρίαση έδωσε έναν ακόμα “κουραστικό” τζίρο και δεν αποκλείονται τα χειρότερα, όταν βρεθούν στο ζενίθ τα “μπάνια του λαού” (!)

Απόλυτα ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε στο Χ.Α. είναι το γεγονός ότι στις 16.30, δηλαδή μετά από 6½ ώρες συνεδρίασης, 108 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 67 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμάχια.

Όταν λοιπόν τα 3/5 των εισηγμένων δεν μπορεί, συναλλακτικά, να δικαιολογήσει την παρουσία του σε κάποιο χρηματιστηριακό ταμπλώ, τότε για ποια Αγορά μιλάμε;

Η όποια “φροντίδα” των λίγων εμπλεκόμενων, ήταν να ενεργοποιήσουν λίγες εντολές αγοράς σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Eurobank (συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις), όταν ο Δείκτης βρέθηκε, στις 14.27, στο πρώτο χαμηλό ημέρας των 613,36 μονάδων (-1,07%) και υπήρξαν φόβοι μήπως και ξεφύγει η κατάσταση.

Παρά ταύτα, όπως χθες έτσι και σήμερα, οι πωλητές έδειξαν να έχουν τον τελευταίο λόγο και με τις ελάχιστες πρωτοβουλίες που πήραν μετά τις 16.38, έστειλαν τον Δείκτη σε νέα ημερήσια χαμηλά, κέρδισαν τις εντυπώσεις και για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το ανοδικό ξεκίνημα συνδυάστηκε με κλείσιμο πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Άλλη τρανταχτή απόδειξη της απόλυτης συναλλακτικής απονεύρωσης, το γεγονός ότι στην πρώτη εικοσάδα των ημερήσιων κερδισμένων, μόνο ο τίτλος της Eurodrip συνδύασε αξιοπρόσεκτα κέρδη με πειστικές συναλλαγές, ενώ υπήρξαν τίτλοι που έγραψαν θετικό πρόσημο και σημαντικά ημερήσια κέρδη, ακόμα και με μονοψήφιο όγκο συναλλαγών (!)

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, σε γενικές γραμμές το Χ.Α. βρίσκεται σε μια φάση συσσώρευσης, με παρατεταμένη αναιμική αξία συναλλαγών, η οποία οφείλεται μεν στην Καλοκαιρινή ραστώνη, αλλά και στην στάση αναμονής των επενδυτών για το τι μπορεί να διεκδικήσει η Ελληνική Κυβέρνηση από την Τρόικα, μέσα από την συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης που θα λάβει χώρα στις 20/7/2012 αλλά και στην νέα επίσκεψη της Τρόικας στην Χώρα.

Ο συνδυασμός των δυο παραπάνω γεγονότων σε συνδυασμό με τις κεφαλαιακές ανάγκες που πρέπει να ανακοινώσουν οι Τράπεζες, θα αποτελέσουν τους βασικούς καταλύτες για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη.

Εκτός και αν, εν τω μεταξύ, προκύψει κάποια είδηση, που θα μπορέσει να αλλάξει άρδην το σκηνικό.

Επίσης, ίσως αποδειχθεί αξιόλογης σημασίας, η αυριανή συνάντηση των τριών αρχηγών, τα κόμματα των οποίων στηρίζουν την Κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές υπάρχει σημαντική δυσφορία για την οικονομική πολιτική, αλλά και για την απόλυτη, σχεδόν, απονεύρωση στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Οι οικονομικές εξελίξεις στο εξωτερικό

Μοιραία το όποιο ενδιαφέρον μεταφέρεται εκτός των τειχών, όπου και εκεί οι Αγορές τήρησαν στάση αναμονής περιμένοντας τις σημερινές δηλώσεις Bernanke.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν ότι, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Κινέζου Πρωθυπουργού αναφορικά με την πορεία της Κινεζικής οικονομίας, καθίσταται όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας να προχωρήσει σύντομα με μείωση του ποσοστού που οι Εμπορικές Τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν ως αποθεματικό.

