Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιφυλακτικότητα εντός, πονοκέφαλοι στην ΕΕ

Διορθώνει προς τις 615 μονάδες το ΧΑ με χαμηλό όριο στήριξης ασφαλείας τις 580 μονάδες. Πυκνώνουν και πάλι τα σύννεφα στην ερυωζώνη, προβληματίζει η αδυναμία του ευρώ.

Το X.A. βλέπει… Μαξίμου και η επιφυλακτικότητα κι η προσοχή των βραχυπρόθεσμων παικτών δικαιολογούνται απόλυτα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με καθοδικό χάσμα και για τους τρεις βασικούς δείκτες και με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει έως τις 616,40 μονάδες, τον Ftse 20 έως τις 221,48 και τον τραπεζικό σταθερά αρκετά κάτω από τη βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

Οι συναλλαγές μόλις που ξεπερνούν τα 3,3 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 11.05), ενώ σε κανέναν τίτλο δεν έχουν γίνει συναλλαγές που να ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

Εύλογη η αναμονή κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών για την απογευματινή σύσκεψη των τριών αρχηγών με τη συμμετοχή του Γ. Στουρνάρα, ενώ και το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές δεν είναι ό,τι καλύτερο.

Αρνητικές προοπτικές για Q2
πιέζουν τις ευρωαγορές, ενώ στην αδυναμία του ευρώ έναντι κυρίως του δολαρίου αποτυπώνεται ο εντεινόμενος προβληματισμός για την κατάσταση στην ευρωζώνη.

Συν τοις άλλοις, εκνευρισμό προκαλεί η στάση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας, που επιφυλάσσεται να αποφασίσει σύντομα σχετικά με τη συνταγματικότητα του ESM.

Παράλληλα, παραμένουν ενεργές οι επιφυλάξεις των αγορών για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, ενώ η High Frequency Economics... νίπτει τας χείρας της για την ευρωζώνη.

Σε αυτήν τη συγκυρία, αρκετά ισχυρά ξένα σπίτια βλέπουν περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ προς το 1,20 δολάριο, με χαρακτηριστική τη θέση της Deutsche Bank, της Credit Agricole ή και της Merrill Lynch.

Δεδομένων αυτών, θεωρούμε ενθαρρυντική ένδειξη την περιορισμένη κι ελεγχόμενη έκταση της διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών στο Χ.Α. Η υποχώρηση του Γ.Δ. έως τις 616 μονάδες από μερίδα αναλυτών θεωρείται απόλυτα τεχνική και αναμενόμενη. Σημειώνουν δε πως ο Γ.Δ. έχει περιθώριο να υποχωρήσει ακόμα και έως τις 580 μονάδες, χωρίς να μεταβάλλεται επί της ουσίας η βραχυπρόθεσμη φορά του.

Ωστόσο, πολλά, κυρίως για τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά της αγοράς θα εξαρτηθούν από την απογευματινή συνάντηση στο… Μαξίμου.

Μετά τα πρώτα 40-45΄ η Εθνική Τράπεζα κινείται στο 1,23-1,27 ευρώ, η Alpha Bank στο 1,08 - 1,11, η δε Eurobank στο 0,639-0,660. Από τον 20άρη αντιδρούν η Coca Cola 3E, η Cyprus Popular κι η Jumbo, ενώ σταθερή παρέμενε μέχρι πριν από λίγο η μετοχή της MIG.

Λιγοστές κινήσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με το -5,15% της Ιντραλότ και το -0,95% της Ιντρακάτ να ξεχωρίζουν. Απώλειες 10,32% μετρά η Lavipharm, περίπου 5,90% η Σιδενόρ, σχεδόν 3,20% η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ κατά 2,25% διορθώνει η Frigoglass.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v