Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χάνει και τα τελευταία ερείσματα ανόδου

Οριακά υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων "φρέναρε" ο ΓΔ. Προβληματίζει η καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις. Ισχυρές πιέσεις για ΔΕΗ (-8,3%), ΟΠΑΠ (-4,8%), EFG (-4,6%), ΟΤΕ (-4%), Εθνική (-2,4%).

Η διαρροή πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες οι “σοβαρές” αποκρατικοποιήσεις παραπέμπονται για το 2013, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά με κάθετη πτώση και να φρενάρει οριακά υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων.

Είναι κοινό μυστικό, ότι η άνοδος που ακολούθησε μετά το προεξοφλημένο εκλογικό αποτέλεσμα οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στις προσδοκίες για άμεσες αποκρατικοποιήσεις που θα άλλαζαν το “outlook” της Χώρας και θα επανέφεραν το ενδιαφέρον στο εγχώριο Χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που εκτιμούσαν ότι το Χ.Α. θα μπορούσε να κινηθεί ανοδικά, ακόμα και χωρίς την “χορηγία” των διεθνών Αγορών, καθώς έστω και μία σημαντική αποκρατικοποίηση εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας, θα άλλαζε άρδην το κλίμα, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Αυτά όλα, πλέον, ανήκουν στο παρελθόν και το Ελληνικό Χρηματιστήριο επιστρέφει στο γνωστό κλίμα της πτωτικής αναμονής, περιμένοντας του όρους ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων Τραπεζών, κάτι που δύσκολα θα επαναφέρει το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Άλλωστε η πλαγιολισθητική κίνηση που ακολουθούν εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, οι Τραπεζικοί τίτλοι, υποδηλώνει την απόλυτη επιφύλαξη της Αγοράς για τον κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων συζητήθηκε σε εκτενή σύσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μητρόπουλο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε ότι έως το τέλος του έτους τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν την υλοποίηση περισσότερων από δύο αποκρατικοποιήσεων, και συγκεκριμένα των Κρατικών λαχείων και του IBC (Κέντρο ξένου Τύπου), που θεωρούνται ώριμες.

Το κύριο βάρος πέφτει τώρα στο 2013, όπου με βάση τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 23 αποκρατικοποιήσεις (δηλαδή περίπου δύο αποκρατικοποιήσεις τον μήνα! Μην μου πείτε ότι δεν έχουν χιούμορ οι Έλληνες πολιτικοί).

Από την άλλη, οι πρώτες σκιές κάνουν την εμφάνισή τους στην Κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τη στάση που τήρησε ο Υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup, με αποτέλεσμα η σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών με τη συμμετοχή του κ. Στουρνάρα να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Την ίδια ώρα προς την πόρτα της εξόδου από τη ΔΗΜΑΡ δείχνει να κινείται ο βουλευτής Β΄ Αθηνών Οδυσσέας Βουδούρης. Με επιστολή που απέστειλε χθες προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ζητά από τον Φώτη Κουβέλη να επιμείνει στην επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων του Μνημονίου, θέτοντας όρο και χρονοδιάγραμμα.

Μην γνωρίζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, η Goldman Sachs εκτιμά ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των Αγορών, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων - ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι τα νέα Ελληνικά ομόλογα ενσωματώνουν ακόμη μεγάλο ασφάλιστρο κινδύνου, καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν αν η νέα Κυβέρνηση θα τα καταφέρει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων (κάτι που η σημερινή απόφαση δείχνει να το επιβεβαιώνει, εν μέρει).

Απόλυτα επιφυλακτικό το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, περιορίζεται στο να επισημάνει ότι, παρά τις αρχικές προσδοκίες, η νέα Κυβέρνηση δεν φαίνεται να δίνει τον αποφασιστικό καταλύτη που θα ανάγκαζε τα απόλυτα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. να “δουν” τις κινήσεις τους με μεγαλύτερο ορίζοντα και από την άλλη να πεισθούν για να προχωρήσουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που πεισματικά παραμένουν σε ρόλο θεατή.

