Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υπάρχουν και οι μη τραπεζικές μετοχές!

Προσπάθεια απεξάρτησης του ΧΑ από τον τραπεζικό κλάδο. Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν ΟΤΕ (+6%) και ΟΠΑΠ (1,4%). Επτά σερί ανοδικές συνεδριάσεις για τη ΔΕΗ (+6,85%). Πτώση για ΕΤΕ, Εurobank.

Αργά αλλά σταθερά, η Σοφοκλέους απογοητευμένη από την παρατεταμένη διστακτικότητα του Τραπεζικού κλάδου, προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τον Τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα και οι traders έχουν στρέψει την προσοχή τους σε άλλους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους.

Έτσι με “πολιορκητικούς κριούς” τους ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε να “αλώσει” το ψυχολογικό τείχος των 650 μονάδων και ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τις 652,33 μονάδες (+2,11%), για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια και να κλείσει χαμηλότερα των 650 μονάδων.

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ παρά το διστακτικό ξεκίνημα, γρήγορα έβγαλε αγοραστές και η μετοχή της ΔΕΗ.

Μένοντας σε αυτούς τους τρεις θετικούς πρωταγωνιστές που σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και απέσπασαν το 48% του τζίρου, ο τίτλος της ΔΕΗ συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και έκλεισε υψηλότερα από την ζώνη αντίστασης 2,40 – 2,50 ευρώ (και στο υψηλό ημέρας) και αν συνεχίσει να κινείται “βόρεια”, η επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στα 3,10 ευρώ.

Κέρδη 115,9% από το χαμηλό των 1,13 ευρώ (κλείσιμο 5/6) καταγράφει η μετοχή του ΟΤΕ και δείχνει να συνεχίζει, ενώ επιμένουν οι φήμες για πιθανή υποβολή δημόσιας πρότασης.

Τεχνικά, η μετοχή άφησε πίσω της την ζώνη αντίστασης 2,22 – 2,30 ευρώ και οι επόμενες αντιστάσεις εκτιμώνται στα 2,60, 2,80 και 3,00 ευρώ.

Έστω και πιο “καθυστερημένος”, δείχνει να ακολουθεί και ο ΟΠΑΠ που έχει ακόμα ζητούμενο την ανοδική διάτρηση των 5,86 ευρώ για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 6,60 ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομίας έδωσε και το στίγμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί στις αποκρατικοποιήσεις, δηλώνοντας ότι η πώληση όλου του ΟΠΑΠ είναι μία δυναμική κίνηση.

“Ο ΟΠΑΠ πρέπει να πουλη­θεί όλος”, τόνισε, “ και το ίδιο δυναμικό μοτίβο θα πρέπει να ακολουθηθεί και σε άλλους Οργανισμούς”. Προφανώς, ο ΟΠΑΠ είναι μία “ώριμη υπόθεση”, γι’ αυτό, όπως λέγεται, θα είναι στα πρώτα κύματα των αποκρατικοποιήσεων.

Η χρηματιστηριακή κοινότητα, στη παρούσα φάση, θα περιμένει σαφέστερα δείγματα γραφής που θα συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του Κράτους, έτσι ώστε να κινηθεί η οικονομία, λένε αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, που συνεχίζουν να δηλώνουν απογοητευμένοι από την επιμονή του τζίρου σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος είναι οι μετοχές των Κρατικών εταιρειών που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν περισσότερο επιφυλακτικοί τονίζοντας ότι ακόμα και η μεσοπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. θα συνεχίσει να εξαρτάται καθαρά από πολιτικές αποφάσεις.

