Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χορηγία ΔΕΗ-Coca Cola η άνοδος στο ΧΑ

Το κλείσιμο των Coca Cola και ΔΕΗ στα υψηλά ημέρας "τράβηξε" και τον Γενικό Δείκτη που γύρισε σε θετικό έδαφος στο φινάλε. Νέα σημαντική συρρίκνωση για το τζίρο, στα 22,1 εκατ. ευρώ. Πιέσεις στις τράπεζες.

“Το να παρακολουθείς μπογιά στον τοίχο να στεγνώνει, ίσως έχει περισσότερο ενδιαφέρον από την σημερινή συνεδρίαση”.

Αυτή ήταν η ατάκα με την οποία υποδέχθηκε τον γράφοντα παράγοντας της Αγοράς που του ζητήθηκε να σχολιάσει τα όσα έλαβαν χώρα, σήμερα, στο ταμπλώ του Χ.Α.

Μάλιστα δεν δίστασε να προσθέσει ότι αν συνεχιστεί αυτό το τέμπο του τζίρου και με δεδομένη την επερχόμενη θερινή ραστώνη, δεν αποκλείεται όσοι επαγγελματίες παραμένουν εντός των τειχών, απασχολούμενοι στις ΑΧΕ, να σπεύσουν για προμήθειες σε βαρέλια και πώματα, προκειμένου να ξεκινήσουν “το παιγνίδι του Jack Daniels” (!!!).

Από εκεί και πέρα και πλην της νέας σημαντικής συρρίκνωσης του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων) και της ελαχιστοποίησης του ενδιαφέροντος, συνεχίστηκε η διστακτικότητα – πλαγιολισθητική κίνηση στους περισσότερους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, ενώ τα πράγματα θα ήταν αρκετά χειρότερα για Γενικό Δείκτη και FTSE, αν δεν επέμεναν οι αγοραστές στην ΔΕΗ και αν, μετά το μέσον της συνεδρίασης, δεν έσπευδε προς “βοήθειά της” η ιδιαίτερα Δεικτοβαρής μετοχή της Coca-Cola.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι και οι δύο τίτλοι έκλεισαν στο υψηλό ημέρας, κάτι που είχε το ίδιο αποτέλεσμα για τον Γενικό Δείκτη.

Επίσης, μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Μέτκα και Folli Follie Group.

Αντίθετα σχετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Τραπεζικός δείκτης, επιβεβαιώνοντας τις πτωτικές διαθέσεις που επικράτησαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στον κλάδο.
Με αυτά τα δεδομένα, μοιραίο ήταν το όποιο ενδιαφέρον να μεταφερθεί έξω από τα στενά όρια του 20αρη.

Έτσι, θετικά υποδέχτηκε η Αγορά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο όμιλος Novomatic AG, κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 5% στην Intralot. Ο τίτλος συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 31,08%.

Σε περίπου παράλληλη κίνηση και η “ομόσταυλη” Ιντρακάτ, που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Δεύτερη μέρα έντονης παρουσίας των αγοραστών στην ΕΒΖ, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι στον τίτλο αυξήθηκε η προσφορά και υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας, “βοηθούμενος” και από κάποιες εντολές αγοραστών (στα 1,08 και 1,02 ευρώ) που μπαινοβγήκαν στο σύστημα συναλλαγών.

Κινητικότητα στον Ικτίνο που έδειξε διαθέσεις αντίδρασης μετά την πρόσφατη πίεση, αρκετά κομμάτια άλλαξαν χέρια στα 1,62 – 1,63 ευρώ στον Σαράντη, ενώ σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον παρουσιάστηκε και στην Σωλ. Κορίνθου.

“Ψυχρολουσία” για την μετοχή της Γενικής Τράπεζας, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από € 0,3 σε € 30 με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μετοχών (reverse split) με αναλογία 100/1 και τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €419 εκατ., καλείται να αποφασίσει η ΓΣ στις 24/7.

Οι μικρομέτοχοι που έχουν απομείνει ασφαλώς και δεν έχουν θετικές εμπειρίες από τα reverse splits που έχουν προηγηθεί και το έδειξαν με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο, σήμερα στο ταμπλώ.
“Ένα αστέρι λάμπει στην Σοφοκλέους”. Ασφαλώς ένας τέτοιος τίτλος ταιριάζει για τον Αστέρα που αποδεικνύεται “παντός καιρού”, βοηθούμενος και από την στεγνή προσφορά και ο οποίος όχι μόνο συμπλήρωσε εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά φαίνεται να διεκδικεί με αξιώσεις νέα υψηλά 31 μηνών (!!!)

