Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε εξέλιξη το "γύρισμα" της αγοράς

Εμφανής η απόπειρα αναστροφής της τάσης στην αγορά, με αιχμή τις τράπεζες, μετά τις εκλογές. Καταλυτικό ρόλο διατελεί η πορεία του ευρώ και οι πολιτικές καντρίλιες στην ΕΕ. Τα στατιστικά.

Έχουμε μια εβδομάδα να σώσουμε το ευρώ, δηλώνει ο Μ. Μόντι λίγο πριν την συνάντηση του με την Αν. Μέρκελ στη Ρώμη.

Το πρωτοσέλιδο του Guardian είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας που αποδίδεται από τους τρεις (Μόντι, Ραχόι και Ολάντ) στην περίφημη «συνάντηση των τεσσάρων», αλλά με την τέταρτη (Αν. Μέρκελ) να μην μετακινείται παρά ελάχιστα από την πάγια γερμανική θέση.

Στη διολίσθηση του ευρώ (από τα τοπικά υψηλά του Μαΐου) έναντι κυρίως του αμερικανικού νομίσματος αποτυπώνεται η προεξόφληση μιας σχεδόν νομοτελειακής κίνησης που πιέζει το κοινό νόμισμα στην περιοχή της 1 μονάδας/parity area. Στην διολίσθηση του ευρώ αποτυπώνεται επίσης η σταθερή φυγή/εκροή κεφαλαίων (κυρίως του λεγόμενου έξυπνου χρήματος) και η σχεδόν παράλληλη ενδυνάμωση του δολαρίου.

Συν τω χρόνω, η Γερμανία αναδεικνύεται στον κυριότερο ευρωπαϊκό επενδυτικό πόλο, που ενδυναμώνεται από την αφαίμαξη των υπολοίπων (κυρίως της ευρωπεριφέρειας).

Το διεθνές κεφάλαιο στρέφεται όλο και περισσότερο προς το δολάριο αυτό είναι εμφανές, με την δραματική επίκληση του Μ. Μόντι να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr «το ραντεβού των τεσσάρων για τη σωτηρία του ευρώ» σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «…η Αν. Μέρκελ, αν και ιδιαίτερα απομονωμένη πλέον, επιμένει». Κοινή συνιστώσα φαίνεται πως βρίσκεται μόνο στο θέμα της τραπεζικής ενοποίησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt και οι 27 χώρες της Ε.Ε. θα συμφωνήσουν να δοθεί μεγαλύτερος εποπτικός ρόλος στην ΕΚΤ μετά από έντονη κινητοποίηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. φ. Ρομπάι».

Ενίοτε γινόμαστε κουραστικοί, επιμένοντας να παρακολουθούμε και την πολιτική διάσταση του προβλήματος (κρίση χρέους στην Ε.Ε.), ωστόσο με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τα περιθώρια (χρηματιστηριακού) εγκλωβισμού μας.

Προσπαθούμε να διευρύνουμε τη… ματιά μας, την οπτική μας σε ένα τόσο σύνθετο, περίπλοκο περιβάλλον όπου τα γερμανικά συμφέροντα, παρά την πίεση της άλλης πλευράς και την φαινομενική αλλαγή συσχετισμών, κρατούν καλά τις θέσεις τους. Χωρίς να προχωρούν- μέχρι τώρα- σε σημαντικές παραχωρήσεις.

Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να βλέπουμε και την Ελλάδα, το Χ.Α. όπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες επιχειρήθηκε (και απέδωσε) η προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος της 17ης/6 ΚΑΙ ο σχηματισμός κυβέρνησης «αρεστής» στους δανειστές, στο Βερολίνο και στις αγορές.

Με το Γ.Δ. να αφομοιώνει στα επίπεδα των 600 μονάδων τις εξελίξεις, με τον FTSE-20 πάνω από τις 230 μονάδες, με τις τράπεζες σε εμφανή προσπάθεια αναστροφής.

Αναμφίβολα, η υπουργοποίηση του Βασ. Ράπανου άρεσε στο Σύστημα, στους τραπεζίτες, αρκετοί δε εξέλαβαν αυτήν την κίνηση σαν μήνυμα πως η ανακεφαλαιοποίηση ΔΕΝ θα είναι ολοκληρωτικά εχθρική σε βάρος των υφιστάμενων μετόχων.

