Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση "ασανσέρ" με χαμηλό τζίρο

Πέντε φορές άλλαξε πρόσημο ο ΓΔ για να κάτσει τελικά στο κόκκινο. Έκδηλη η νευρικότητα, με τον τζίρο να μειώνεται εν μέσω μεικτών έξωθεν μηνυμάτων. Σημαντικές απώλειες για ΔΕΗ, Eurobank, OΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα.

Η εκτίμηση για υποβάθμιση 15 Τραπεζικών ομίλων από την Μοοdy’s, δημιούργησε ασφυκτικές πιέσεις χθες το βράδυ στην Wall Street, για να ακολουθήσουν σήμερα τα Ασιατικά Χρηματιστήρια, ενώ έκδηλη ήταν η νευρικότητα και στις Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς και τα υπόλοιπα μηνύματα μόνο θετικά δεν ήταν για τις τάξεις των αγοραστών.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, μετά το κλείσιμο της Wall Street επιβεβαιώθηκαν οι φήμες και η Μοοdy’s προχώρησε στην υποβάθμιση 15 παγκοσμίου βεληνεκούς ομίλων και τίτλων που έχουν εκδώσει.

Η Credit Suisse ήταν η μόνη Τράπεζα που στην αναθεώρηση υποχώρησε κατά τρεις βαθμίδες από “Aa2” σε “A2”. Κατά δύο βαθμίδες υποβαθμίστηκαν οι: Morgan Stanley, UBS, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Agricole, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Royal Bank of Canada. Κατά μία βαθμίδα υποβαθμίστηκαν η Bank of America, η HSBC, η Royal Bank of Scotland και η Societe Generale. “Όλες οι Τράπεζες που επηρεάζονται από τις βαθμολογήσεις έχουν σημαντική έκθεση στο ρίσκο των Αγορών”, σημείωσε η Moody’s.

Για τις διαστάσεις Αποκάλυψης που θα λάβουν οι συνέπειες πιθανής αποτυχίας στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών την ερχόμενη εβδομάδα μίλησε ο Mario Monti, περιγράφοντας ένα πιθανό “σπιράλ θανάτου” που θα απειλούσε το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της Ευρώπης.

Μιλώντας στην Guardian και σε εκπροσώπους κορυφαίων Ευρωπαϊκών εφημερίδων, ο Μ. Monti δήλωσε ότι “αν δεν υπάρξει επιτυχημένο αποτέλεσμα στη Σύνοδο θα υπάρξουν προοδευτικά μεγαλύτερες κερδοσκοπικές επιθέσεις σε μεμονωμένες Χώρες, με παρενόχληση των πιο αδύναμων. Οι επιθέσεις δεν θα επικεντρώνονται μόνο σε όσους απέτυχαν να τηρήσουν τις οδηγίες της Ε.Ε., αλλά και σε Χώρες όπως η Ιταλία, που έχουν τηρήσει τους κανόνες, αλλά έχουν ένα μακρύ παρελθόν υψηλού χρέους”.

Πακέτο ανάπτυξης 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε. και συνολικού μεγέθους 130 δισ. ευρώ, θέλουν Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία, δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Mario Monti, μετά τη συνάντηση του με τους Francois Hollande, Angela Merkel και Mariano Rajoy. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel ανέφερε από την πλευρά της ότι συμφωνεί πως η δαπάνη του 1% του ΑΕΠ της ΕΕ για αναπτυξιακά μέτρα αποτελεί μια καλή ιδέα. Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy σημείωσε ότι και τα τέσσερα Κράτη συμφώνησαν να θέσουν σε λειτουργία όλους τους υπάρχοντες μηχανισμούς για την επίτευξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία καταγράφηκε τον Ιούνιο σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του Ifo μειώθηκε τον Ιούνιο στο 105,3 από 106,9 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 105,9. Ο δείκτης προσδοκιών του επιχειρηματικού κλάδου διαμορφώθηκε στο 97,3 απο 100,8 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πολύ μικρότερη μείωση, στο 99,8.

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την έκβαση και τα αποτελέσματα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την ερχόμενη εβδομάδα (28-29 Ιουνίου) εμφανίζονται εκ νέου οι αναλυτές, καθώς βλέπουν πως μετά από δύο χρόνια προσπαθειών, η κρίση όχι μόνο δεν έχει ανασχεθεί, αλλά μάλιστα κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο.

