ΧΑ: Προθέρμανση για μαραθώνιο… ταχύτητας

Το ΧΑ δείχνει διατεθειμένο να προεξοφλήσει την υλοποίηση 2-3 ουσιωδών ενεργειών από την κυβέρνηση. Κλειδί η περιοχή των 250 για τον FT 20, το 1,60 ευρώ της ΕΤΕ και επιμέρους "χαρτιά" για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα ανακοινώσει στη βουλή η κυβέρνηση δίνει ήδη η αγορά, ενώ την ίδια στιγμή φουντώνουν οι προσδοκίες για ένα ρεαλιστικό και «φιλικό» προς τους ιδιώτες μετόχους πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης.

Αυτό σημειώνεται σε κύριο θέμα του euro2day και εάν κρίνουμε από την εικόνα της αγοράς επιβεβαιώνεται με υπεραντίδραση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 650 μονάδων (4,87%) και του FTSE 20 στις 238 (με 4,76%), με αιχμή τις τράπεζες αλλά και με την πλειονότητα των υπόλοιπων τίτλων να ανταποκρίνεται αμέσως. Στο 1,45 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, 8% υψηλότερα ο ΟΤΕ, στα 5,29 ευρώ ο ΟΠΑΠ, με άνοδο στα 2,28 ευρώ η ΔΕΗ.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται: «Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι προτίθεται να παρουσιάσει ένα πιο μετριοπαθές ως προς τους στόχους εσόδων, αλλά περισσότερο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Στόχος της είναι να δώσει έμπρακτα δείγματα στους εταίρους και στο εσωτερικό της θέλησής της να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, διαπραγματευόμενη την ίδια στιγμή την αναθεώρηση του μνημονίου.

Η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων προβλέπει την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, με αλλαγές όμως στο πρόγραμμα που να διασφαλίζουν τη διατήρηση των υποδομών στα χέρια του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι για υποδομές, όπως τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι εταιρείες ύδρευσης, θα επιλεγεί η μέθοδος της παραχώρησης εκμετάλλευσης με δημιουργία όπου χρειάζεται ρυθμιστικών αρχών. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το ίδιο μοντέλο να ακολουθηθεί και για τις σιδηροδρομικές υποδομές, εφόσον κριθεί ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον συνολικά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αντίθετα, οι τρεις εταίροι συμφωνούν στην πώληση δραστηριοτήτων όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ κι ο ΔΕΣΦΑ, ενώ για εταιρείες όπως η ΔΕΗ συζητείται το ενδεχόμενο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Αυτές οι εξελίξεις εξηγούν το 7,36% της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων ή το 9,17% της Ελλάκτωρ όπως και άλλων τίτλων από τη μεγάλη μέχρι και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Οι διαπραγματεύσεις για ενεργοποίηση της ΕΤΕπ -που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανεκκίνηση 2-3 μεγάλων έργων- εάν ευοδωθούν θα ευνοήσουν κατ' αρχάς τον χειμαζόμενο κατασκευαστικό κλάδο και παράλληλα συμπληρωματικούς κλάδους και τομείς - δραστηριότητες.

Όπως σημείωνε χθες κορυφαίος χρηματιστηριακός παράγοντας, η κυβέρνηση έχει μία σχετική τάση, έχει προχωρήσει ταχύτατα σε ορισμένες κινήσεις κι ενέργειες ενδεικτικές αν μη τι άλλο της διάθεσης να τρέξουν, μπορεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα και να πράξει κάτι περισσότερο.

Σε αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να ποντάρει το Χ.Α., ή μάλλον μερίδα εγχώριων παικτών. Εάν κρίνουμε από τον τζίρο (δεν ξεπέρασε χθες τα 34-35 εκατ. ευρώ), το παιχνίδι υποκινείται και παραμένει στα χέρια (κυρίως) εγχώριων δυνάμεων. Το αν θα έχει συνέχεια θα εξαρτηθεί από εξωγενείς αλλά και από εσωτερικούς παράγοντες, με σημαντικότερη -κατά την εκτίμησή μας- είδηση τη θέση της Fitch για πιθανή επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές μετά τη σύνοδο (της 29ης/6). Επίσης, το ενδεχόμενο σύγκλησης ακόμη ενός eurogroup στις 20/7 με θέμα την Ισπανία.

Στο εσωτερικό η Αγγελική Παπαμιλτιάδου κάνει επίσης λόγο για έκτακτη Σύνοδο στις 20 Ιουλίου για την Ελλάδα σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως στις 20/7 αναμένεται να ξεκαθαρίσει η στάση των δανειστών απέναντι στη χώρα μας, σε μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Μέχρι τότε, και παρ' όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες στον ελληνικό τύπο, οι ελεγκτές της τρόικας έχουν μία και μόνο εντολή: να καταγράψουν τις πολιτικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τις προθέσεις του νέου υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη.

Έχουν επίσης εντολή να ρωτήσουν τους αρμόδιους υπουργούς ποιες καθυστερήσεις διαπιστώνουν στα υπουργεία τους και τι δημοσιονομικά στοιχεία θα βρουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν έχουν εντολή να κάνουν διαπραγμάτευση ή να θέσουν θέματα ή μέτρα στο τραπέζι.

Το πρώτο πόρισμα οι επιτελείς της τρόικας θα το μεταφέρουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και οι προϊστάμενοί τους θα το παρουσιάσουν στο eurogroup. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να τηρήσουν σκληρή και ενιαία στάση απέναντι στον Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα εφαρμοστούν.

Κρίσιμη -κρισιμότατη- η συγκεκριμένη περιορισμένη περίοδος καθώς διακυβεύονται πολλά για την αγορά, τις τράπεζες, τον ευρύτερο σχεδιασμό και τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Εάν τρέξει και εάν καταφέρει να πείσει, τότε οι αγορές θα έχουν έναν σοβαρό λόγο να συνεχίσουν στο ποντάρισμα, να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι προεξόφλησης, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (και) για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές (σε αυτό το ενδεχόμενο) και εάν επιβεβαιωθεί το θετικό για τις αγορές σενάριο θα μπορούσαμε να προσβλέπουμε σε ευρύτερο ανοδικό κύκλο.

Απαραίτητη προϋπόθεση η αποσαφήνιση του τοπίου στις τράπεζες με τον Χρ. Κίτσιο να σημειώνει πως «ανοίγει ο φάκελος των προβληματικών».

Για να δούμε, καθώς το στοίχημα δεν περιορίζεται σε ένα βραχύβιο και μεμονωμένο χρηματιστηριακό παιχνίδι, αλλά ενδεχομένως σε κάτι ουσιαστικότερο. Εάν βέβαια πληρωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις και επιβεβαιωθεί το θετικό -για τις αγορές- σενάριο.

Ήδη η τεχνική εικόνα του Χ.Α., των βασικών δεικτών και των μετοχών παραπέμπει σε αυτήν την προδιάθεση προεξόφλησης. Θα φανεί από τα επόμενα, καθοριστικότατα βήματα του οικονομικού επιτελείου, από το αποτέλεσμα των συναντήσεων του Γιάννη Στουρνάρα με τους δανειστές και από την υλοποίηση (ή όχι) 2- 3 απαραίτητων κινήσεων - ενεργειών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v