Επίσης, οι δηλώσεις του ΥΕΝ κ. Μουσουρούλη, μπορεί να έχουν σημασία και να δώσουν κάποια κινητικότητα στους ξεχασμένους συναλλακτικά τίτλους.

Ο Υπουργός αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντησή του με τον Χορστ Ράιχενμπαχ αποκάλυψε ότι έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για τις παραχωρήσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις δραστηριοτήτων και στον τομέα των λιμένων και στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, και, κυρίως, την κρουαζιέρα. Όπως είπε, σε πρώτη φάση θα προχωρήσουν ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, με συμβάσεις παραχώρησης.

Ακόμα και αυτός ο τρόπος της “imitation” αποκρατικοποίησης, μπορεί να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για τους δύο τίτλους.

Εννοείται ότι θεμελιώδη και γεωγραφικό πλεονέκτημα, συνηγορούν σαφώς υπέρ του Λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Στάση αναμονής, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ημερήσιο τζίρο, προβλέπουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, μέχρι να αποσαφηνιστούν οι διαθέσεις της Κυβέρνησης και οι τελικές αποφάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική, τις αποκρατικοποιήσεις και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Σε περίπτωση που χρειαστεί η επιβολή και νέων μέτρων, είναι βέβαιο ότι η Χώρα θα βυθιστεί σε περαιτέρω ύφεση και αυτό μπορεί να προβληματίσει την Αγορά.

Από την άλλη, την ώρα που οι Έλληνες πολιτικοί διαγκωνίζονται στο ποιος θα διαβεβαιώσει πρώτος (ερήμην της τρόικας) ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, στροφή στη λιτότητα φαίνεται πως κάνουν η Γαλλία και η Ιταλία, παρά τη “νίκη” του Ευρωπαϊκού Νότου στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ιταλικού Τύπου, ο Mario Monti φέρεται να σχεδιάζει μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στη Γαλλία το ελεγκτικό συνέδριο ζήτησε πρωτοφανείς περικοπές (!)

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μάλλον αγόρασαν λίγο χρόνο για να απομακρύνουν το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης, μετά τη Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο, η περιοχή έχει πολύ μακρύ δρόμο μπροστά της προτού αρχίσει να σταθεροποιείται, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο καθηγητής του Harvard Kenneth Rogoff. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Κ. Rogoff δήλωσε πως η Χώρα θα δυσκολευτεί να πετύχει τους στόχους της και πιθανότατα θα χρεοκοπήσει.

Το 55% περίπου των επενδυτών αναμένει τουλάχιστον μια Χώρα να φύγει από την Ευρωζώνη μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της Γερμανικής Sentix. Η έρευνα, σε περίπου 1.000 επενδυτές, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, αμέσως μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο της Ε.Ε., έδειξε ότι δεν ξεκαθαρίστηκαν τα πάντα για το ευρώ, αναφέρει η Sentix.

Το 94,5% των μεμονωμένων επενδυτών που αναμένουν διάλυση της Ευρωζώνης θεωρεί πως η πιθανότερη Χώρα που θα βγει θα είναι η Ελλάδα, ενώ το ίδιο εκτιμά και το 90,3% των θεσμικών επενδυτών. Περίπου το 25% των ερωτηθέντων αναμένει αποχώρηση της Κύπρου, ενώ το 13,35% εκτιμά πως η Πορτογαλία θα είναι αυτή που θα αποχωρήσει από το ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα της Sentix.

“Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θέλει να το καταφέρει”, υποστηρίζει, αναφερόμενος στην παραμονή της Χώρας στην Ευρωζώνη, ο Υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και σημειώνει ότι πρέπει να γίνει προετοιμασία για το σενάριο εξόδου. Εκτιμά δε ότι “αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει σήμερα, αυτό θα ήταν κακό για τη Χώρα, αλλά για την υπόλοιπη Ευρωζώνη ο κίνδυνος θα ήταν διαχειρίσιμος”.

Δείχνουν να διατηρούν το θετικός τους πρόσημο τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με μικρά κέρδη σημειώνει στην πρώτη μιάμιση ώρα συνεδρίαση η Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 να αναμετράται με νέα υψηλά δύο μηνών, στον απόηχο της ανακοίνωσης των Βιομηχανικών παραγγελιών.

Πιο συγκεκριμένα, οι παραγγελίες βιομηχανικών αγαθών στα Αμερικανικά εργοστάσια αυξήθηκαν 0,7% τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές περίμεναν πολύ μικρότερη αύξηση της τάξης του 0,1%.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βιομηχανικές παραγγελίες είχαν διολισθήσει 0,7% τα ον Απρίλιο.Από την άλλη, το ΔΝΤ αναθεώρησε την Τρίτη τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2012 και το 2013, τονίζοντας παράλληλα ότι η ανάκαμψη της Αμερικανικής οικονομίας παραμένει "χλιαρή".