"Οι λύσεις των Ευρωπαίων είναι βραχύβιες και αποσπασματικές. Μόνο χρόνο αγοράζουν και τίποτα περισσότερο. Η συντονισμένη λύση δεν έχει ακόμη έρθει, εξαντλώντας την υπομονή επενδυτών και Αγορών", σχολιάζει ο Steven Wieting, οικονομολόγος της Citi.

Την ίδια ώρα οι αναλυτές της Nomura εκτιμούν ως απίθανο το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις στη διάρκεια της ερχόμενης Συνόδου Κορυφής.

Κατά τους ίδιους, η καθυστέρηση από την πλευρά της Γερμανίας να επικυρώσει τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ (ESM) και το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ καθιστά εξαιρετικά περίπλοκη την κατάσταση, αφού για να τεθεί σε ισχύ ο μηχανισμός, θα πρέπει πρώτα να έχει εγκριθεί από όλα τα Εθνικά Κοινοβούλια.

Μάλιστα, αυτό που περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση είναι η εμπλοκή του Γερμανικού δικαστηρίου.

Ενδεικτική της αυξημένης αβεβαιότητας είναι και η έκθεση της Fitch, σύμφωνα με την οποία, συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες τα Αμερικανικά money market fund.

"Η οριακή αύξηση των τοποθετήσεων των MMF στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες που είχε σημειωθεί κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2012 αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβια. Και αυτό γιατί οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της Ευρωζώνης είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δράσεις των Ευρωπαίων για την ανάσχεση της κρίσης", σχολιάζει ο Robert Grossman, γενικός διευθυντής του οίκου Fitch.

Μικτή η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον DAX (σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ) να έχει δώσει σήμα πώλησης με την καθοδική διάσπαση των 6340 μονάδων. Επόμενη στήριξη στην ζώνη 6250 – 6230, ενώ καθοδική διαφυγή θα οδηγήσει προς την επόμενη στήριξη των 6080 μονάδων.

Στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Richmond, Jeffrey Lacker, δήλωσε πως νέα μέτρα στήριξης από την Federal Reserve δεν αναμένεται να τονώσουν σημαντικά την οικονομία χωρίς να δημιουργήσουν και τον κίνδυνο του υψηλότερου πληθωρισμού. Αναγνωρίζει πάντως ότι το outlook για την οικονομική ανάπτυξη έχει "ξεκάθαρα αποδυναμωθεί" το τελευταίο διάστημα.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard, μιλώντας στο Bloomberg TV, έκανε λόγο για αρκετά μεγάλα εμπόδια στην κατεύθυνση ενός νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed. Ο Bullard, ο οποίος δεν διαθέτει δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, σημείωσε ότι “αυτή την περίοδο έχουμε μια πιο αδύναμη οικονομία, αλλά συνεχίζουμε να αναμένουμε ανάπτυξη 2% για το μέλλον", και προειδοποίησε ότι διατηρούνται πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες.
Προσπάθεια αντίδρασης στο NYSE, μετά το χθεσινό “βαθύ κόκκινο”.

Για την περίπτωση του S&P 500 και σύμφωνα με την Fast Finance, όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 1340 μονάδων, δεν έχουν λόγο ανησυχίας οι “short”, με την επόμενη ζώνη στήριξης να οριοθετείται στη ζώνη 1318 – 1312.

Στην περίπτωση του Dow Jones η διάσπαση του 12700 βάζει σαν πρώτο στόχο τις 12610 μονάδες και αμέσως επόμενο τις 12500 και 12420. Για να σημειωθεί αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 12680 – 12700, αναφέρει η ΑΕΠΕΥ.

Μεταφερόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και αφού κόπασε ο πρώτος ενθουσιασμός, αξίζει να αναφερθεί ότι η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, επιβεβαίωσε την επιστροφή της νευρικότητας, κάτι που επιβεβαιώθηκε όχι μόνο από το γεγονός ότι ο Δείκτης άλλαξε πέντε φορές πρόσημο, αλλά και από το εντυπωσιακό βύθισμα του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων).

