Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα κρατικόχαρτα στήριξαν το Γ.Δ.

Με θετικό βηματισμό έκανε ποδαρικό στον Ιούλιο ο Γενικός Δείκτης. Έντονη μεταβλητότητα για τους τραπεζικούς τίτλους. Άνοδος για ΔΕΗ (8,6%) και ΟΠΑΠ (5%), Εθνική. Σε χαμηλό ημέρας έκλεισε η Alpha.

Με θετικό βηματισμό έκανε ποδαρικό στον Ιούλιο ο Γενικός Δείκτης, σε μία συνεδρίαση που είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά την νευρικότητα, τις εναλλαγές προσήμου και την σημαντική συρρίκνωση του τζίρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι άλλαξε έξι φορές πρόσημο, επηρεαζόμενος από την μεταβλητότητα που επέδειξαν οι μετοχές στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, την καλύτερη συμπεριφορά επέδειξε η μετοχή της Εθνικής, ενώ εκτός 20αρη και πάντα στο Τραπεζικό ταμπλώ, σημειώθηκαν κάποια διακριτικά πονταρίσματα στον τίτλο της Γενικής, μήπως και ισχύσει και εδώ το σενάριο της Εμπορικής.

Μοιραία, η ευθύνη για το θετικό πρόσημο του Δείκτη έπεσε στους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους και κυρίως σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ σχετικές βοήθειες έδωσαν οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια και ΟΤΕ (μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε αμετάβλητος). Μάλιστα, οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αντίθετα, υπό συνεχή πίεση βρέθηκε η μετοχή της Motor Oil, λόγω αποκοπής μικτού μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή.

Ασφαλώς και ο “ενθουσιασμός” της Παρασκευής για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, όχι μόνο αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβιος και το Χ.Α. θα αρχίσει να αφουγκράζεται προσεκτικά τις εξελίξεις των συζητήσεων της Κυβέρνησης με την τρόικα, αλλά άρχισαν ήδη οι πρώτες ενστάσεις από διεθνείς οίκους, για το κατά πόσο οι πρόσφατες Ευρωπαϊκές αποφάσεις μπορεί να δικαιολογούν ένα παρατεταμένο χρηματιστηριακό ράλι, ή και αν ακόμα είναι εφαρμόσιμες (!)
 
Ορισμένα από τα ζητήματα που κλονίζουν την Ευρωζώνη, αντιμετωπίστηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ υπήρξαν και σημεία που η πρόοδος ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου.
 
Αυτό εκτιμά η Citi σε έκθεσή της. Στον αντίποδα, σημειώνει ότι εκτός από τις αποσαφηνίσεις σε αρκετά ζητήματα, υπάρχουν και άλλα θέματα που παραμένουν άλυτα, όπως η αλλαγή του καταστατικού του ESM για να μπορεί να πάρει άδεια “Τράπεζας”, ή το κατά πόσο η Ισπανία και η Ιταλία θα ζητήσουν Κρατική διάσωση για να μειώσουν τις αποδόσεις των Κρατικών τους ομολόγων.

“Η πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών στους όρους και στις προϋποθέσεις που περιλαμβάνει το δεύτερο μνημόνιο, όπως φέρεται να επιθυμεί η Ελληνική Κυβέρνηση, θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσκολίες για τους ηγέτες της Ευρωζώνης, όταν αυτοί θα κληθούν να πείσουν τις άλλες Χώρες της Περιφέρειας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους”, αναφέρει ο οίκος για το Ελληνικό ζήτημα.

"Πριν τη Σύνοδο Κορυφής η Ευρωζώνη ήταν μια νομισματική ένωση που δεν λειτουργούσε. Μετά τη Σύνοδο η Ευρωζώνη είναι ακόμη μια νομισματική ένωση που δεν μπορεί να λειτουργήσει...", τονίζει με έμφαση η UBS. Κατά τους αναλυτές του οίκου, η ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Άλλωστε, υποστηρίζει η UBS, οι Αγορές είναι συνηθισμένες στο να γίνονται αποδέκτες αρχικά επιβλητικών γενικών ανακοινώσεων και αναμένοντας στη συνέχεια τις λεπτομέρειες, που όμως κάνουν τη διαφορά να απογοητεύονται (!)

