Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: ΔΕΗ, ΟΤΕ και 3E σφράγισαν την άνοδο του ΓΔ

ΔΕΗ και ΟΤΕ αποτέλεσαν για μία ακόμα συνεδρίαση το αντίβαρο στην τραπεζική διστακτικότητα. Σε υψηλό ημέρας έκλεισε η 3Ε. Τέταρτη εβδομάδα ανόδου για τον ΓΔ με κέρδη 4,53%. Εβδομαδιαίες απώλειες 4,7% για τον τραπεζικό δείκτη.

ΔΕΗ και ΟΤΕ αποτέλεσαν για μία ακόμα συνεδρίαση το αντίβαρο στην Τραπεζική διστακτικότητα, ενώ για το τελικό θετικό πρόσημο του Δείκτη σημαντικό ρόλο έπαιξε και η μετοχή της Coca-Cola που έκλεισε στο υψηλό ημέρας, όπως και τα Ελ. Πετρέλαια.

Από τις “δυσκίνητες” Τραπεζικές μετοχές, σαφώς καλύτερη συμπεριφορά επέδειξε ο τίτλος της Eurobank και κατά δεύτερο λόγο αυτός της Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, με εβδομαδιαία κέρδη 4,53%, ενώ αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες 4,7%.

Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες στο 6,11% και 14,71% αντίστοιχα.

“Το πρόγραμμα είναι εκτός τροχιάς και δεν μπορούμε να ζητήσουμε κάτι, προς ώρας, εάν δεν το επαναφέρουμε”, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας στους FT.

Ασφαλώς πρόκειται για μία δήλωση που σηματοδοτεί πολιτικές, οικονομικές και χρηματιστηριακές εξελίξεις.

Όσον αφορά τις πολιτικές, οι πολίτες ενθυμούνται ότι και τα τρία κόμματα που απαρτίζουν τον Κυβερνητικό συνασπισμό, είχαν σαν προεκλογική “σημαία” την άμεση επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αλλά μάλλον φαίνεται ότι “έφαγαν πόρτα” από την τρόικα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το αρραγές μέτωπο του Κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι οικονομικές και κατ΄ επέκταση οι χρηματιστηριακές εξελίξεις, είναι μπροστά, με την Χώρα να είναι αναγκασμένη να “τρέξει” διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις που λιμνάζουν για μήνες και να επανακτήσει την ελάχιστη “έξωθεν καλή μαρτυρία”, κάτι που αν έχει πειστικό χαρακτήρα, θα “εξαργυρωθεί” δεόντως στο ταμπλώ του Χρηματιστηρίου.

“Όποιοι βάλουν την υπογραφή τους να ξεπουληθεί η Δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής, θα πάνε φυλακή” προειδοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, ενώ συγκρούσεις στον φόντο των αποκρατικοποιήσεων προανήγγειλε ο βουλευτής, του ίδιου κόμματος, κ. Σταθάκης.

Έτσι, αρχίζει το απόγευμα στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης που θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής και αναμένεται σκληρή μάχη εντυπώσεων και όχι μόνο.

Από εκεί και πέρα, η προσοχή εστιάζεται και στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, στο προσκήνιο θα βρεθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς από μόνες τους θα μπορούσαν μέσα στο Καλοκαίρι, να δώσουν νέα ώθηση στο Γενικό Δείκτη για υψηλότερα επίπεδα.

Ξεκινώντας από τους δύο θετικούς Δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές, ο τίτλος της ΔΕΗ συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και έκλεισε οριακά χαμηλότερα από την θεωρούμενη σημαντική αντίσταση των 2,50 ευρώ, την οποία όμως είχε υπερφαλαγγίσει ενδοσυνεδριακά (έφθασε μέχρι τα 2,55 ευρώ).

Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, δεν αποκλείεται η τάση να ανεβάσει στροφές από χαρτοφυλάκια που θα σπεύσουν να “επιβιβαστούν” και τα οποία παραδοσιακά κινούνται με αργά αντανακλαστικά.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ενδιαφέρον τους για την απόκτηση μονάδων της ΔΕΗ ή την είσοδό τους στην εταιρεία ως στρατηγικοί μέτοχοι έχουν ήδη εκδηλώσει Γαλλικοί, Ιταλικοί και Γερμανικοί ενεργειακοί όμιλοι, οι οποίοι, μάλιστα, βλέπουν την επιχείρηση ως εφαλτήριο για την ΝΑ Ευρώπη.