Ασφαλώς σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα σημερινά μηνύματα από το Eurogroup, αν κι οι προσδοκίες της Αγοράς είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Eurogroup θα επιμείνει στις απολύσεις στο Δημόσιο, ώστε να περικοπούν δραστικά οι δαπάνες, αλλά και στην περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, την οποία ζητά επιτακτικά ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Βασικό στοιχεία ανησυχίας των δανειστών είναι η νέα μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού του 2012, που εκτιμάται τουλάχιστον σε 1,2 δισ. ευρώ.Ύφεση 6,9% φέτος, λόγω της υποχώρησης της καταναλωτικής ζήτησης και αύξηση της ανεργίας στο επίπεδο-ρεκόρ του 23,6%, προβλέπει στην τριμηνιαία έκθεσή του το ΙΟΒΕ. Η πρόβλεψη είναι πιο απαισιόδοξη από αυτήν του Απριλίου, όταν εκτιμούσε ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος στο 5% και η ανεργία στο 20%.

Δεν είναι ακόμη σαφές το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα εκτιμά σε ανάλυση της η Bank of America. Μέχρι το τέλος του μήνα η τρόικα θα πρέπει να αποκαλύψει το μέγεθος των κενών χρηματοδότησης στην Ελλάδα. Ωστόσο η πολιτική που ακολουθείται για νέα μείωση του χρέους στην Ελλάδα, είναι πιθανό να ανοίξουν ξανά τον "ασκό του Αιόλου". Το έχουμε ξαναδεί αυτό: αν η τρόικα πιέζει για σημαντικές τροποποιήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα ο πιο αδύναμος κρίκος που είναι η Ελλάδα είναι πιθανό να σπάσει, να καταρρεύσει. Τα γνωστά Ελληνικά διλήμματα θα επανεμφανιστούν σύντομα για το αν μπορεί να διασωθεί η Χώρα.

“Η ιστορία της Ευρωζώνης είναι γνωστή. Οι λύσεις που παρουσιάζουν οι Ευρωπαίοι είναι τόσο… λίγες και τόσο… καθυστερημένες. Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν πρόσφατα για ακόμη μία φορά ότι θα σώσουν το ευρώ. Για άλλη μια φορά, απογοήτευσαν. Το βασικό ζήτημα είναι γνωστό: Διασώσεις για τους «άπορους» και σωτηρία των φοροδιαφευγόντων Νοτίων από τους εργατικούς Βορείους”. Αυτό είναι το συμπέρασμα του Roger Bootle της Capital Economics, που θεωρεί ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι βαθύτερο. Όλοι οι μηχανισμοί διάσωσης δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Τα πακέτα στήριξης εξακολουθούν να είναι, στο τέλος, δάνεια που επιβαρύνουν τους υπερχρεωμένους. Ακόμη και αν τα επιτόκια είναι χαμηλά, το πρόβλημα είναι ότι η διάσωση πρέπει να επιστραφεί τελικά. Αυτός ο κύκλος πρέπει να σπάσει. Εάν όμως οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν να αποφεύγουν να αντιμετωπίζουν τη δυσάρεστη πραγματικότητα, στο τέλος οι Αγορές θα τους συντρίψουν (!)

Οι Αγορές ομολόγων είναι σήμερα η πιο προφανής απειλή. Αλλά η μεγάλη πίεση θα έρθει από τους καταθέτες, οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να κινούνται από τις ευάλωτες Χώρες στις Γερμανικές Τράπεζες.

Μπορεί τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα να το αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές Τράπεζες, με την ΕΚΤ να το χειρίζεται μέσω «ανακύκλωσης» των κεφαλαίων, αλλά τι θα συμβεί εάν κλιμακωθούν οι μεταφορές κεφαλαίων από την Ιταλία και την Ισπανία;
 
Η ΕΚΤ σε μία τέτοια περίπτωση θα αναγκαστεί να διακόψει τις δραστηριότητες ρίχνοντας σε μεγάλη Τραπεζική κρίση τις δύο χώρες. Έτσι η μόνη διέξοδος διαφυγής για αυτές θα είναι η έξοδος από το ευρώ. Ο Bootle θεωρεί ότι το δράμα στην Ευρώπη εκτυλίσσεται χωρίς διακοπές. Θα υπάρξουν περισσότερες διασώσεις και Σύνοδοι Κορυφής, καθώς θα ριχτούν ακόμη περισσότερα χρήματα στη μαύρη τρύπα. Αλλά το τέλος πλησιάζει αμείλικτα (!)

