Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θετικά σινιάλα από Βρυξέλλες

Η Ιταλία κι η Ισπανία στο προσκήνιο ποδοσφαιρικά και πολιτικά. Ελπίδες για βραχυπρόθεσμη ανάσα στις αγορές και στο ευρώ. Κλειδί για το ΧΑ η άμεση επαναπροσέγγιση των 600 μονάδων.

Ιταλοϊσπανικός τελικός στο Euro 2012, Μαδρίτη και Ρώμη εξασφαλίζουν απευθείας στήριξη από τον ESM.

Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις στα δύο μέτωπα προφανώς και δεν έχουν ουδεμία σχέση. Ωστόσο, από νωρίς το πρωί τα ΜΜΕ του ευρωπαϊκού νότου, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, σχετίζουν το ποδόσφαιρο με την πολιτική.

Η ουσία είναι πως ο Mario Monti πάλεψε, «εκβίασε» και φαίνεται να εξασφαλίζει κάτι από την Angela Merkel.

Ο πήχης παραμένει χαμηλά, εκεί που τον έχουν θέσει οι Γερμανοί, ωστόσο δίνεται μια σημαντική ανάσα στο ιταλικό και στο ισπανικό πρόβλημα. Εάν θα είναι πρόσκαιρη, κατά την εκτίμησή μας το πιθανότερο, θα φανεί στην έκτακτη σύνοδο του Ιουλίου.

Προσώρας, όμως, οι αγορές έχουν ένα κίνητρο να μην οδηγηθούν από το πρωί της Δευτέρας σε νέο κύκλο διόρθωσης.

Κατά πάσα πιθανότητα, εάν οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθήσουν την πορεία των ασιατικών και… αρπάξουν την αφορμή, τότε και το Χ.Α. θα βρεθεί σε ανάλογη θέση.

Βασικοί δείκτες και μετοχές, παρά τη χθεσινή διόρθωση, παραμένουν κοντά σε κρίσιμες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης.

Πέραν όμως όσων διαδραματίζονται στη σύνοδο κορυφής και εκτός από τα οφέλη που αποκομίζουν η Ιταλία και η Ισπανία, το ελληνικό πρόβλημα χρειάζεται και στηρίξεις από το εσωτερικό.

Θα πρέπει σύντομα η Αθήνα να πείσει (όσο αυτό είναι δυνατόν) πως μπορεί να ακολουθήσει στοιχειωδώς την προσπάθεια των υπολοίπων του Νότου. Απαιτούνται δηλαδή άμεσα συγκεκριμένα μέτρα, ενέργειες και δραστικές κινήσεις.

Το ενθαρρυντικό είναι πως η Αθήνα εξασφάλισε λίγο χρόνο πριν καν ξεκινήσει η σύνοδος. Τώρα που φαίνεται να διαμορφώνεται ένα σχετικά πιο ανεκτό πλαίσιο πολιτικής, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ανάλογα.

Βασική προϋπόθεση παραμένει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που όπως όλα δείχνουν επισπεύδεται, καθώς οι πρώτες συζητήσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Με την προϋπόθεση πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, το Χ.Α. μπορεί να αποφύγει τη διόρθωση προς τα τελευταία ελάχιστα, κι ίσως με αιχμή τις τράπεζες να πάρει δύο - τρεις πρόσκαιρες ανάσες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v