Κέρδη 103,54% από το χαμηλό των 1,13 ευρώ (κλείσιμο 5/6) καταγράφει η μετοχή του ΟΤΕ και δείχνει να συνεχίζει, ενώ κάποιες πρώτες ανεπιβεβαίωτες φήμες έκαναν τον γύρο της Αγοράς, για πιθανή υποβολή δημόσιας πρότασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο εν λόγω τίτλος έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας (2,40 ευρώ).

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί όταν το Eurogroup αποφασίσει ότι το Ελληνικό πρόγραμμα έχει επιστρέψει και πάλι σε τροχιά υλοποίησης, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Νέα αναδιάρθρωση του Δημόσιου χρέους της προκειμένου αυτό να περιοριστεί στο 60% του ΑΕΠ χρειάζεται η Ελλάδα, εκτιμά ο πρώην Πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν. Σχετικώς πάντως με το μέλλον της Ευρώπης, τόνισε ότι είναι απαραίτητο ένα νέο όραμα, καθώς το παλιό, αυτό για μια ειρηνική Κοινότητα, δεν είναι πλέον συναρπαστικό για τη νέα γενιά.

Την πάγια αντίθεσή του στις προσπάθειες διάσωσης των αδύναμων Χωρών της Ευρωζώνης και δη της Ελλάδας εξέφρασε εκ νέου ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers.

O Rogers που έχει χαρακτηρίσει πολλάκις... γελοιότητες τα bailouts επανέρχεται στο προσκήνιο, δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως η Ελλάδα θα πρέπει να αφεθεί στην τύχη της και να χρεοκοπήσει. "Μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδας οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αλλά θα υπάρχουν και καλά νέα από την εξέλιξη αυτή... Τα προβλήματα κάποια στιγμή θα τα έχουμε αφήσει πίσω μας", εξηγεί.

Κατά τον Rogers, το σύστημα έτσι λειτουργεί. Όταν κάποιος αποτυγχάνει.... αποτυγχάνει. "Όταν αποτύχεις, απέτυχες. Μετά αναδιοργανώνεσαι και ξεκινάς πάλι από την αρχή. Αυτό συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια", τονίζει. Μάλιστα ο ίδιος παρομοιάζει την οικονομική κατάρρευση μιας Χώρας με δασική πυρκαγιά. "Μια δασική πυρκαγιά είναι τρομερή. Είναι καταστροφική, αλλά όταν αυτή περάσει το δάσος θα είναι ισχυρότερο", σχολιάζει χαρακτηριστικά. "Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία είναι Χώρες που έχουν παραδοθεί στην αστάθεια", τονίζει.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι το ιδιαίτερο, εκτός από την νέα σημαντική υποχώρηση του τζίρου.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη για να συνεχίσει να έχει ισχύ το ανοδικό momentum, η όποια διόρθωση – κατοχύρωση κερδών δεν πρέπει να τον φέρει χαμηλότερα των 625 μονάδων.
Σημείο κλειδί, παραμένουν οι 230 μονάδες για τον FTSE. Όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει υψηλότερα από τις 230 μονάδες, κρατάει “ζωντανό” το σενάριο για επαναπροσέγγιση της ζώνης 250 – 260.

Δύο κλεισίματα χαμηλότερα των 230 μονάδων, θα ξαναβάλουν σε δοκιμασία τις 224 - 220 και σε ακρότητα τις 202 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο στις 10 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, την Τρίτη 10 Ιουλίου 2012 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 11 Ιανουαρίου 2013.

Σε “κόκκινο φόντο” η κίνηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς και το ξεκίνημα της Wall Street, ενώ οι ανησυχίες δείχνουν να επανέρχονται στις Αγορές ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, στα προ της Συνόδου επίπεδα επέστρεψαν οι αποδόσεις των Ισπανικών και των Ιταλικών ομολόγων, στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, η οποία ναι μεν μείωσε τα επιτόκια, όμως δεν έδωσε καμία ένδειξη για το ποια μέτρα θα λάβει μελλοντικά για να μειώσει τις πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωπεριφέρειας.

Η Φινλανδία θα προτιμούσε να προετοιμαστεί για να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη παρά να πληρώνει τα χρέη άλλων Κρατών-Μελών της, δήλωσε η Φινλανδή Υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν στην οικονομική εφημερίδα “Kauppalehti”.