Όπως μετέδωσε το Reuters, το ΔΝT υποβάθμισε τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το 2012 στο 2% από 2,1% και για το 2013 στο 2,25% από 2,4%.

Στην έκθεση του για την οικονομία των ΗΠΑ, το ΔΝΤ τονίζει ότι οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι λόγω της Ευρωπαϊκής κρίσης και της αβεβαιότητας για τα δημοσιονομικά σχέδια της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

"Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα που δημιουργεί ο «δημοσιονομικός γκρεμός» (fiscal cliff) και η ανάγκη να αυξηθεί το «ταβάνι» του χρέους, ώστε να ακολουθηθεί ένας ρυθμός μείωσης του ελλείμματος που δεν θα εξασθενίσει την οικονομική ανάπτυξη" υπογραμμίζει το ΔΝΤ. Να σημειωθεί ότι στις 20.00 ώρα Ελλάδος θα ολοκληρωθούν σήμερα Τρίτη οι συναλλαγές στην Wall Street λόγω της Εθνικής εορτής για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ.

Αύριο, 4 Ιουλίου η Wall Street θα παραμείνει κλειστή.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, σχετικά περισσότεροι οι “κόκκινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι ΟΤΕ και CPB.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+6,4%), Coca-Cola (+4,96%) και Μέτκα (+2,72%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια και Folli Follie Group.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Eurobank, MIG, του 3% για ΟΠΑΠ και Πειραιώς, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης αν και υποχώρησε μέχρι τις 607,5 μονάδες (-1,29% στις 12.50), τελικά έκλεισε στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 620,07 μονάδες με κέρδη 0,76%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε οριακά τα 22 εκατ.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές έναντι 52 πτωτικών, για 18 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 5%, όμως ελάχιστοι από αυτούς συνδύασαν σημαντικά κέρδη με σχετικά πειστικές συναλλαγές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Λόγω της εγχώριας “απραξίας”, το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, μεταφέρει την προσοχή του στους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ξεκινώντας από τον Γερμανικό DAX και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης, ο εν λόγω δείκτης έχει μπροστά του την πρόκληση στην ζώνη αντίστασης 6560 – 6610, ενώ όσοι διατηρούν θέσεις “long” δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε μερική καταγραφή κερδών.

Ακόμα και μία διόρθωση που δεν θα φέρει τον δείκτη χαμηλότερα των 6300 μονάδων, δεν πρέπει να δημιουργήσει τεχνικές ανησυχίες.

Ο S&P 500 κινείται μέσα στην σημαντική ζώνη αντίστασης 1364 – 1370, ανοδική διάσπαση της οποίας πιθανόν να ανεβάσει στροφές στην τάση. Κύρια στήριξη σε περίπτωση διόρθωσης έχει στην περιοχή του 1341.

Τέλος στην περίπτωση του Dow Jones, σημαντικότατο ρόλο (για να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω), είναι να διατηρηθεί υψηλότερα της ζώνης 12850 – 12900.

Έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά η στήριξη στις 12730 μονάδες, σύμφωνα με την Fast Finance.

---ΧΠΑ

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση, που συνοδεύτηκε από νέα σημαντική μείωση των συναλλαγών.

Χαμηλή συναλλακτικότητα και στην Αγορά των Σ.Μ.Ε. επί μετοχών όπου διακινήθηκαν συνολικά 23490 συμβόλαια. Τα συμβόλαια του 20αρη με οριακά χαμηλότερα κέρδη μείωσαν το μικρό premium στο 0,20%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2007, τιμή εκκαθάρισης 227,25), κινήθηκαν μεταξύ 222 και 228,75 μονάδων.

Τίποτα απολύτως από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5000 Intralot, 33000 Μέτκα, 5000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5412), Alpha Bank (8235), Πειραιώς (646), Κύπρου (712), ΔΕΗ (1719), ΟΤΕ (1315), ΟΠΑΠ (561), Μυτιληναίο (171), CPB (3931), Intralot (354), MIG (121), Τιτάνα (107).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 υποχώρησε στο 56% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν εξαιρετικά χαμηλός στα 80 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (77 δικαιώματα αγοράς και 3 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5598706 τεμ.), Eurobank (6581152 τεμ.), CPB (5670828 τεμ.), Alpha Bank (6371250).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v