Επίθεση εξαπέλυσε κατά των τραπεζιτών ο Nouriel Roubini, με αφορμή το σκάνδαλο της Barclays με τη χειραγώγηση του Βρετανικού διατραπεζικού επιτοκίου, Libor. “Τα κίνητρα των Τραπεζών είναι να κοροϊδεύουν τις Αγορές και να προχωρούν σε παράνομες και ανήθικες πρακτικές”, ανέφερε.

Ο μόνο τρόπος να αποφευχθεί αυτή η στάση είναι να διασπαστούν αυτά τα “Χρηματοπιστωτικά σούπερ – μάρκετ”.

Όταν έχουν κάτω από την ίδια στέγη τη λιανική τραπεζική, τον επενδυτικό βραχίονα, τη διαχείριση assets, τη μεσιτεία, τις ασφαλίσεις, τα παράγωγα, και όλα τα υπόλοιπα, τότε υπάρχουν σίγουρα αντικρουόμενα συμφέροντα. Οι τραπεζίτες πλέον μετατρέπονται σε διαμορφωτές της Αγοράς και όχι σε παίκτες.

Τέλος, ανέφερε ότι το 2013 θα είναι ένα εξίσου δύσκολο έτος, ενώ θα βιώσουμε την τέλεια καταιγίδα. Την κατάρρευση της Ευρωζώνης, τη διπλή ύφεση στις ΗΠΑ, την απότομη προσγείωση της Κινεζικής οικονομίας και των αναδυόμενων Αγορών και πόλεμο στη Μέση Ανατολή (!)

Επιστροφή ανησυχιών και στις Αγορές ομολόγων, καθώς οι προσδοκίες επιστρέφουν σε χαμηλότερα επίπεδα, όσον αφορά την διευθέτηση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Οι αποδόσεις στο Ισπανικό 10ετές, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι στο 6,93%, ενώ νωρίτερα είχαν βρεθεί και υψηλότερα του 7%, ενώ στο Ιταλικό 10ετές είναι στο 6,04%.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Reuters κάνει λόγο για αναμενόμενη παράταση ενός έτους στην Ισπανία από το Eurogroup, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3%.

Μικρές πιέσεις και στο ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα που συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα των 1,23 δολαρίων.

Σε περίπτωση που την τρέχουσα εβδομάδα το ευρώ κινηθεί κάτω από τα 1,22 δολάρια, η επόμενη σημαντική στήριξη οριοθετείται στα 1,19 δολάρια.

Σε ειδική ανάλυσή της η HSBC υποστηρίζει ότι ενώ τώρα το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ η κατάσταση θα αλλάξει προς το τέλος του 2012 οπότε και αναμένεται αποδυνάμωση του δολαρίου.

Δύο θα είναι οι βασικοί καταλύτες.

1)Τον Οκτώβριο έχει προγραμματιστεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής όπου θα παρθούν νέα μέτρα για την κρίση.
2)Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος κίνδυνος μετά την κρίση στην Ευρωζώνη; Η πιθανότητα να υπάρξει δημοσιονομική κρίση στις ΗΠΑ. Όμως ενδείξεις για το μέγεθος του προβλήματος των ΗΠΑ θα υπάρχουν προς το τέλος του 2012.

Με μικρές απώλειες τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ αρνητικά πρόσημα καταγράφουν οι δείκτες στην Wall Street, με την συμπλήρωση των δύο πρώτων ωρών της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι δυσμενείς ανακοινώσεις (που προηγήθηκαν) για την Αμερικανική οικονομία την περασμένη εβδομάδα συνεχίζουν να δημιουργούν αρνητικό κλίμα, ενώ τα βλέμματα επικεντρώνονται στην συνεδρίαση του Eurogroup σχετικά με την κρίση χρεών της Ευρωζώνης καθώς και την έναρξη αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου από την Alcoa.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, απόλυτα μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Ελλάκτωρα και Coca-Cola.