Παίρνοντας τις κυριότερες εξελίξεις με την χρονική τους σειρά, η Moody's υποβάθμισε την μακρόπροθεσμη πιστοληπτική ικανότητα δέκα Ιταλικών Τραπεζών και το issue rating ακόμα τριών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η κίνηση αυτή αποδίδεται στην αποδύναμωση του πιστωτικού προφίλ της Ιταλίας μετά και την υποβάθμιση από τη Moody΄s σε "Βaa2", όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος. Μεταξύ των Τραπεζών περιλαμβάνονται oι Unicredit, Intesa Sanpaolo, Βanca ΙΜΙ.

H υποβάθμιση της Ιταλίας συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο όχι μόνο για τα Κρατικά ομόλογα αλλά και για ενδεχόμενη αδυναμία του Δημοσίου να παράσχει στήριξη στις Τράπεζες εφόσον αυτό απαιτηθεί, τονίζει η Moody΄s.

Η Ιταλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2012 περισσότερο από ότι αναμενόταν, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ιταλίας, προβλέποντας ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2013.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας προβλέπει ότι η ύφεση το 2012 και το 2013 θα διαμορφωθεί στο 2% και 0,2% αντίστοιχα, εφόσον το spread για το Ιταλικό δεκαετές παραμείνει κοντά στις 450 μονάδες βάσης. Η προηγούμενη πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας ήταν για ύφεση 1,5% το 2012 και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2013.

Από την άλλη, η Barclays προχώρησε σε μείωση της τιμής - στόχου αρκετών Ισπανικών Τραπεζών και επαναδιατύπωσε την αξιολόγηση “underweight” για όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα της Χώρας, τονίζοντας πως μοιάζουν υπερτιμημένα.

Συγκεκριμένα, μείωσε την τιμή για την Santander στα 4,25 ευρώ από τα 5,8 ευρώ και για την BBVA στα 4,8 ευρώ από τα 5,5 ευρώ. Ακόμη, η τιμή-στόχος για τη Bankia διαμορφώνεται στα 0,5 ευρώ από τα 2 ευρώ, για την Popular στα 1,35 ευρώ από τα 2,8 ευρώ, της Sabadell στα 0,9 ευρώ από τα 2 ευρώ και της Bankinter στα 2,05 από τα 3,3 ευρώ.

Σε επίπεδα άνω του 100% του ΑΕΠ κινείται πλέον το Βελγικό Δημόσιο χρέος, σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται σε σημερινό δημοσίευμα της Βελγικής φλαμανδόφωνης εφημερίδας “De Tijd”, στο οποίο επισημαίνεται ότι το Βέλγιο είναι η πέμπτη Χώρα της ΕΕ μετά την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, της οποίας τα χρέη υπερβαίνουν το 100% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την “De Tijd”, το πρώτο τρίμηνο του 2012 το Δημόσιο χρέος του Βελγίου ανήλθε σε 377,3 δισ. ευρώ, δηλαδή σε 101,8% του ΑΕΠ, έναντι 98,25% το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι πιθανό το χρέος να επανέλθει σε επίπεδα κάτω του 100% μέχρι τα τέλη του χρόνου εάν η Τράπεζα KBC επιστρέψει την Κρατική ενίσχυση ύψους 2,7 δισ. ευρώ που έχει λάβει και εάν φυσικά δεν ανακύψει η ανάγκη να δοθεί χρηματική βοήθεια προς τις Ισπανικές Τράπεζες ή δεν χρειαστεί επιπλέον στήριξη η Τράπεζα Dexia.

Οι μετοχές της Γαλλικής εταιρείας εξοπλισμού Τηλεπικοινωνιών Alcatel-Lucent, υποχωρούν σημαντικά μετά από την αρνητική προειδοποίηση που εξέδωσε για τα κέρδη.

Σε ανακοίνωσή της η Alcatel επισημαίνει ότι με βάση τις τρέχουσες παραγγελίες, το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι καλύτερο από το πρώτο αλλά με βάση την μέχρι στιγμής επίδοση και το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, “δεν θα πετύχει τους στόχους που έχει ανακοινώσει για το σύνολο του 2012”.

Η Alcatel δήλωσε πως αναμένει τα προσαρμοσμένα λειτουργικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου του 2012 να εμφανίσουν ζημιές 40 εκατ. ευρώ και έσοδα υψηλότερα των 3,5 δισ. ευρώ.

Επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στη Γερμανία καταγράφει το Οικονομικό Ινστιτούτο ZEW. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ZEW διαμορφώθηκε στο -19,6 τον Ιούλιο από -16,9 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές όμως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ήταν ακόμη πιο απαισιόδοξοι προβλέποντας -20.

Οι ΗΠΑ πλησιάζουν προς την ύφεση αν ληφθούν υπόψη η απασχόληση, οι λιανικές πωλήσεις, οι επενδύσεις και τα εταιρικά κέρδη, έγγραψε ο Bill Gross στο twitter. Η εκτίμηση του στελέχους της Pimco, έρχεται σε μια στιγμή που η BlackRock εκτιμά ότι η FED θα προχωρήσει σε νέες κινήσεις προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή η Goldman Sachs ψαλίδισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το β’ τρίμηνο σε 1,1 από 1,3% του ΑΕΠ, ενώ η Deutsche Bank κατέβασε τον πήχη στο 1% από 1,4% προηγουμένως.

Η Βιομηχανική παραγωγή της Αμερικανικής οικονομίας αυξήθηκε 0,4% τον Ιούνιο, μετά από την πτώση 0,2% που κατέγραψε το Μάιο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η παραγωγή τον Ιούνιο θα αυξηθεί κατά 0,3%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων σχεδόν δέκα ετών σημείωσε ο δείκτης εμπιστοσύνης των Κατασκευαστικών εταιρειών στις ΗΠΑ για το μήνα Ιούλιο, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires. Συγκεκριμένα, ο δείκτης που καταρτίζει η National Association of Home Builders κατέγραψε άνοδο στις 35 μονάδες από 29 μονάδες τον Ιούνιο.

Σημειώνεται πως η αύξηση των έξι μονάδων είναι η υψηλότερη από το Σεπτέμβριο του 2002 ενώ το επίπεδο των 35 μονάδων είναι το μεγαλύτερο από το Μάρτιο του 2007. Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου προέβλεπαν άνοδο στις 30 μονάδες.

“Η Fed είναι έτοιμη να προσφέρει επιπρόσθετη νομισματική στήριξη στην Αμερικανική οικονομία”, δήλωσε στο Κογκρέσο ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, σημειώνοντας ότι “τους τελευταίους μήνες η ανάκαμψη εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης”.

Επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Κεντρική Τράπεζα ο πρόεδρος της Fed σημείωσε ότι η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 2% το πρώτο τρίμηνο του έτους και αναμένεται να επιβραδύνει το β΄ τρίμηνο, ενώ εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία του για την κατάσταση στην Αμερικανική Αγορά εργασίας σημειώνοντας ότι η όποια πρόοδος στην προσπάθεια να μειωθεί η ανεργία από τα επίπεδα του 8,2% που είναι σήμερα "φαίνεται πιθανό να είναι απογοητευτικά μικρή".

Τα τεχνικά ζητούμενα στη Σοφοκλέους

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ από την πώληση 3μηνων εντόκων γραμματίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ. To επιτόκιο ανήλθε στο 4,28%, από 4,31% την αμέσως προηγούμενη φορά, ενώ ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε στις 2,12 φορές.

Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις δεν άλλαξαν κάτι στα τεχνικά ζητούμενα της Σοφοκλέους, καθώς οι μικροί όγκοι συναλλαγών επιτρέπουν την αλλαγή της τάσης ακόμα και μέσα στην συνεδρίαση, όμως θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως αργά αλλά σταθερά, η αδυναμία υπέρβασης των πρώτων στόχων επιδεινώνει την τεχνική εικόνα.

Έτσι, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται υψηλότερα από τον στόχο των 625 μονάδων, τελικά κλείνει πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και μάλιστα απομακρυνόμενος και από τις 620 μονάδες.

Εν πάσει περιπτώσει, παραμένει ζητούμενο για τον Δείκτη να υπερβεί εκ νέου τις 625 μονάδες για να κινηθεί προς τις 650 και 690 μονάδες (από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστεί τζίρο και ειδήσεις).