Ποια είναι τα ερωτήματα όμως στα οποία, κατά τον οίκο, η Σύνοδος δεν έδωσε απαντήσεις;
Ο μηχανισμός εποπτείας των Τραπεζών θα έχει πραγματικές εξουσίες; Θα έχει τη δυνατότητα η εποπτική αρχή να βάζει "λουκέτο" σε Τράπεζες, ακόμη κι αν τα εν λόγω Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα θεωρούνται "Εθνικοί πρωταθλητές";

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν πως θα τεθούν όροι για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης. Πως θα τεθούν όμως οι όροι αυτοί; Κατά τη UBS πρέπει να θεσπιστούν ενιαίοι όροι και όχι όροι κατά περίπτωση, εάν οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την ορθή λειτουργία του εγχειρήματός τους.Τι θα ισχύσει για τις Χώρες που ήδη λαμβάνουν πακέτο διάσωσης; Ο λόγος φυσικά για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Ποιος θα εγγυάται τις καταθέσεις; Αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν αποσαφηνίστηκε στη διάρκεια της Συνόδου.

Εδώ ίσως είναι η “ερώτηση του ενός εκατομμυρίου”: Πως μπορεί ο ESM με συνολικά κεφάλαια 500 δισ ευρώ να εγγυάται καταθέσεις 3,2 τρισ ευρώ που βρίσκονται στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες;

Το ράλι των Αγορών μετά τη Σύνοδο θα ξεθυμάνει, υποστηρίζει ο Mohamed El-Erian (Pimco). "Τα σχέδια της Ευρωζώνης ήταν καλά, αλλά όχι αρκετά", δήλωσε ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο CNBC συμβουλεύει τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί, τονίζοντας ότι τα Αμερικανικά ομόλογα είναι ο... “τυφλός που βασιλεύει μεταξύ των μονόφθαλμων”. "Τα Αμερικανικά ομόλογα είναι το καθαρότερο από τα άπλυτα πουκάμισα", καταλήγει ο El-Erian.

Η αλλαγή του παιχνιδιού που ήλπιζαν οι Αγορές από τους ηγέτες της ΕΕ μάλλον θα καθυστερήσει, σύμφωνα με τη Phoenix Capital, η οποία εκτιμά ότι το ράλι των Αγορών θα είναι βραχύβιο και θα κρατήσει μέχρι να αντιληφθούν οι επενδυτές ότι τίποτα στην ουσία δεν έχει αποφασιστεί.

Ένα ενδιαφέρον σημείο για το ESM είναι το μερίδιο της Ισπανίας και της Ιταλίας, το οποίο φτάνει συνολικά στο 30%. Επομένως, το ταμείο - διασώστης που πρόκειται να σώσει την Ισπανία και την Ιταλία θα λαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο των κεφαλαίων του από τις ίδιες τις Χώρες που σώζει (!!!). Ένα άλλο θέμα που αξίζει να συζητηθεί είναι το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφωνούν για την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF ή το ESM.

Ο απλός και προφανής λόγος γι' αυτό είναι ότι κανείς δεν έχει τα χρήματα να το κάνει αυτό. Η Ευρώπη είναι αποκλεισμένη από τις Αγορές, επομένως το πιθανότερο είναι να μην υπάρχουν ούτε και τα 500 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να τεθεί σε χρήση ο μηχανισμός.
 
Και το τελευταίο είναι ότι όλα τα νέα σχέδια της ΕΕ θα τεθούν σε ισχύ τον Δεκέμβριο. Ας ελπίσουμε ότι η Ισπανία και η Ιταλία και άλλες Χώρες δεν θα χρειαστούν τα κεφάλαια μέχρι τότε, αναφέρει η Phoenix Capital.

Η θετική επίδραση στις Αγορές από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μπορεί να είναι βραχύβια, καθώς δεν αποκλείεται να έχουμε ορισμένους "μετασεισμούς" μέσα στις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνει σε report της η Bank of America.

Αλλά γενικά αυτή η διάσκεψη κορυφής της ΕΕ ήταν μόνο "η αρχή μιας μακράς - δύσκολης και με αβέβαιο αποτέλεσμα - συζήτησης για μια στενότερη ένωση στην Ευρώπη" καταλήγουν οι αναλυτές του οίκου.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, τις συζητήσεις με την Credit Agricole για την Εμπορική Τράπεζα γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της η Εθνική, αναφορικά με τις δυνατότητες μελλοντικών στρατηγικών συμμαχιών, οι οποίες όμως είναι μέχρι σήμερα σε πρώιμο στάδιο.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι άνοδο μεγαλύτερη του 8% σημειώνει η μετοχή της Credit Agricole καθώς σημερινό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης της Εμπορικής. “Έχει υπάρξει ενδιαφέρον… και όχι μόνο από τρεις Τράπεζες”, δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή.

