ΧΑ: Και τώρα, τα ...κεφάλια μέσα!

Και τώρα αρχίζει το… κυρίως παιχνίδι. Με πιέσεις-απειλές αλλά και επουσιώδη κίνητρα από τους δανειστές, με δυσκολίες και αρρυθμίες στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Στο κόκκινο με το... καλημέρα το ταμπλό. Απώλειες 2% για το Γ.Δ.

Με τον Γενικό Δείκτη από την περιοχή των 600 μονάδων και τον Ftse 20 των 220 ξεκινά χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Με αμφίσημες ή μάλλον αρνητικές εξελίξεις και στα ουσιώδη αλλά και στα δευτερεύοντα.

Για crash test 12 σημείων κάνει λόγο η Έλενα Λάσκαρη σε σχετικό θέμα της, κι ενώ η Αθήνα έχει χαμηλώσει (μετεκλογικά) κατά πολύ τον πήχη των προσδοκιών (που το ίδιο το πολιτικό σύστημα είχε θέσει ψηλότερα, πριν από την Κυριακή της 17ης/6). Δεν μας εκπλήσσει ούτε αυτό ούτε όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο και δείχνουν δυσκολίες και δυσλειτουργίες από τα πρώτα κιόλας βήματα του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Σε ένα ρευστό και πιεστικό περιβάλλον, επιχειρεί να ισορροπήσει, να αφομοιώσει και να προεξοφλήσει (και) το ελληνικό χρηματιστήριο όταν η πίστωση χρόνου που δίνεται είναι σχεδόν μηδενική και τα μηνύματα της άλλης πλευράς (των δανειστών) επίμονα αντιφατικά.

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει οδηγό για όσους παραμένουν ενεργοί στην αγορά. Με τις θετικές ή και τις αρνητικές εξελίξεις, ειδήσεις και φήμες να επηρεάζουν ανάλογα τη βραχυπρόθεσμη πορεία των δεικτών και των μετοχών-σηματωρών.

Ήταν εξαρχής γνωστό πως στα επίπεδα των 600 μονάδων το Χ.Α. προεξοφλούσε και το εκλογικό αποτέλεσμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι για να συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση θα απαιτούνταν νέα… καύσιμα.

Οδηγός του τελευταίου κύκλου ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να απέφερε σημαντικές -βραχυπρόθεσμες- υπεραξίες, μπορεί να υποδέχθηκε θετικά την ανακοίνωση της υπουργοποίησης του Βασ. Ράπανου, αλλά… Σε σχετικό θέμα του ο Χρ. Κίτσιος αναφέρεται στο μείζον ζήτημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών (Μονόδρομος CoCos…), διαδικασία απαραίτητη για να γίνει επανεκκίνηση όχι μόνο στον κλάδο αλλά και σε ένα μικρό μέρος των επιχειρήσεων, των έργων και της πραγματικής οικονομίας.

Στο 1,47 ευρώ η Εθνική (αποτίμηση 1,41 δισ. ευρώ), με την τεχνική εικόνα της μετοχής να παραπέμπει σε δυσκολίες υπέρβασης του 1,60 ευρώ. Κίνησης απαραίτητης για την ενδεχόμενη ενεργοποίηση διαδικασίας αναστροφής στη μετοχή της ΕΤΕ. Στα 667,8 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της Alpha Bank, στα 383,2 της Eurobank και στα 309,8 εκατ. ευρώ της Πειραιώς.

Ακόμη και αν βραχυπρόθεσμα ο κλάδος μπορούσε να δώσει ακόμη έναν ανοδικό κύκλο, η αβεβαιότητα για τη διαδικασία και οι εκκρεμότητες για τους όρους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας υποχώρησης (σε δεύτερη ή τρίτη φάση) προς τα επίπεδα ελάχιστων τιμών. Κοινή εκτίμηση είναι πως πολλά θα εξαρτηθούν από τους όρους και τα κίνητρα που πιθανόν θα δοθούν στους υφιστάμενους μετόχους.

Σχετική κινητικότητα όμως παρατηρείται στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων (βέβαια ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο των προθέσεων…) κι ο Φώτης Κόλλιας αναλύει τα επιμέρους αυτού του θέματος. Στα 4,85 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ (με τοπικό υψηλό την Παρασκευή στα 5,08 ευρώ και αποτίμηση 1,55 δισ. ευρώ) και ο Οργανισμός φαίνεται πως θα είναι ο πρώτος υποψήφιος για να ανοίξει τη διαδικασία.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να συνεκτιμηθεί η εμφανής θέση του λονδρέζικου Silchester, κυρίως όμως το ενδεχόμενο να… εμφανιστούν αίφνης και άλλες μετοχικές μερίδες, δηλαδή όπως συνέβη και στην περίπτωση της ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v