Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στασιμότητα σε αγορά - χρηματιστήριο

Λειψυδρία ουσιαστικών ειδήσεων και μη ικανοποιητικός συγχρονισμός της κυβέρνησης κρατούν το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Παραμένει η επιφυλακτικότητα για τις τράπεζες, ενδιαφέρον για ΟΤΕ.

Στασιμότητα παρατηρείται στα περισσότερα καίρια ανοιχτά μέτωπα, με συνέπεια την ανάλογη προεξόφληση κι αποτύπωση και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν πως το γεγονός ότι βασικοί δείκτες και μετοχές κυμαίνονται σε αυτά τα επίπεδα, με όλα όσα συμβαίνουν γύρω από το Χ.Α., είναι άξιο αναφοράς. Ο Γενικός Δείκτης κρατά τις 600 μονάδες, ο FTSE 20 εξακολουθεί τη διακύμανσή του στις 210-242 μονάδες, ενώ στις τράπεζες δεν φαίνονται σύντομα ουσιαστικές εξελίξεις.

Όπως σημειώνει σχετικά ο Στέφανος Κοτζαμάνηςραντεβού τον Σεπτέμβριο, εν μέσω αποκλίσεων στα έσοδα και συνεχών προσπαθειών της κυβέρνησης να βρει ρυθμό και να συντονιστεί.

Η Έλενα Λάσκαρη σημειώνει την υστέρηση των εσόδων, ενώ η περίπτωση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ επιβεβαιώνει την τραγελαφική κατάσταση του εγχώριου πολιτικού συστήματος.

Οι τράπεζες παραμένουν εγκλωβισμένες στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι τους, σε εμφανή αρνητική απόκλιση από τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 20, καθώς μετοχές εταιρειών όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και δευτερευόντως ο ΟΠΑΠ υπεραποδίδουν τις τελευταίες τρεις-πέντε εβδομάδες.

Φήμες αλλά και η ειδησεογραφία του Σαββατοκύριακου διατηρούν μια σχετική «ζύμωση» στις τράπεζες, αυτήν τη φορά με επίκεντρο την Αγροτική. Αυτό όμως δεν αρκεί για να απεγκλωβιστεί ο τραπεζικός δείκτης.

Αντιθέτως, βάσιμες φαίνεται να είναι πληροφορίες που θέλουν η διοίκηση του ΟΤΕ να εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα (αυτό αναφέρθηκε και στο σχόλιο του Σαββάτου).

Βραχυπρόθεσμα οι παίκτες έχουν λιγοστά κίνητρα και αφορμές για ποντάρισμα, και με ορίζοντα τις 20-24 Ιουλίου. Στην περίπτωση όπου υπάρξει κάτι πιο ουσιώδες, τότε μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο, πάντα από τεχνικής πλευράς και πάντα βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, ουδεμία κίνηση είναι ασφαλής επενδυτικά και επαρκής τεχνικά εάν δεν οδηγήσει σε ανοδική διάσπαση των 242 μονάδων για τον 20άρη. Σχετικά διαγράμματα δεικτών έχουν ανέβει στον Εκηβόλο της Παρασκευής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v