Από εκεί και πέρα δεν έλειψαν και οι μικροεκπλήξεις στις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους Μυτιληναίο και Alpha Bank.

Ποσοστό ανεργίας μεγαλύτερο του 24% προβλέπει για το τέλος του 2012 ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης. Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών, δηλαδή αυτό που απομένει μετά τους φόρους και τις μειώσεις των μισθών, σήμερα έχει περιορισθεί κατά 50% σε σχέση με το 2009.Την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που είχε παρακρατηθεί από την τελευταία δόση του δανείου διάσωσης της ΕΕ επιβεβαίωσε Κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο Reuters. Τα κεφάλαια εκταμιεύτηκαν από τον προσωρινό μηχανισμό διασώσεων (EFSF), όπως είχε συμφωνηθεί από τους Υπουργούς οικονομικών το Μάιο.

“Η νέα Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χάσει πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να αποφύγει ή να χαλαρώσει το πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει να εστιάσει στον τρόπο με τον οποίο θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων”, διαμήνυσε σήμερα από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος χαρακτήρισε το υφιστάμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ως την καλύτερη επιλογή για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Άσμουσεν ανέφερε πως ακόμη και χωρίς το υφιστάμενο πρόγραμμα η Ελλάδα αναγκαστικά θα εφάρμοζε τη δημοσιονομική προσαρμογή και μάλιστα θα το έκανε με πιο βίαιο τρόπο. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνική οικονομία δεν απορρέουν από το ίδιο το πρόγραμμα αλλά από τις μη βιώσιμες πολιτικές, οι οποίες εφαρμόζονταν επί πολλά έτη στη Χώρα.

Θετικά πρόσημα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με μικτά πρόσημα κινείται η Wall Street μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης και όλα αυτά εν μέσω απόλυτα διιστάμενων μηνυμάτων, ενώ οι Αγορές περιμένουν με ενδιαφέρον να αρχίσουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Barclays Marcus Agius μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε ως προς τα σκάνδαλα που πλήττουν τη Βρετανική Τράπεζα. Ο ίδιος δήλωσε ότι η υπόθεση για τη χειραγώγηση του επιτοκίου Libor επέφερε ολέθριο πλήγμα στην αξιοπιστία της Τράπεζας και τονίζει: “Ελπίζω οι ευθύνες να σταματήσουν σε εμένα”.

Από την άλλη, ο δείκτης ΡΜΙ για τον Ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης έμεινε αμετάβλητος στο 45,1. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση των δραστηριοτήτων. Η αρχική εκτίμηση για τον δείκτη είχε οριστεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, στο 44,8. "Είναι σαφές ότι οι Επιχειρήσεις προετοιμάζονται για τα χειρότερα, μειώνοντας εργαζομένους και προμήθειες πρώτων υλών με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών" αναφέρει ο Chris Williamson, επικεφαλής ανάλυσης της Markit.

Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό σκαρφάλωσε τον Μάιο στο 11,1% από 11% τον Απρίλιο. Τον Μάιο του 2011 η ανεργία ήταν στο 10%. Συνολικά 17,56 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας στην Ευρωζώνη. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων από τότε που ξεκίνησε η στατιστική καταμέτρηση της ανεργίας, το 1995, όπως δήλωσε η Eurostat.

Η Φινλανδία και η Ολλανδία ουσιαστικά ανατρέπουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας Κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή Αγορά. Η αγορά ομολόγων από τον ESM στη δευτερογενή Αγορά απαιτεί ομόφωνη απόφαση, που τώρα φαίνεται μάλλον απίθανη δεδομένων των Φινλανδικών και των Ολλανδικών ενστάσεων.

Σε αναβάθμιση των Ευρωπαϊκών Αγορών προχώρησε η Morgan Stanley. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανικός οίκος αναβαθμίζει την Ευρώπη με σύσταση “ουδέτερη”, από “αρνητική” πριν. Σύσταση για απόδοση “καλύτερη από αυτή της Αγοράς” δίνει ο οίκος για τον Ασφαλιστικό κλάδο και “ουδέτερη” για τις Τράπεζες από “αρνητική” πριν.