Από την άλλη, ο Joerg Asmussen δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιλύσει από μόνη της την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια των αρμοδιοτήτων της και να αντιμετωπίσει τις δομικές αδυναμίες των Κρατών Μελών.

Όπως μετέδωσαν ξένα πρακτορεία ειδήσεων, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι η "EΚΤ δεν μπορεί να αντισταθμίσει ότι δεν μπορούν να κάνουν άλλοι, συγκεκριμένα οι πολιτικές αρχές".

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα περικόψει τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, εξαιτίας των χαμηλών επενδύσεων αλλά και της μεταποίησης στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα, ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde. “Οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι κάπως χαμηλότερες σε σχέση με ό,τι αναμέναμε μόλις πριν από τρεις μήνες. Αλλά ακόμη κι έτσι, οι χαμηλότερες προβλέψεις θα εξαρτηθούν από τις σωστές πολιτικές που θα ληφθούν”, ανέφερε η Lagarde σε ομιλία της στο Τόκιο.

Στην τεχνική εικόνα των διεθνών Αγορών και με την βοήθεια της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ξεκινώντας από τον DAX, πάρα πολλά θα κριθούν στην στήριξη των 6430 μονάδων. Προς τα πάνω η ζώνη 6.570-6.580 είναι αντίσταση που θα πρέπει να σπάσει για να δώσει και πάλι μία ανοδική καινούργια προσπάθεια.

Η Αμερικανική οικονομία δημιούργησε 80000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 8,2%. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν 100.000 νέες θέσεις. Τον Μάιο είχαν προστεθεί 77000 θέσεις στην Αμερικανική απασχόληση. Για το ποσοστό της ανεργίας, οι αναλυτές περίμεναν ότι θα παραμείνει στο 8,2% του Μαΐου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η σημερινή ανακοίνωση της μεταβολής των νέων θέσεων απασχόλησης στις ΗΠΑ είναι καθοριστική για τις επόμενες κινήσεις της Fed και την πιθανότητα να προχωρήσει σε ένα QE3 στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ένα μήνα μετά την απόφασή της να περιοριστεί στην χρονική επιμήκυνση του Operation Twist, απογοητεύοντας τους επενδυτές.

Πάντως η μέχρι στιγμής αντίδραση των Εμπορευμάτων και κυρίως των πολύτιμων μετάλλων, δεν προοιωνίζει κάτι τέτοιο, μιας και αυτά υφίστανται σχετικές πιέσεις.

Τα νέα από την Αγορά Εργασίας δεν άρεσαν στην Wall Street και οι τρεις δείκτες συμπλήρωσαν τα πρώτα 90 λεπτά των συναλλαγών με αξιοπρόσεκτες απώλειες.

Για τον δείκτη Dow Jones, η επόμενη μάχη θα δοθεί στο ψυχολογικό όριο των 12.700 μονάδων, ενώ αντίσταση έχουμε στο 12845-12855 επίπεδο, που διάσπαση μπορεί να δώσει επαναπροσπάθεια στα ψηλά, αναφέρει η ΑΕΠΕΥ.

Σχεδόν μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+7,83%), ΟΤΕ (+4,07%) και Eurobank (+3,32%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Folli Follie Group, Alpha Bank, CPB, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 4% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για Jumbo και Τιτάνα και του 3% για Ελλάκτωρα, Κύπρου και Motor Oil. Μικρότερες απώλειες για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 16 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 628,22 (11.51) και υψηλό τις 644,59 (15.21) και έκλεισε τελικά στις 638,86 μονάδες με κέρδη 0,28%, ενώ ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 23,8 εκατ.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές έναντι 51 πτωτικών, παρά ταύτα για 21 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 5%.

Στα επιμέρους, ξαναέβγαλε αγοραστές από χαμηλότερα επίπεδα η ΕΒΖ, σχετική κινητικότητα στην Creta Farm, όπως επίσης σε Ταχ. Ταμιευτήριο και Ιντρακόμ, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Dionic, με αξιοπρόσεκτους πλέον όγκους, ενώ έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Άβακας και ο βασικός μέτοχος συνεχίζει να αγοράζει (!)