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνουν ότι δύσκολα μπορεί να έχει τα αποτελέσματα που θέλουν οι Αγορές, ένας Κυβερνητικός Συνασπισμός από τρία κόμματα που αντιλαμβάνονται διαφορετικά σημαντικά θέματα όπως το μεταναστευτικό, το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου και πάνω από όλα το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα που έληξε ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 8,59% και τον Τραπεζικό μόλις 0,97%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο 10,58% και 6,47% αντίστοιχα.

Συνεχίζεται η επιδείνωση στα τιτλοποιημένα δάνεια των Ελληνικών Τραπεζών, επισημαίνει σε νέα έκθεσή του ο οίκος Moody's, στην οποία παράλληλα διατυπώνει νέες δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας για το 2012. Κατά τον οίκο, η ύφεση της Ελληνικής οικονομίας το 2012 θα ανέλθει στο 5,6%, ενώ η ανεργία θα σκαρφαλώσει στο 22,2%, από 17,7% το 2011. Μάλιστα ο οίκος προειδοποιεί και για νέες περικοπές στους μισθούς των Ελλήνων πολιτών.

Citigroup και HSBC θεωρούν, επί της ουσίας, κατώτερη των περιστάσεων και τη νέα Κυβέρνηση στην Ελλάδα, προειδοποιώντας πως ο κίνδυνος εξόδου της Χώρας από το ευρώ παραμένει.

Σύμφωνα με τον Willem Buiter (Citigroup), οι Ευρωπαίοι δεν θα θέλουν να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ήδη η νέα Κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιδιώξει παράταση δύο ετών για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, διαιωνίζοντας το πρόβλημα. Αργά ή γρήγορα, η Τρόικα θα αναγκαστεί να εκδώσει ανακοίνωση που να δηλώνει ότι η Ελλάδα "εκ προθέσεως δεν συμμορφώνεται", ίσως και αργότερα μέσα στο έτος, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εκταμιεύσεις του δανείου προς το Ελληνικό Κράτος. Η εξέλιξη αυτή θα αναγκάσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και να γυρίσει στο δικό της νόμισμα.

Μπορεί οι Έλληνες να ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους στο ευρώ και να στήριξαν ένα κόμμα που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Stephen King, σε ένα σύντομο σημείωμα του αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πολλά να “γιορτάσουμε”.

Η νίκη του Σαμαρά προσφέρει μεν κάποια ανακούφιση, αλλά δεν δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν οι Αγορές. Η Ελλάδα δεν έχει καμία παράδοση σε Κυβερνήσεις συνεργασίας. Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κανείς δεν γνωρίζει. Ο κ. Σαμαράς, εν τω μεταξύ, αναμφίβολα ελπίζει να επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα λιτότητας για ακόμη μια φορά.

Παράλληλα, αναμένεται και νέα απογοήτευση από την προσεχή αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να εντείνει το χάσμα αξιοπιστίας για την Ελλάδα, με αφορμή τις καθυστερήσεις της στο πρόγραμμα λιτότητας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Ευρωζώνη παράλληλα έχει πολλά περισσότερα δικά της προβλήματα να επιλύσει. Πρέπει να προχωρήσει προς μια δημοσιονομική και πολιτική ένωση, ενώ οι Χώρες της Νότιας Ευρώπης θα πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, και η μάχη μεταξύ των πιστωτών της Βόρειας Ευρώπης και της Νότιας Ευρώπης είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή του οίκου, Dan Morris, η επενδυτική στάση αυτή τη στιγμή της JP Morgan είναι μέτρια “bullish” στις Ευρωπαϊκές μετοχές, και έντονα “bullish” στην Γερμανία, καθώς παρά την υπεραπόδοση του τελευταίου διαστήματος, οι αποτιμήσεις των Γερμανικών μετοχών έναντι των μετοχών των υπόλοιπων Αγορών τις Ευρωζώνης, παραμένουν κάτω του ιστορικού μέσου όρου, αφού η εταιρική κερδοφορία συνεχίζει να ακολουθεί ανοδική πορεία παρά την αβεβαιότητα στην περιοχή, η οποία πίεσε τις τιμές των μετοχών.