Αντίθετα, τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup αλλά και οι εκθέσεις επενδυτικών οίκων για τις προοπτικές της Ευρωζώνης, γενικότερα, έχουν χαμηλώσει σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών σε όλες τις Αγορές.

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ για την εκταμίευση της χρηματοδότησης των 30 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε έτι περαιτέρω δείκτες και επιμέρους μετοχές.
Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη που σήμερα έχασε και την τελευταία ζώνη στήριξης των 625 – 620 μονάδων, κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τον κρατήσει το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 580 μονάδες.

Μάλιστα οι περισσότερο απαισιόδοξοι, εκτιμούν πως όσο ο Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 620 μονάδων, τόσο θα ενδυναμώνονται τα σενάρια που “βλέπουν” επιστροφή στην “καταπακτή” (!)

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον FTSE, ο οποίος αν δεν ανακάμψει άμεσα υψηλότερα των 225 μονάδων, τον περιμένουν οι επόμενες στηρίξεις στις 215 και 200 μονάδων. Μάλιστα υπάρχει η εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία, όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 234 μονάδων, δεν έχουν λόγους ανησυχίας όσοι διατηρούν “short” θέσεις.

Με σαφώς επιδεινούμενη εικόνα ο Τραπεζικός δείκτης, συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αρχίζει να έχει “οπτική επαφή” με την επόμενη ζώνη στήριξης των 180 – 170 μονάδων.

Η Εθνική όχι μόνο παραμένει χαμηλότερα από την αποφασιστική στήριξη των 1,31 – 1,30 ευρώ, αλλά απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο από αυτή. Η αμέσως επόμενη οριοθετείται στα 1,16 – 1,15 ευρώ.

Ακόμα χειρότερη, τεχνικά, η εικόνα για την Alpha Bank, καθώς αν δεν αλλάξει εντυπωσιακά το κλίμα η επόμενη “μάχη” θα δοθεί στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1,00 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ, από τις μετοχές του 20αρη, με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνο οι Βιοχάλκο (+0,44%) και CPB (+1,27%). Μάλιστα η δεύτερη κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Πρόσθετα κεφάλαια ενδέχεται να χρειαστούν οι δύο μεγάλες Κυπριακές Τράπεζες, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, όπως μετέδωσε το StockWatch. Η ΕΑΤ, σημειώνει σήμερα ότι οι δύο Κυπριακές Τράπεζες δεν έφθασαν το στόχο για δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 9% μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012.

Η Ευρωπαϊκή εποπτική αρχή τονίζει ωστόσο, ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι δύο Τράπεζες θα συμμορφωθούν με τη σύσταση της ΕΑΤ ως αποτέλεσμα της απόφασης της Κυβέρνησης να ζητήσει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
 
Όπως τονίζει, είναι πιθανόν οι δύο Τράπεζες να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια μετά την αξιολόγηση από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ και του ΔΝΤ στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Επιφυλακτική εικόνα και μικτά πρόσημα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με μικρές απώλειες κινείται, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, η Wall Street.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, αυξάνονται οι φόβοι ότι η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία θα μεταφραστεί σε απογοητευτικά αποτελέσματα β΄ τριμήνου από τις Επιχειρήσεις.
Επίσης, οι αμφιβολίες για την δυνατότητα της Ευρωζώνης να επιλύσει την κρίση χρεών και να κατεβάσει το κόστος δανεισμού μεγάλων οικονομιών όπως η Ισπανία και η Ιταλία, εξακολουθούν να τροφοδοτούν τις ανησυχίες.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Monti δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφύγει και η Ρώμη σε μηχανισμό διάσωσης, ενώ το προσχέδιο του μνημονίου για την διάσωση των Ισπανικών Τραπεζών έδειξε ότι έρχεται “κούρεμα” στους ομολογιούχους.

Από την άλλη, η Κίνα έδωσε άδειες σε hedge funds του εξωτερικού, ώστε να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια εύπορων Κινέζων πολιτών επενδύοντάς τα στο εξωτερικό, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση των Financial Times από το Πεκίνο. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα της Κίνας για το άνοιγμα της Αγοράς διαχείρισης κεφαλαίων, μια διαδικασία που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στους κανόνες οι οποίοι διαχωρίζουν την Κίνα από τις διεθνείς Αγορές, στον κλάδο.

Τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε ξένο και σε τοπικό νόμισμα επιβεβαίωσε σε "ΑΑΑ" ο οίκος Fitch, διατηρώντας outlook "αρνητικό".
Στα θετικά η Fitch αναφέρει ότι το χρέος των νοικοκυριών υποχωρεί προς τα προ κρίσης επίπεδα, η στεγαστική Αγορά αρχίζει να σταθεροποιείται και τα οικονομικά των Επιχειρήσεων εξυγιαίνονται.

Η Fitch προβλέπει ότι η Αμερικανική οικονομία θα αρχίσει σταδιακά να επιταχύνει το 2013 και το 2014 και μεσοπρόθεσμα θα επεκτείνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 2,5%.

Το αρνητικό outlook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σχετίζεται με την έλλειψη ευρείας δημόσιας και πολιτικής σύγκλισης γύρω από τον τρόπο διασφάλισης της πτωτικής πορείας του ελλείμματος αλλά και με την αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές δαπανών και φόρων που απειλούν να οδηγήσουν στο λεγόμενο “δημοσιονομικό γκρεμό".

Μέσα σε 4 χρόνια μπορεί να υπάρχουν στην Ευρωζώνη 4,5 εκατομμύρια άνεργοι επιπλέον, αν δεν εφαρμοστούν οικονομικές πολιτικές που να ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση, προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) σε μελέτη της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζητούν δουλειά στην Ευρώπη, δηλαδή η ανεργία φτάνει το 11%, υπογραμμίζει η ILO, η οποία εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την ανεργία των νέων που φτάνει στη ζώνη το 22%, αλλά αγγίζει το 30% στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία και το 50% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Το 44% αυτών που ζητούν εργασία βρίσκεται στην ανεργία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Συναγερμό σχετικά με την βιωσιμότητά του, σήμανε ο μεγαλύτερος Ασφαλιστικός Οργανισμός της Ιταλίας, ο Inps. Βάσει των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων, ο Inps, απορρόφησε άλλους δυο Ασφαλιστικούς Οργανισμούς --τους Enpals και Inpdap-- και κινδυνεύει πλέον “να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του”, όπως αναφέρεται σε έκθεση η οποία δημοσιεύεται στον Ιταλικό τύπο. Το Inps αναμένεται να παρουσιάσει φέτος παθητικό 6 δισεκατομμυρίων ευρώ και το 2013 παθητικό που θα φθάσει τα 7 δισεκατομμύρια, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο και κατά το 2014.

Πριν συμπληρωθούν 9 μήνες μετά την κατάρρευση της εταιρείας MF Global, η οποία είχε αντίκτυπο στις χρηματιστηριακές εταιρείες διαχείρισης Παραγώγων, η είδηση ότι “αγνοείται η τύχη” περισσότερων των μισών κεφαλαίων πελατών της PFGBest, στην Αϊόβα, δείχνει να φέρνει το επόμενο χτύπημα στον κλάδο. Η PFGBest, χρηματιστηριακή εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην Αγορά συναλλάγματος και τις προθεσμιακές Αγορές Εμπορευμάτων, ανακοίνωσε στους πελάτες της ότι οι λογαριασμοί τους έχουν παγώσει έπειτα από την, όπως φαίνεται, απόπειρα αυτοκτονίας του Προέδρου της. Λίγες ώρες αργότερα, ο Οργανισμός της Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι περίπου 220 εκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια πελατών δεν βρισκόντουσαν στους Τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας.

Περιορισμό του Εμπορικού ελλείμματος ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ στα 48,68 δισ. δολ. για το Μάιο. Τον προηγούμενο μήνα, το Εμπορικό έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στα 50,60 δισ. δολ. και οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν οριακά μεγαλύτερο περιορισμό στα 48,50 δισ. δολ.