Ο δείκτης PMI μεταποίησης υποχώρησε τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, ακολουθώντας τις τάσεις διολίσθησης που επικράτησαν σε Ευρώπη και Ασία και έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα 18 μηνών, στις 52,5 μονάδες από τις 54 του Μαϊου. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 52.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 2 ½ ετών σημείωσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ το Μάιο. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου οι δαπάνες αυξήθηκαν 0,9% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 830,01 δισ. δολ., ποσό το οποίο είναι το υψηλότερο από το Δεκέμβριο του 2009. Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν πως οι δαπάνες θα παραμείνουν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, σχεδόν μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του FTSE, όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του ΟΤΕ.

Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές, απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου και του 3% για Μέτκα, MIG, Motor Oil, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Πειραιώς και Folli Follie Group.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+8,56%), ΟΠΑΠ (+5,05%) και Ελ. Πετρέλαια (+3,39%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 610,23 (10.32) και 621,73 μονάδων (12.24) για να κλείσει τελικά στις 615,47 με κέρδη 0,71%, ενώ ο τζίρος μειώθηκε στα 35,6 εκατ.

Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές έναντι 50 πτωτικών, ενώ για 23 τίτλους τα ημερήσια κέρδη έφθασαν από 5 έως 29,96%.

Στα επιμέρους, στο ανώτατο όριο ανόδου η μετοχή της ΕΒΖ, σχετική κινητικότητα σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΟΛΘ, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Ελ. Καλώδια και Ιντρακόμ, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ιντρακάτ, έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Eurobank Properties, όμως όλοι αυτοί είναι πίσω από το αδιαφιλονίκητο “γκανιάν” που ακούει στο όνομα Αστέρας και ο οποίος συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ανεξαρτήτως κλίματος (!!!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Oι εξελίξεις ανάγκασαν τελικά την Γερμανία να κάνει σημαντικό βήμα πίσω, μιας και κατάλαβε πως πλέον ήταν δύσκολο να τα βάλει και με την Ιταλία και με την Ισπανία, προσπαθώντας να περάσει το δικό της σκεπτικό, καθώς δεν είχε και τον χρόνο, μιας και οι ίδιες οι Αγορές πίεζαν την κατάσταση να υπάρχει μία πολύ σημαντική πολιτική παρέμβαση για την λύση του προβλήματος, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η απόφαση που πάρθηκε για Ισπανία και Ιταλία σε δεύτερη φάση, ουσιαστικά μπορεί να επηρεάσει θετικά και την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο μιας και ναι μεν το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν δημοσιονομικό παρόλα αυτά με το “κούρεμα” που πρόσφατα έγινε, πέρασε ουσιαστικά το πρόβλημα στις Ελληνικές και Κυπριακές τράπεζες.

Έτσι λοιπόν η λογική λέει πως οι Ελληνικές και Κυπριακές Τράπεζες θα μπορούσαν να μπουν στην Ευρωπαϊκή λύση και σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο το κομμάτι των 50 δισ που χρειάζονται για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι Τράπεζες δεν θα περάσει στο Ελληνικό χρέος με αποτέλεσμα το χρέος να πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ και η Ελλάδα, ουσιαστικά, να έρθει σε πολύ καλύτερη μοίρα ακόμα και από την Ιταλία.

Όμως επειδή το πρόβλημα της Ελλάδας είναι δημοσιονομικό, αν δεν αλλάξει η λειτουργία του Κράτους, ακόμα και αυτό να συμβεί, μέσα σε ένα γρήγορο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα έρθει και πάλι στον ίδιο παρανομαστή.

Φυσικά η υπογραφή του μνημονίου μας έχει “δεμένους” στο τι πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια, παρόλα αυτά οι εξελίξεις θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν κάθετα στην αναδιαπραγμάτευση του.

Συμπερασματικά, μία λογιστική “αλχημεία” εκ μέρους της Ευρώπης αλλάζει όλα τα δεδομένα από πλευράς αριθμών, χωρίς παρόλα αυτά να βοηθάνε στην πραγματική λύση του προβλήματος. Επίσης θα πρέπει να ξέρουμε από που θα προέλθουν όλα αυτά τα κεφάλαια καθώς και όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες μιας και σίγουρα το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος.

