Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανά σε κίνδυνο οι 600 μονάδες-Mικρός ο τζίρος

Οριακά πάνω από τις 600 μονάδες διατηρείται η Σοφοκλέους με περιορισμένο τζίρο. Κρατά το 1,20 ευρώ η Εθνική. Υπεραποδίδουν Κύπρου, MIG, Μυτιληναίος, F.F.G., Jumbo. Απώλειες για ΔΕΗ, Eurobank. Κάτω από τα $1,22 το ευρώ.

Ατονεί η ανοδική φορά στο Χ.Α., αλλά ο Γενικός Δείκτης κρατά τις 600 μονάδες. Και αυτό, δεδομένης της κατάστασης, είναι κατ' αρχάς ενθαρρυντικό για όσους επιχειρούν να ανασχέσουν τη διόρθωση που ξεκίνησε από τα τοπικά υψηλά της προχθεσινής συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται λίγο πάνω από τις 605 μονάδες, ωστόσο η μετριότατη αξία των συναλλαγών είναι αυτή που φαίνεται να διευκολύνει την όποια προσπάθεια καταβάλλεται από την αρχή της συνεδρίασης.

Αναφερόμαστε σε τζίρο που μόλις ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ (λίγο πριν από τις 14.00), με την Εθνική να έχει κάνει 1,7 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 1,2 εκατ. και περίπου 1,4 εκατ. ευρώ ο ΟΠΑΠ. Πλησιάζει το 1 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στη μετοχή της Alpha Bank

Ο FTSE-20 παραμένει σχετικά κοντά στις 220 μονάδες, που για ορισμένους παίκτες θεωρείται σημαντικό τεχνικό σημείο.

Η Εθνική κυμαίνεται στο 1,19 - 1,26 ευρώ, η Alpha Bank κρατά με ελάχιστο ημέρας το 1,04 ευρώ, ενώ οριακά αντιδρούν Πειραιώς και Eurobank. Υψηλότερες τιμές για Μυτιληναίο, F.F.G., Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, αλλά και για την Jumbo.

Για την Jumbo να σημειωθεί πως οι πωλήσεις της στο δωδεκάμηνο κινούνται θετικά, ενώ προχωρά σε επιστροφή κεφαλαίου 0,21 ευρώ ανά μετοχή. Υψηλότερα και ο Μυτιληναίος, με το σωματείο εργαζομένων του Αλουμινίου να στηρίζει, με επιστολή του στον πρωθυπουργό, τη διοίκηση της εταιρίας.

Στα 2,30 ευρώ υποχωρεί ελαφρώς η ΔΕΗ, με την κυβέρνηση να κρατά κλειστά τα χαρτιά της για την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης. Για θολό τοπίο στα σχέδια της κυβέρνησης κάνει λόγο ο Μιχάλης Καϊταντζίδης.

Ενδιαφέροντα, όμως, είναι όσα διαδραματίζονται στην περιφέρεια και στην Ευρώπη. Το Βερολίνο, μετά τον… ελιγμό του όσον αφορά το σχέδιο «βοήθειας» της Ισπανίας, απευθύνει μηνύματα συμπαράστασης προς τα εκατομμύρια ανέργους.

Η προτροπή του είναι… μεταναστεύστε στη Γερμανία για ένα καλύτερο μέλλον. Εν τέλει η «θεραπεία» που εφαρμόζεται στην Ισπανία και θεωρητικά υποτίθεται ότι θα διέφερε από την ελληνική ενδέχεται να είναι χειρότερη λόγω του μεγέθους της χώρας της Ιβηρικής.

Το Βερολίνο βέβαια δεν έχει λόγο να μην κάνει… χιούμορ, τη στιγμή που το δρόμο της Μαδρίτης φαίνεται να ακολουθεί δυστυχώς και η Ρώμη. Η Confindustria προβλέπει πως στην καλύτερη περίπτωση το ιταλικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 2,14% το 2012. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή του γρηγορότερου εκτροχιασμού, και η Ιταλία θα υποχρεωθεί να υποστεί τη θεραπεία, πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Ο μίτος όμως δεν σταματά σε αυτά, καθώς τα σύννεφα όλο και πυκνώνουν πάνω από το Παρίσι.Απολύσεις 8.000 εργαζομένων ανακοίνωσε η Peugeot-Citroen και έπεται συνέχεια.

Αναφερόμαστε σε όλα αυτά γιατί εκτιμούμε πως η Αθήνα, παρά τα μύρια όσα προβλήματα, βρίσκεται ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι τουλάχιστον η Ισπανία.

Ενδεχομένως να μην είναι τυχαίο πως η Goldman Sachs εμφανίζεται μετά από καιρό φιλική προς την Ελλάδα. Οι αγορές δεν έχουν ακόμα αποτιμήσει τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, σημειώνει ο ξένος οίκος, που συνηθίζει να παίρνει θέση σε καίριες στιγμές.

Μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί σταδιακά είναι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η μείωση στο μηδέν του επιτοκίου καταθέσεων από την Κεντρική Τράπεζα. Ήδη, σημειώνεται κατακόρυφη υποχώρηση για τις overnight καταθέσεις, γεγονός που θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη.

Από τεχνική πλευρά, εάν επιβεβαιωθεί η ανθεκτικότητα της περιοχής των 580 μονάδων, το Χ.Α. μπορεί να προσβλέπει σε επαναφορά προς τις 650 μονάδες, με τις απαραίτητες κινήσεις κι ειδήσεις. Ειδάλλως, θα πρέπει να αναζητηθούν στηρίξεις χαμηλότερα προς τις 550 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου κινείται κατά από τα 1,22.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v