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου, εν μέσω προσοκιών πως η Fed θα προσφέρει μερική ανακούφιση μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση της τελευταίας εβδομάδας αλλά και τις υποτονικές προσπάθειες στήριξης της οικονομίας από τις ΕΚΤ και BoE. Στο ταμπλό, του NYSE, το ενδιαφέρον είναι πιθανό να στραφεί στη μετοχή της JP Morgan Chase ενόψει της ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων την Παρασκευή.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, από τις μετοχές του 20αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η Jumbo, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-8,33%) και Ελλάκτωρα (-5,17%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Eurobank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, μετά τις 16.00 η πτωτική τάση ανέβασε στροφές, ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 602,93 (16.38) και τελικά έκλεισε στις 605,75 μονάδες με απώλειες 2,56%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 22,8 εκατ.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές έναντι 95 πτωτικών, ενώ 26 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 7 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Εξαιρετικά επιφυλακτικός, δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και αναφέρει:

“Δε μπόρεσε να περάσει τελικά η σκυτάλη της ανόδου από τις τρεις «επιφανείς» εταιρείες (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ) προς τον Τραπεζικό κλάδο αφήνοντας ανολοκλήρωτη τη διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η απομάκρυνση του Δείκτη από την σημαντική στήριξη των 620 μονάδων, δημιούργησε προϋποθέσεις υποχώρησης του Δείκτη προς τον Exponential κινητό μέσο, στις 592 μονάδες. Από εκεί και έπειτα εάν προκληθεί καθοδική διάσπαση και τις περιοχής, όπου διέρχεται ο εν λόγω ΕΜΑ τότε η επόμενη στάση ορίζεται από τη διαγραμματική στήριξη των 560 μονάδων.

Χαρακτηριστικό πάντως «μελανό» στοιχείο της τελευταίας ανόδου του Γενικού Δείκτη είναι η συμπεριφορά του Τραπεζικού Δείκτη, όπου μετά την εκλογική εκτίναξη προς τις 280 μονάδες δεν μπόρεσε να τον ακολουθήσει στα νέα διαδοχικά υψηλά του δημιουργώντας χαμηλότερες κορυφές μετά την 18η Ιουνίου.

Μάλιστα στο εβδομαδιαίο chart τιμών ο Τραπεζικός Δείκτης πάει να συμπληρώσει τρίτη πτωτική εβδομάδα. Τώρα από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης ο δείκτης θα βρεθεί λίαν συντόμως αντιμέτωπος με το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων, όπου εάν χαθεί τότε θα πρέπει να αναμένουμε άμεση βύθιση με το καθοδικό στόχο να εντοπίζεται στις 170 μονάδες περίπου.

Επιμέρους σημάδια επιβάρυνσης θα προκληθούν με τη καθοδική διάσπαση των τεχνικών επιπέδων για τους τίτλους της Εθνικής και της Alpha Bank.

Επίσης αρνητικές ενδείξεις από τα υπόλοιπα «χαρτιά» λαμβάνουμε και από τη γρήγορη καθοδική διάσπαση των επιπέδων των 2,20€ για τον Μυτιληναίο, των 5€ για την Motor Oil, των 2,3€ από για την Βιοχάλκο, των 5€ για τον ΟΠΑΠ, των 2,5€ για τη ΔΕΗ, των 2,22€ για τον ΟΤΕ και την απειλή των 6,5€ για τη Μέτκα και των 3€ για τη Jumbo”.

----ΧΠΑ

Πτωτική συνεδρίαση με την τάση να ανεβάζει στροφές μετά το μέσον, ενώ οι συναλλαγές υποχώρησαν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη με σαφώς χειρότερη συμπεριφορά, γύρισαν κοντά στην θεωρητική τους τιμή.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2390, τιμή εκκαθάρισης 218,25), κινήθηκαν μεταξύ 217 και 224,75 μονάδων.

Απολύτως ανενεργά τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (30000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7902), Alpha Bank (7616), Πειραιώς (3336), Κύπρου (1282), ΔΕΗ (4555), ΟΤΕ (3135), ΟΠΑΠ (1295), CPB (3265), Intralot (143), Μυτιληναίο (237).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 αμετάβλητη στο 61%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα κυμάνθηκε οριακά υψηλότερα στα 588 δικαιώματα (536 calls & 52 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5519606 τεμ.), Eurobank (5906049 τεμ.), Alpha Bank (6370250).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v