Το ότι για τη μετοχή της Εθνικής επιβεβαιώθηκε για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις (21-22/6) η βραχυπρόθεσμη στήριξη (στο 1,40 ευρώ) προσμετρήθηκε στις ενθαρρυντικές ενδείξεις.

Από τεχνική πλευρά για τον 20άρη η eZMarket εκτιμά ότι «…ο δείκτης θα εξακολουθήσει το επόμενο διάστημα να κινείται εντός της ζώνης (σ.σ. από τα τελευταία ελάχιστα έως τα χαμηλά Ιανουαρίου). Η έξοδος του (εάν και όταν γίνει) θα προσφέρει χρήσιμες ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία του Χ.Α. Το ανοδικό σενάριο μένει σε ισχύ ΜΟΝΟ εάν ο δείκτης διασπάσει ανοδικά τα επίπεδα των 242 μονάδων. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο δείκτης θα υποχωρήσει, χρησιμοποιώντας πιθανότατα τη μέχρι πρότινος γραμμή αντίστασης Α415 ως στήριξη» (σχετικά διαγράμματα «ανέβηκαν» τις προηγούμενες ημέρες στον Εκηβόλο με ευδιάκριτες όλες τις κρίσιμες τεχνικές περιοχές).

Και αν στη συνεδρίαση της 21ης/6 το μάζεμα και η αντίδραση ξεκίνησε (περίπου) από τις 12.30 για να συνεχιστεί μέχρι το τέλος με στοχευμένες αγορές σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους-σηματωρούς, εχθές ανάλογη προσπάθεια έγινε λίγο μετά τις 16.20 με μάλλον ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Η Εμπορική Τράπεζα -στην τεχνική της ανάλυση- εκτιμά πως ο αρχικός στόχος των 595-600 μονάδων επιτεύχθηκε και πλέον η βραχυπρόθεσμη αντίσταση κλειδί προσδιορίζεται στις 646 μονάδες.

Στην ίδια ανάλυση σημειώνεται ότι, αν δε διασπασθεί ανοδικά άμεσα, τότε αναμένεται διορθωτική κίνηση (33% ή 50%) της τελευταίας ανόδου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άνοιγε ο δρόμος για τις 685 μονάδες. Βέβαια, για να ενεργοποιηθεί άλλος ένας ανοδικός κύκλος απαιτούνται «καύσιμα» και μάλιστα από δεικτοβαρή κλάδο και μετοχές.

Στις τράπεζες πράγματι παρατηρείται σχετική κινητικότητα, αλλά όπως υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου, πριν την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποοίησης δύσκολα θα προκύψουν επιχειρηματικές ειδήσεις. Εκτός εάν ενεργοποιηθούν μέσω του ΤΧΣ ή του Δημοσίου.

Η περίπτωση της Εμπορικής αλλά και των ΑΤΕ/Τ.Τ. θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να «αφυπνίσει» τον κλάδο, παρότι η διάψευση της Alpha Bank δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 608,41 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 8,59%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 6,55%, ο Mid 30 με κέρδη 16,11% και ο Small Cap 80 με άνοδο 4,85%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ, σχεδόν όλοι οι κλάδοι (μοναδική εξαίρεση οι Κατασκευές Υλικά -1,18%) σημείωσαν εβδομαδιαία κέρδη. Συγκεκριμένα, οι Τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκαν 25,75%, τα Ταξίδια Αναψυχή 23,29%, οι Πρώτες Ύλες 19,51%, το Πετρέλαιο και Αέριο 13,37% και το εμπόριο κατά 13,20%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Fourlis (50%), Tέρνα Ενεργειακή (45,45%), Εριουργία 3 Άλφα (43,65%), Sato (41,77%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (41,63%), Κέκροψ (38,06%), Νεώριον (37,5%), Altec (36%), Μηχανική (ΚΟ) (31,62%), Κρέκα (31,22%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Sciens (-28,07%), Hellas On Line (-25,56%), Unibios (-25%), Σέλμαν (-25%), ΝΕΛ (-22%), ΠΕΡΣΕΥΣ (-19,83%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90) (-18,64%), Αττι-Κατ (-18,37%), Καθημερινή (-17,95%) και Μάθιος Πυρίμαχα (-17,30%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v