Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα πολλά ερωτηματικά ρίχνουν τις μετοχές

Ο προβληματισμός για το οικονομικό επιτελείο και οι διαφαινόμενες καθυστερήσεις οδηγούν έως και 3,8% χαμηλότερα το ΧΑ. Επιμένει στην αδιάλλακτη στάση το Βερολίνο. Πίεση στο ευρώ, άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων.

Απώλειες που φτάνουν το 3,8% φέρνουν σημαντικά χαμηλότερα βασικούς δείκτες και μετοχές. Ο Ftse 20 διορθώνει… μονόμπαντα προς τις 218 μονάδες κι ο Γενικός Δείκτης χάνει τις 590 με πολλές πιέσεις κυρίως σε τραπεζικές αλλά και σε μετοχές άλλων κλάδων.

Είναι ενδεικτικό πως περίπου στις 11.15 η αξία των συναλλαγών προσέγγιζε τα 8 εκατ. ευρώ, από τα οποία 2,3 εκατ. στην Alpha Bank και 1,3 στην Εθνική Τράπεζα.

Όταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας λέγαμε πως «και τώρα τα κεφάλια μέσα» προφανώς και δεν εννοούσαμε τόσο μέσα. Ωστόσο, όπως σημειώνουν ψύχραιμες χρηματιστηριακές πηγές, το Χ.Α. αναζητούσε την αφορμή για να συνεχίσει ανοδικά ή να διορθώσει προς τις στηρίξεις των προηγούμενων ημερών.

Ελλείψει θετικών φημών, ειδήσεων και εξελίξεων, η αγορά δύσκολα θα μπορούσε να κρατηθεί στα επίπεδα τιμών της Παρασκευής. Από τη στιγμή μάλιστα όπου, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, έχει δημιουργηθεί όντως μία ουσιώδης εμπλοκή στα του οικονομικού επιτελείου, εύλογα κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες ρευστοποιούν και κατοχυρώνουν θέσεις τους.

Η αβεβαιότητα που καλώς ή κακώς επανέρχεται δριμύτερη καθώς η παράμετρος της αναβλητικότητας υπεισέρχεται στο παιχνίδι καθιστά την εικόνα του ταμπλό απόλυτα φυσιολογική.

Η έλευση της τρόικας στην Αθήνα μετατίθεται σε εύθετο χρόνο. Πάντως, δεν έρχεται όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, εξέλιξη που μεταθέτει για τουλάχιστον μία-δύο εβδομάδες αργότερα πληθώρα απαραίτητων ελέγχων, αποφάσεων και εξελίξεων.

Από την καταβολή μέρους της δόσης, μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Συν το ότι η Αθήνα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο είναι απούσα από τις διεθνείς συνόδους και φόρα και αρκετά ξένα ΜΜΕ επανέρχονται κακεντρεχή και τη χτυπούν εκ νέου.

Σε αυτό το κλίμα, απρόσμενο ως προς τη δημιουργία του (ακόμη και για εμάς), είναι λογικό οι πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο στο ταμπλό.

Στην Εθνική Τράπεζα η διόρθωση έφτασε έως το 1,37 ευρώ, στην Alpha Bank έως το 1,12, στη Eurobank έως το 0,652, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς οπισθοχώρησε έως το 0,252 ευρώ.

Σημαντικές πιέσεις όμως δέχονται και ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και ο ΟΠΑΠ από τον οποίο περιμέναμε καλύτερη συμπεριφορά. Η υποχώρηση της μετοχής χαμηλότερα των 4,80 ευρώ (έως τα 4,59) χαλά τη βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα.

Από τις μετοχές του 20άρη, μετά από σχεδόν μία ώρα συνεδρίαση, συγκριτικά καλύτερα κινούνται Τιτάν, FFG, Cyprus Popular, Μυτιληναίος, .

Εκτός όλων αυτών, το Βερολίνο σκληραίνει εκ νέου τη στάση του, απειλώντας και προειδοποιώντας την Αθήνα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Οι Γερμανοί «προσγειώνουν» τη νέα κυβέρνηση όσον αφορά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί προεκλογικά σχετικά με τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για το μνημόνιο.

Στην αγορά αρκετοί είναι αυτοί που συνειδητοποιούν τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική πλευρά και προεξοφλούν πως στις 28-29/6 οι Γερμανοί θα παραμείνουν αδιάλλακτοι και η Ελλάδα δεν θα καταφέρει και πολλά πράγματα.

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, η Ισπανία κατέθεσε, όπως αναμενόταν, το επίσημο αίτημα για βοήθεια. Οι ευρωπαϊκές αγορές χάνουν πάνω από 1%, ενώ το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,25 δολάριο. Αυξημένες οι αποδόσεις των ομολόγων του Νότου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v