Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνονται οι πιέσεις -Βουτιά 6% στο ΧΑ

Στη ρευστότητα γύρω από την Ελλάδα προστίθενται η υποβάθμιση της Κύπρου και η υποβολή αιτήματος της Ισπανίας για βοήθεια. Διψήφιες απώλειες για τράπεζες. Χάνει τα 2€ ο ΟΤΕ. Άνοδος στα επιτόκια των ομολόγων. Πτώση του ευρώ.

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χ.Α. καθώς ξεπερνούν το 5% για τον FTSE-20, τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης διορθώνει προς τις 575 μονάδες. Το κλίμα επιβαρύνεται, εκτός όσων είχαμε αναφέρει στο αμέσως προηγούμενο σχόλιό μας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε Λευκωσία και Μαδρίτη.

Η Κύπρος υποβαθμίζεται, η Ισπανία υποβάλλει και επίσημα αίτημα για να τύχει της… βοήθειας για το τραπεζικό σύστημά της.

Εντείνεται η αβεβαιότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που πιέζονται μεν χαμηλότερα, όχι όμως με την ένταση που διορθώνει το Χ.Α. Ωστόσο, ο νέος γύρος έντασης, πιέσεων και αβεβαιότητας, μόλις λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο της 28ης-29ης Ιουνίου, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για το τι θα ακολουθήσει (εν προκειμένω μετά την Ισπανία…), πιέζει χαμηλότερα και πάλι το ευρώ.

Έχοντας χάσει την πολύ σημαντική περιοχή-στήριξη του 1,2620 δολαρίου, κινδυνεύει να διολισθήσει στα ελάχιστα των προηγούμενων εβδομάδων και βρίσκεται κάτω από το 1,25 δολάριο. Νέος γύρος πιέσεων, λοιπόν, και στο ευρώ, με τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να χάνουν έως και 2%, καθώς υποχωρούν χαμηλότερα σημαντικότατων στηρίξεων. Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των ομολόγων του Νότου.

Εκτός του δείκτη DAX και των περισσότερων δεικτών του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, οι ευρωαγορές στην πλειονότητά τους έχουν εισέλθει σε νέο κύκλο διόρθωσης.

Στο Χ.Α. οι πιέσεις είναι έντονες, κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους, χωρίς όμως να… υστερούν τίτλοι άλλων κατηγοριών. Κατά 10% διορθώνει η Εθνική, κατά 12% η Alpha Bank, κατά 11,5% η Eurobank, κατά 9,2% η Πειραιώς.

Όμως, και η μετοχή του ΟΤΕ χάνει τα 2 ευρώ με απώλειες 9%, ο ΟΠΑΠ διορθώνει στα 4,63 ευρώ, η ΔΕΗ κατά 10% χαμηλότερα στο 1,8 ευρώ, η Ελλάκτωρ στο 1,07 ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 4,35 ευρώ, ενώ την τελευταία μισή ώρα υποκύπτουν και οι μετοχές των Μυτιληναίου, Μέτκα, Motor Oil, 3E.

Η αξία των συναλλαγών, λίγο μετά τις 15.00, φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ, από τα οποία 5,4 εκατ. στην Alpha Bank, 4,6 εκατ. στην Εθνική, αλλά και 1,8 εκατ. στο Μυτιληναίο, 2,4 εκατ. στον ΟΤΕ και περίπου 1,8 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v