Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδρασης συνέχεια με αιχμή τις τράπεζες

Διατηρείται η βραχυπρόθεσμη φορά αντίδρασης στο ΧΑ με τον ΓΔ έως τις 585 και τον Ftse 20 έως τις 217 μονάδες. Υπεραποδίδουν η ΕΤΕ (και λόγω της αυριανής ΓΣ), Eurobank αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Κέρδη για ΜΥΤΙΛ, Τιτάν, ΕΛΠΕ.

Με άλλον… αέρα κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά νωρίτερα έως τις 584,2  μονάδεςκαι τον Ftse 20 έως τις 216,5. Με μέτριο τζίρο, με αιχμή τις τράπεζες και αρωγό συγκεκριμένες εισηγημένες από άλλους κλάδους.

Τα μηνύματα από την Ευρώπη και το εσωτερικό δεν είναι και τόσο αρνητικά όσο είχε θεωρηθεί και είχε προεξοφληθεί προχθές. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 0,53% στις 6.172 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX ισορροπεί στις 6.522 μονάδες. Οριακά χαμηλότερα του ορίου του 1,25 δολ. πριν από λίγο το ευρώ και η τεχνική εικόνα της σχετικής ισοτιμίας προοιωνίζεται περαιτέρω εξασθένηση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ενδεχομένως λόγω της εκτίμησης πως στη σύνοδο κορυφής δεν θα ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις και θα παραμείνει η αντιπαράθεση μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η άρση της ουσιώδους εκκρεμότητας, του νέου υπουργού Οικονομικών, λειτουργεί υπέρ της αγοράς, της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Συν τω χρόνω, ορισμένοι βραχυπρόθεσμοι παίκτες ποντάρουν και προεξοφλούν και άλλες μεταβολές κι εξελίξεις. Νωρίτερα υπέβαλε την παραίτησή του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή Γ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας.

Από τη μία, η παραίτηση του επικεφαλής του ταμείου εγείρει εκ των πραγμάτων ζήτημα (υποβολής τουλάχιστον) παραίτησης και των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. προκειμένου να κριθούν από τη νέα κυβέρνηση. Από την άλλη, στην αγορά ακούγονται πολλά και φημολογούνται περισσότερα εν όψει της αυριανής γενικής συνέλευση της ΕΤΕ και της αναβάθμισης -όπως αναμένεται- του ρόλου του Αλέξανδρου Τουρκολιά.

Νωρίτερα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αντέδρασε ως το 1,32 ευρώ, ενώ υπεραποδίδουν Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Συνεχίζουν υψηλότερα οι περισσότερες μετοχές του 20άρη, με εμφανή κινητικότητα στον ΟΤΕ και δευτερευόντως σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Με μέτριο τζίρο, επιβεβαιώνεται η τεχνικότητα του Μυτιληναίου, ο Τιτάν περνά άνετα τα 13 ευρώ, συνεχίζουν στα 4,50 ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η ενισχύεται οριακά στα 13,55 ευρώ.

Μετά τα πρώτα 40΄ της συνεδρίασης, οι συναλλαγές πλησίαζαν τα 6 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 1,8 εκατ. είχε αλλάξει χέρια στην Εθνική, σχεδόν 1,1 στην Alpha Bank, ενώ υψηλός τζίρος πραγματοποιείται στον ΟΤΕ.

Κατά την άποψή μας, εάν συνεκτιμηθεί με τη χθεσινή θεαματική αντίδραση της μετοχής, οι συναλλαγές παραπέμπουν στην εισροή ρευστότητας (σε μεγάλο μέρος βραχυπρόθεσμης) και ενδεχομένως ενός ξένου χαρτοφυλακίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v