Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μεταβλητότητα με μέτριο τζίρο

Η πρώτη μετεκλογική εβδομάδα βρίσκει τον ΓΔ πάνω από τις 600 και τον Ftse 20 στην περιοχή των 230 μονάδων. Αμβλύνονται οι πρωινές πιέσεις και επιβεβαιώνονται, προσώρας, οι στηρίξεις στο 1,40 ευρώ για την ΕΤΕ.

Στάση αναμονής με μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις, τηρείται μέχρι τώρα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ο μεν Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,44% στις 616 μονάδες, ο δε Ftse 20 κατά 0,43% στις 232 μονάδες.

Με μέτριο τζίρο, επιτυγχάνεται προσώρας η εξαρχής ζητούμενη επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για τους βασικούς δείκτες και μετοχές.

Ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα, η οποία και κυβέρνηση έβγαλε και προσδοκίες σε επιμέρους τομείς και ζητήματα δημιούργησε. Το ότι το Χ.Α. «χωνεύει» τον τελευταίο κύκλο προεξόφλησης των εκλογών της Κυριακής και τον σχηματισμό κυβέρνησης θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη. Δεδομένης πάντα της συγκυρίας τόσο στο εσωτερικό όσο κυρίως και στο εξωτερικό.

Η διαχείριση του ισπανικού προβλήματος παραμένει στα… χέρια του Βερολίνου, παρά τις φραστικές μέχρι τώρα παρεμβάσεις και τη διαφοροποίηση του Παρισιού. Λιγοστές είναι και οι προσδοκίες που καλλιεργούνται από τη συνάντηση των τεσσάρων στη Ρώμη.

Εκτίμησή μας, όπως και αρκετών άλλων, παραμένει πως η Ισπανία τελικά δεν θα αποφύγει την ένταξή της σε ένα πλήρες πρόγραμμα διάσωσης - θεραπείας. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα spreads των ομολόγων και η πίεση που παραμένει αμείωτη σε όλες τις τελευταίες εκδόσεις περιορισμένης ή μακρύτερης διάρκειας.

Γι' αυτό θεωρούμε πως το Χ.Α. κρατεί καλά και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να μοχλευθεί εάν επισπευστούν οι ούτως ή άλλως δρομολογημένες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Από τις τράπεζες, η μετοχή της Εθνικής ισορροπεί στο 1,49 ευρώ και αφού νωρίτερα είχε επιβεβαιώσει για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση τη βραχυπρόθεσμη στήριξή της. Οριακή άνοδος στο 1,31 ευρώ για την Alpha Bank και στο 0,745 για τη Eurobank.

Ο ΟΤΕ υποχωρεί κατά 2,28% στα 2,14 ευρώ, ενώ ενισχύονται η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ στα 2,18 και στα 5,02 ευρώ αντίστοιχα.

Aνοδικά κινούνται Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, MIG, ενώ υποχωρούν Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Μετά από περίπου 55 λεπτά συνεδρίασης, οι συναλλαγές διαμορφώνονταν στα 13,4 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v