Αντίθετα ο τίτλος της Γενικής επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά του χαμηλά, καθώς μετά την είδηση για επικείμενο reverse split, προέκυψε και νέα σύμφωνα με την οποία η Societe Generale έκοψε τη γραμμή χρηματοδότησης και εξετάζει πιθανές στρατηγικές εξόδου, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, Bertrand Badre, η Τράπεζα εξετάζει στρατηγική εξόδου όπως και η Credit Agricole. Αναλυτές που παραβρέθηκαν στην ενημέρωση, τόνισαν ότι ο οικονομικός διευθυντής σημείωσε πως η γραμμή χρηματοδότησης στη Γενική Τρ. έχει μειωθεί σε μηδενικά επίπεδα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Λίγο πρόλαβε ο Γενικός Δείκτης να χαρεί την ανοδική διάσπαση της ζώνης αντίστασης των 620 με 640 μονάδων (υψηλό : 662,49 μον), καθώς κατά το δεύτερο “ημίχρονο” της χθεσινής συνεδρίασης ξαναγύρισε ατάκτως μέσα σε αυτή, αφήνοντας πικρή γεύση για τη μετέπειτα πορεία του, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τον ευδιάκριτο σχηματισμό “κούπας με χερούλι” στο ημερήσιο chart τιμών με το χείλος να βρίσκεται στις 620 μονάδες περίπου. Συνήθως η ανοδική διάσπαση ενός τέτοιου σχηματισμού δίνει ως ανοδικό στόχο τουλάχιστον το 65% του βάθους της, που στην εν λόγω περίπτωση του Γενικού Δείκτη είναι οι 740 μονάδες (620μον+120μον).

Για να μπορέσει όμως να έχει ισχύ ένας τέτοιος σχηματισμός θα πρέπει ο δείκτης να παραμείνει σε επίπεδο κλεισίματος πάνω από τις 620 μονάδες και κυρίως να μη καταγράψει τιμές κάτω από τις 605 μονάδες με αυξημένο τζίρο συναλλαγών. Στην περίπτωση, που διαρραγεί το επίπεδο αυτό τότε θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε την ανοδική διάσπαση ως ψευδή (“fake”) γεγονός, όπου είναι πολύ πιθανό να γυρίσει το Γενικό Δείκτη προς τον Fibo Exponential κινητό μέσο όρο των 34 ημερών, στις 580 μονάδες περίπου, εκτιμά ο κ. Μανθος.

Αναιμικός τζίρος, μεταβλητότητα και έλλειψη επενδυτικού προσανατολισμού από τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, είναι τα τρία, μέχρι στιγμής, χαρακτηριστικά της Αγοράς, σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα.

Χαραμάδα αισιοδοξίας για επιτάχυνση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών – αποκρατικοποιήσεων, άφησαν οι τελευταίες δηλώσει του Υπουργού Οικονομίας κ. Στουρνάρα.

Αυτές πρέπει να πάρουν μία πιο συγκεκριμένη μορφή, μέσω των προγραμματικών δηλώσεων, διά στόματος του κ. Πρωθυπουργού.

Η Αγορά θα ήθελε το περιεχόμενο των δηλώσεων να επικεντρωθεί σε τρία κύρια σημεία.
Αποκρατικοποιήσεις με ονοματεπώνυμο και συγκεκριμένο χρονικό διάγραμμα, που αυτή την φορά θα τηρηθούν.

Συγκεκριμένες ενέργειες που θα καταστήσουν λιγότερο εχθρικό το Επιχειρηματικό περιβάλλον.
Στοχευμένες ενέργειες που θα περάσουν μηνύματα επανέναρξης των έργων υποδομής.

Με αυτά τα δεδομένα, το Χ.Α., ως προεξοφλητικός μηχανισμός, θα μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, που επανέφερε την διστακτικότητα στις συναλλαγές τόσο στα Σ.Μ.Ε. του FTSE, όσο και σε αυτά επί μετοχών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά γύρισαν σε premium 0,35%.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3964, τιμή εκκαθάρισης 232,5), κινήθηκαν μεταξύ 228 και 236,75 μονάδων.

Τίποτα απολύτως από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (50000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4832), Alpha Bank (5245), Πειραιώς (1323), Κύπρου (3377), ΔΕΗ (5276), ΟΤΕ (2969), ΟΠΑΠ (1839), Μυτιληναίο (159), CPB (263), Ελλάκτωρα (156).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, οριακά υψηλότερα στο 64%, ενώ απογοητευτική παρέμεινε η συναλλακτική δραστηριότητα, στα 244 δικαιώματα.

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5548206 τεμ.), Eurobank (5905549 τεμ.), Alpha Bank (6370250).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v