Ο Dan Morris επισημαίνει πάντως πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να επενδύσει κανείς στις Ισπανικές μετοχές καθώς και στις Ιταλικές, ενώ σημειώνει πως οι Ελληνικές μετοχές, μετά και το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου της Χώρας με την νέα Κυβέρνηση υπέρ της διάσωσης και του ευρώ, αρχίζουν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζει, εάν εκτιμά κανείς ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, αξίζει να δοκιμάσει να “στοιχηματίσει” σε αυτήν την Αγορά, αν και οι Ελληνικές εταιρείες ενδέχεται να δυσκολευτούν για κάποιο διάστημα ακόμη.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ και ξεκινώντας από το ταμπλώ του 20αρη, αξίζει να αναφερθεί ότι, μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρ και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν, Folli Follie Group, MIG, Eurobank.

Επίσης, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Κύπρου, από όσους “ποντάρουν” σαν πιθανό το σενάριο δανειοδότησης της Χώρας από την Ρωσία.

Μένοντας στο 20αρη, όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Μυτιληναίου, τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελλάκτωρα (+4,42%) και Πειραιώς (+3,04%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Motor Oil, Jumbo, Κύπρου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΔΕΗ (-6,1%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Τιτάνα και Eurobank και του 4% για Βιοχάλκο και ΟΤΕ. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κινητικότητα σε ΕΛΒΕ, Παρνασσό, Αγροτική, Χαλκόρ, Creta Farm. Επίσης πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Ιντρακόμ και Σαράντης, με τον τελευταίο να κλείνει στο υψηλό ημέρας και δείχνει ότι έχει υποχωρήσει η προσφορά.

Επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Intralot και οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΓΕΚ Τέρνα και Ελ. Καλώδια.

Εντυπωσιακή η αντίδραση από το πρόσφατο χαμηλό των 0,6420 ευρώ (κλείσιμο 1/6) για τον Fourli που σήμερα “προδόθηκε” από τις “δυνάμεις του” και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, ενώ συνέχιζε να συγκεντρώνει “θαυμαστές” ο Αστέρας που έκλεισε σε υψηλό 29 μηνών (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το Χ.Α. μπήκε σε ένα πρώτο στάδιο διόρθωσης, που δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Από εκεί και πέρα, θετικά πήρε η Αγορά το μήνυμα ότι δεν σημειώθηκε καθυστέρηση στη συγκρότηση Κυβέρνησης στη Χώρα, ενώ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα λάβει κάποιο επιπλέον χρονικό περιθώριο για να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και τα νέα οικονομικά μέτρα.

Μερίδα αναλυτών μάλιστα αναμένει ακόμη και ελαστικοποίηση στην εφαρμογή του τελευταίου Μνημονίου που υπέγραψε η Χώρα μας με την τρόικα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πάντως η Σύνοδος Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, τα αποτελέσματα της οποίας εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και την πορεία της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι διορθώνονται κάποιες “στρεβλώσεις” στο ταμπλώ που είχαν δημιουργηθεί στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων (όπου ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να χάνει μέχρι και 31%). Ο επόμενος σημαντικός στόχος για το Χρηματιστήριο Αθηνών εντοπίζεται στις 690 μονάδες, δηλαδή στα επίπεδα που βρισκόταν ο Γενικός Δείκτης πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Σημαντικό ρόλο στην βραχυπρόθεσμη διόρθωση θα παίξουν οι όγκοι συναλλαγών, ωστόσο, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι οι περισσότερες μεγάλες μοχλευμένες θέσεις φαίνεται να μειώνονται.

Σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της κατοχύρωσης κερδών σε τίτλους που έχουν υπεραποδώσει, ενώ το απώτατο όριο διόρθωσης εντοπίζεται στις 565 – 540 μονάδες, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, που όμως δεν βοήθησε στην αύξηση του όγκου συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του 20αρη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών όπου διακινήθηκαν 51257 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας την υποτίμηση στο 0,30%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4175, τιμή εκκαθάρισης 226,25), κινήθηκαν μεταξύ 223 και 236,5 μονάδων.

Σε ρόλο θεατή επιμένουν τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (16609), Alpha Bank (13421), Πειραιώς (1528), Κύπρου (3449), ΔΕΗ (1572), ΟΤΕ (2147), ΟΠΑΠ (1076), Μυτιληναίο (184), Ταχ. Ταμιευτήριο (102), ΓΕΚ (196), CPB (9156), Intralot (623), Eurobank (190), MIG (125), Μέτκα (161), Τιτάνα (102).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/6 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (6453506 τεμ.), Eurobank (7992619 τεμ.), CPB (7987718 τεμ.), Alpha Bank (7288750).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v