Μία από τα ίδια και για τον FTSE, ο οποίος στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχει “φλερτάρει” με επίπεδα αρκετά υψηλότερα των 225 μονάδων, στις δύο τελευταίες κατόρθωσε να κλείσει και χαμηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο, προκειμένου να επιδιώξει αναμέτρηση με την ζώνη αντίστασης 230 – 240 μονάδων.

Σε περίπτωση που συνεχίσουν οι πωλητές να έχουν τον τελευταίο λόγο, επόμενες στηρίξεις, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι 218 και 215 μονάδες.

Πως κινήθηκαν οι τίτλοι στο ΧΑ

Υπεροπλία των “κόκκινων” τίτλων στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των Alpha Bank, MIG.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ΟΤΕ (+3,96%). Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για ΔΕΗ και Eurobank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Εθνική και Motor Oil.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Coca-Cola (-4,68%). Απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Κύπρου, CPB, Jumbo και μικρότερες απώλειες για τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 13 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 625,54 (11.13) και χαμηλό τις 612,25 (17.00) για να κλείσει τελικά στις 612,38 μονάδες με απώλειες 1,22%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 17,4 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 68 πτωτικών, ενώ στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και πλην της Eurodrip, ίσως αξίζουν αναφοράς οι αξιοπρόσεκτες συναλλαγές στον Σαράντη, πέριξ των 1,80 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές στην αγορά

Με εντυπωσιακά μειωμένο το ενδιαφέρον στα εγχώρια χρηματιστηριακά δρώμενα, το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, δίνει στην στήλη τα “φώτα του” για τις διεθνείς Αγορές.
 
Ξεκινώντας από το ευρώ, το κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 1,2270 – 1,2240 δολάρια, θα επαναφέρει τα σενάρια για υποχώρηση προς το ψυχολογικό όριο των 1,2000 δολαρίων και το τεχνικό στα 1,1900 δολάρια. Σημαντικές, αποδείχθηκαν οι αντιστάσεις στα 1,2318 και 1,2334 – 1,2358 δολάρια.

Στον Γερμανικό DAX, όλα θα συνεχίσουν να παίζονται στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 6500 μονάδων. Όσο ο εν λόγω δείκτης είναι πάνω από το 6510 δεν προβληματίζεται το βραχυπρόθεσμο momentum ενώ διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 6450 που είναι και ημερήσιο σημαντικό. Από πάνω το 6580-6600 είναι η αντίσταση μας που κατοχύρωση μπορεί κάλλιστα να στοχεύσει στο 6700.

Στο δείκτη σηματωρό S&P 500, το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum, από πλευράς τιμών, κρατάει με την κοντινή στήριξη στο 1345 και τον 200αρη στο 1342.

Όσο η ζώνη 1340 δείχνει αλώβητη, το βλέπουμε θετικά με αντίσταση το 1350-1352 που διάσπαση μπορεί να δώσει το 1361 ενώ αν χαθούν οι 1340 μονάδες, τότε μία κίνηση προς το 1330 έχει και πάλι πιθανότητες.

Τέλος για τον Dow Jones και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ, η ζώνη 12640-12620 είναι στήριξή μας. Το 12583 είναι το όριο μας στο ανοδικό “view” ενώ η ζώνη 12700 είναι αντίσταση που χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλει να δει ένα καινούργιο ανοδικό κύμα προς το 12800 σε πρώτη φάση.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση εξαιρετικά χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, που συνδυάστηκε με νέα μικρή υποχώρηση. Τα συμβόλαια του 20αρη με οριακά καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν την υπερτίμηση στο 0,7%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1364, τιμή εκκαθάρισης 223), κινήθηκαν μεταξύ 221,5 και 228,75 μονάδων.

Στην αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 16.476 συμβόλαια.
Μηδενική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (100.000 Εθνική, 10.000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 22.000 CPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3.311), Alpha Bank (3.245), Πειραιώς (2.020), Κύπρου (1.620), ΔΕΗ (1.147), ΟΤΕ (1.112), ΟΠΑΠ (498), CPB (1.961), Eurobank (1.092).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 υποχώρησε στο 54% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν κι εδώ πολύ χαμηλός στα 164 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (136 δικαιώματα αγοράς και 28 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5.119.606 τεμ.), Eurobank (5.883.049 τεμ.), Alpha Bank (4.927.550 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v