Κέρδη μεγαλύτερα των έξι ποσοστιαίων μονάδων για ΔΕΗ και ΟΤΕ, των τεσσάρων για την Κύπρου, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι CPB, Motor Oil, Jumbo, Golli Follie Group, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Βιοχάλκο (-3,54%) που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας.

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Μυτιληναίο και Eurobank και μικρότερες για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε μάλλον διστακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 634,35 μονάδες (10.54), όμως μετά τις 11.18 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσέκρουσε δύο φορές στην περιοχή των 652 μονάδων και τελικά έκλεισε στις 642,62 με κέρδη 0,59%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 24,8 εκατ.

Χωρίς κάτι το εντυπωσιακό η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές έναντι 71 πτωτικών, 25 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 4% και άλλοι τόσοι με απώλειες μεγαλύτερες ων τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Στα επιμέρους, χαμηλότερα του 20αρη, η ΕΒΖ πέρασε εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ, η Eurodrip επιστρέφει σε υψηλά 11μηνου, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Dionic, ξαναέβγαλε αγοραστές από χαμηλότερα επίπεδα ο Αστέρας και βέβαια αν μία μετοχή έχει συμπληρώσει επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ο βασικός μέτοχος συνεχίζει να αγοράζει Άβακα, ασφαλώς και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τις τεχνικές του γνώσεις για Χ.Α. και διεθνείς Αγορές, ανέλαβε να δώσει μέσω της στήλης το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τον DAX, ο εν λόγω δείκτης έχει εισέλθει μέσα στην ζώνη στήριξης 6410 – 6325. Κοντινή κύρια αντίσταση το 6477 – 6500 και επόμενη το 6570 που διάσπαση μπορεί και πάλι να δώσει την ζώνη 6650-6705. Το “stop loss” μας ανεβαίνει στο 6250 σε κλείσιμο.

Στην περίπτωση του S&P 500 η πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη δοκιμάζεται στις 1347 μονάδες. Κοντινή αντίσταση το 1361, με ενδιάμεση το 1356, που κατοχύρωση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει το 1376. Κύρια στήριξη το 1340 ενώ το ημερήσιο “stop” μας ανεβαίνει στο 1327.
Καθοδική διαφυγή από το επίπεδο των 1347 μονάδων, μπορεί να μας φέρει στο 1333.

Για τον Dow Jones, η ζώνη 12700 – 12660 είναι η πρώτη στήριξη, ενώ οι 12750, 12815 και 12850 μονάδες οι πρώτες αντιστάσεις.

Κίνηση χαμηλότερα των 12680 - 12660 μονάδων βάζει σε δοκιμασία τις 12585 - 12552 μονάδες.

Η ΕΚΤ χάλασε άλλη μια “σφαίρα” από το όπλο των επιτοκίων μειώνοντας κατά 0,25%, παρόλα αυτά πιθανότατα να χρειαστεί να πάρει το παιχνίδι στα χέρια της μιας και από μόνος του ο μηχανισμός στήριξης δεν φαίνεται να είναι αρκετός για να ανατρέψει τον “πόλεμο” των ομολόγων, εκτιμά η Fast Finance.