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα περιμένει τις διαπιστώσεις της τρόικας που λογικό είναι να μας πει πως είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με τον προϋπολογισμό μιας και οι 2 εκλογικές αναμετρήσεις μας καθυστέρησαν αισθητά, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

Η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί στις Αγορές, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Ως ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση μπορούν να χαρακτηριστούν οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στην ιδιαίτερα κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το κατά πόσο αυτό το βήμα θα αποδειχθεί μικρό η μεγάλο θα φανεί στη συνέχεια, καθώς η ταχύτητα της υλοποίησης των μέτρων που αποφασίστηκαν, αλλά και το σύνολο των Χωρών για τις οποίες θα εφαρμοστούν, θα κρίνουν την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι τα Κοινοβούλια των Χωρών της Ευρωζώνης θα πρέπει να επικυρώσουν τις όποιες αποφάσεις.

Αρχής γενομένης βέβαια από τη δημιουργία και τρόπο λειτουργίας του ESM τον επόμενο η και τους επόμενους μήνες. Ερωτηματικό παραμένει ο τρόπος ανακεφαλαιοποιησης των εγχώριων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί αν αυτές θα αποτελέσουν μέρος του συνολικού σχεδίου η όχι, δηλαδή αν θα γίνει μέσω του ESM, η του ΤΧΣ.

Επιλογή θα πρέπει να είναι ο ESM και όχι το ΤΧΣ, γιατί το ποσό των €50 δισ που θα απαιτηθεί, δεν θα λογιστεί στο Ελληνικό χρέος και αυτό το θέμα θα πρέπει να τεθεί στην ατζέντα συζήτησης η/και διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ισότιμο Μέλος της Ευρωζώνης και όχι ως ιδιαίτερη περίπτωση σχετικά και με το χρέος και με την ανακεφαλαιοποιηση των Τραπεζών.

Λογικό είναι η μεταβλητότητα να συνεχιστεί στις Αγορές, οι οποίες σταδιακά θα εισέλθουν στην περίοδο ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων τού β 3μηνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec.

Το διαγραμματικό ζητούμενο για τις επόμενες συνεδριάσεις είναι η ανοδική διάσπαση των 625 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, καθώς θα ανοίξει το δρόμο για την είσοδό του μέσα στη ζώνη τιμών των 650 με 675 μονάδων με ότι αυτό θα σημαίνει για τις επιμέρους μετοχές, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ). Αντίστοιχα το όριο διάσπασης για τον FTSE ASE 20 είναι οι 240 μονάδες, όπου θα βάλουν ως μετέπειτα στόχο τις 260 μονάδες.

Από τους Τραπεζικούς τίτλους ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει τυχόν ανοδική διαφυγή της Εθνικής πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 1,54 ευρώ, καθώς θα προσθέσει σημαντικούς πόντους στο σενάριο ανοδικής καταστρατήγησης της περιοχής των 1,68 με 1,72 ευρώ.
Επίσης για την Alpha Bank το διαγραμματικό σημείο κλειδί εντοπίζεται στα 1,4 ευρώ, όπου μια πιθανή ανοδική τμήση θα οδηγήσει τη τιμή της μετοχής προς τα πρόσφατα υψηλά των 1,62 ευρώ, τονίζει ο κ. Μάνθος.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου, που συνοδεύτηκε από σημαντική μείωση των συναλλαγών.
Τα συμβόλαια του 20αρη με οριακά υψηλότερα κέρδη γύρισαν σε μικρό premium 0,25%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3457, τιμή εκκαθάρισης 227,5), κινήθηκαν μεταξύ 223,75 και 232 μονάδων.

Παραμένουν αδρανή τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (6000 Intralot, 800000 CPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8731), Alpha Bank (14499), Πειραιώς (863), Κύπρου (1407), ΔΕΗ (1800), ΟΤΕ (1178), ΟΠΑΠ (1584), Μυτιληναίο (113), CPB (2406), Intralot (292), MIG (121), Coca-Cola (169), ΓΕΚ (115), Ελ. Πετρέλαια (151), Eurobank (169).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, έντονη υποχώρηση στα επίπεδα του 57% για την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, με την ημερήσια δραστηριότητα να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ αφού σημειώθηκαν μόνο 88 δικαιώματα (61 δικαιώματα αγοράς και 27 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/7 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (55968706 τεμ.), Eurobank (6590152 τεμ.), CPB (5692528 τεμ.), Alpha Bank (6371250).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v