Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Αλλαγές προσήμων στο Χ.Α. μία μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Έντονες διεργασίες σε όλες τις πρωτεύουσες. Σε ΕΤΕ, Alpha και ΟΠΑΠ επικεντρώνεται ο τζίρος. Ανοδικά Εurobank και ΟΤΕ. Πτώση για την Τράπεζα Κύπρου. 

Συνεδρίαση με διακυμάνσεις στη Σοφοκλέους. Ο Γενικός Δείκτης κινείται γύρω από τις 580 μονάδες και ο FTSE-20 στις 210 μονάδες.

Στην Ευρώπη το κλίμα παραμένει νευρικό, τη στιγμή που ο γενικός διευθυντής του IIF χαρακτηρίζει τη Σύνοδο Κορυφής την πιο κρίσιμη στην Ιστορία της Ε.Ε.

Στην Αθήνα, ο Αντώνης Σαμαράς νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Mario Monti, ενώ στο Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της χώρας μας στη σύνοδο.

Όμως, σε αυτήν την καμπή των αγορών εντείνονται, κυρίως παρασκηνιακά, οι διεργασίες για όσα συμβαίνουν στη Συρία και ξένοι πολιτικοί και αναλυτές δηλώνουν πως «ο χρόνος εξαντλείται».

Μέχρι τώρα, όμως, δεν καταγράφονται αμέσως επιπτώσεις ούτε στην αγορά πετρελαίου, ούτε στο συνάλλαγμα, αλλά ούτε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το ευρώ ισορροπεί λίγο χαμηλότερα του 1,25 δολαρίου, το brent «τσιμπάει» λίγο στα 89,25 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Euribor τριμήνου διαμορφώνεται στο 0,6530, ο δε χρυσός στα 1.568,22 δολάρια ανά ουγκιά.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται ελαφρώς προς τις 6.145 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 προς τις 5.470 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 πέριξ των 3.025 μονάδων.

Αυτός είναι ο περίγυρος (από το εξωτερικό και το εσωτερικό) στον οποίο κινείται το Χ.Α. Με τις τραπεζικές μετοχές να ισορροπούν ή να σημειώνουν μικρές απώλειες και συγκεκριμένα μη τραπεζικά χαρτιά να ενισχύονται.

Ενδεικτικά ο ΟΤΕ κινείται από το 1,870 έως το 1,920 ευρώ, η Εθνική στο εύρος του 1,230 - 1,320 ευρώ. Έως 2,65% διόρθωνε η Alpha Bank, οριακά η Eurobank και κατά 2,09% η Πειραιώς. Ενισχύονται η Μέτκα, οριακά ο Μυτιληναίος και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Πίεση στην Τράπεζα Κύπρου μετά το αίτημα να λάβει προσωρινή βοήθεια 500 εκατ. ευρώ.

Περίπου στις 14.00, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής (αυτό αποτυπώνεται και στις συναλλαγές), ενώ στο παρασκήνιο κορυφώνονται οι διεργασίες και οι συγκρούσεις για τον έλεγχο της Εθνικής.

Σε ένα κρίσιμο μέτωπο, αυτό των αποκρατικοποιήσεων, οι εξελίξεις στο ΤΑΙΠΕΔ (δες σχετικό θέμα για παραίτηση Κουκιάδη) αντιμετωπίζονται με ανάμικτα συναισθήματα.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως ο στόχος για έσοδα 3 δισ. ευρώ που είχε τεθεί αρχικά μπαίνει στον πάγο. Εκεί όπου φαίνεται να τίθενται και επτά διαγωνισμοί για φορείς του Δημοσίου.

Οι αποκρατικοποιήσεις και η αλλαγή φρουράς στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές. Αυτό σημείωναν πηγές προσκείμενες στην ηγεσία της Ν.Δ., προεξοφλώντας πως οι εξελίξεις για αλλαγές στα διοικητικά του ταμείου έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v