Έτσι λοιπόν το πιο πιθανό είναι το κοντινό επόμενο διάστημα να έχουμε καινούργιες ανακοινώσεις. Τώρα όσο αναφορά την Ελλάδα έχουμε ένα σκηνικό αποξένωσης από το υπόλοιπο Ευρωπαϊκό σύστημα, μιας και το κομμάτι των ομολόγων δεν ενοχλεί, ενώ ουσιαστικά εμείς από την μεριά μας το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε στα του μνημονίου για να αρχίσουν και πάλι να μας δίνουν σημασία αλλά και να χρηματοδοτούν το πρωτογενές μας έλλειμμα μιας και μέχρι στιγμής μας αφήνουν να κινούμαστε μεταξύ σφύρας και άκμονος καλύπτοντας ουσιαστικά μόνο το χρέος, κάτι που ουσιαστικά δεν είναι δυνατόν να ανατρέψει την κατάσταση της ύφεσης.

Ουσιαστικά λοιπόν και στο Υπουργείο Οικονομικών βλέπουν, πως πρώτα πρέπει να δείξουν δείγματα γραφής με βάση τα συμφωνηθέντα για να αρχίσουν να συζητούν.

Έτσι λοιπόν το επόμενο διάστημα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε να γίνονται πράξη τα λόγια που τόσες φορές ακούσαμε, αν θέλουμε, έστω και μετά από τον πολύτιμο χρόνο που έχουμε χάσει, να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη τους και με την σειρά τους να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα και από την μεριά τους.

Η Αγορά με την σειρά της προεξοφλεί πως η κατάσταση δεν έχει άλλη λύση εκτός από το να προχωρήσουν οι αλλαγές που χρειάζονται παρόλα αυτά ο φόβος είναι διάχυτος για το αν η Κυβέρνηση μπορεί να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα χωρίς να υπάρξουν συγκρούσεις.

Να θυμόμαστε πως η Ελλάδα κέρδισε απλά χρόνο και πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να στρουθοκαμηλίζει και να καταφέρει να περάσει την κρίση.

Σε περίπτωση που δεν προχωρήσουμε θα συνεχίζουμε να ζούμε στην απίστευτη κατάσταση μιζέριας και κοινωνικών κινδύνων, με κίνδυνο στο τέλος να προχωρήσουμε μόνοι μας στην έξοδο από το ευρώ κάτι που είναι κρίμα μετά από μια τόσο μεγάλη και αναγκαστική προσπάθεια εκ μέρους των περισσοτέρων.

Στα τεχνικά μας και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση είναι λίγο ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στις 236 μονάδες, ενώ σε περίπτωση διόρθωσης είναι σημαντικό να κρατηθούν οι 223 μονάδες για να μην μπουν σε δοκιμασία οι 215.

Αντίθετα, μετά τις 236, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 249 και 260 μονάδες.
Ο Τραπεζικός κλάδος φαίνεται να είναι και ο πιο αδύναμος μιας και μας λείπουν τα δεδομένα της ανακεφαλαιοποίησης.

Σαν τελευταίο σχόλιο θα ξαναπούμε πως η Αγορά πλέον, είναι “καθαρή” από cfds οπότε η κίνηση δεν έχει χαρακτηριστικά “αέρα” αλλά και από την άλλη οι επενδυτές είναι διστακτικοί, κάτι που όταν συμβαίνει η Αγορά συνεχίζει μέχρι να πείσει να εισέλθουν σε αυτή, τονίζει η ΑΕΠΕΥ.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου, που συνδυάστηκε με νέα μείωση των συναλλαγών τόσο στα Σ.Μ.Ε. του FTSE, όσο και σε αυτά επί μετοχών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με λίγο υπεδεέστερη συμπεριφορά γύρισαν κοντά στην θεωρητική τους τιμή.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3076, τιμή εκκαθάρισης 233,75), κινήθηκαν μεταξύ 229 και 23,5 μονάδων.

Τίποτα απολύτως από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (24300 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3700), Alpha Bank (6131), Πειραιώς (657), Κύπρου (1939), ΔΕΗ (3502), ΟΤΕ (2573), ΟΠΑΠ (2002), CPB (938).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 υποχώρησε στο 60%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα περιορίστηκε στα 438 δικαιώματα (389 calls & 49 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5519606 τεμ.), Eurobank (5906049 τεμ.), Alpha Bank (6370250).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v