Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικά... γυμνάσια σε Σοφοκλέους και αγορές

Προσπάθεια εξισορρόπησης στο ΧΑ. Προς τις 570 μονάδες ο Γ.Δ. Βραχυπρόθεσμες κινήσεις εν αναμονή νέου ΥΠΟΙΚ. Σταθεροποιητικά οι αγορές στην ΕΕ αλλά νέα ρεκόρ σε δημοπρασίες τίτλων Ισπανίας - Ιταλίας. Το βλέμμα στη Σύνοδο.

Προσπάθεια συμμαζέματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μερίδα παικτών απορροφά την αρχική προσφορά από τα επίπεδα των 556,57 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 202,08 για τον Ftse 20.

Οι κινήσεις τους επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένες μετοχές, με αποτέλεσμα να γυρίσει από το 1,75 προς το 1,82 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, από το 0,994 έως το 1,050 ευρώ της Alpha Bank, ενώ σταδιακά πήραν πόντους η ΔΕΗ, στο 1,67 ευρώ, η Eurobank στο 0,584, η Τιτάν στα 12,70, η Jumbo στα 2,95, η Motor Oil στα 5, ενώ στα 6,68 ευρώ ισορρόπησε η Μέτκα.

Με την αξία των συναλλαγών στα 11,3 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 11.15, από τα οποία 5,4 στην Εθνική Τράπεζα και 1,8 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Η εξισορρόπηση της τάσης, μετά το χθεσινό άδειασμα, αποδίδεται σε κυρίως δύο παραμέτρους: Πρώτον, στην ανάλογη διάθεση που επικρατεί από νωρίς σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στην αγορά συναλλάγματος. Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων παραμένουν πάνω από το 6%, ενώ τα ισπανικά βρίσκονται στο 6,7%, επίπεδα που διαμορφώθηκαν από χθες το βράδυ.

Οι δυο χώρες σήμερα κλήθηκαν να πληρώσουν πολύ υψηλά επιτόκια για να δανειστούν μέσω δημοπρασιών. Η Ισπανία κλήθηκε να καταβάλει 2,36% για τρίμηνα έντοκα, ενώ η Ιταλία πλήρωσε 4,71% για εκδόσεις διετών ομολόγων μηδενικού κουπονιού (zero coupon).

Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά τη χθεσινή πτώση επιχειρούν τώρα ήπια άνοδο.

Δεύτερον, στη διαφαινόμενη άρση σημαντικών εκκρεμοτήτων στην εγχώρια αγορά, με πρώτη και καλύτερη αυτήν που αφορά τον διορισμό του νέου «τσάρου» της οικονομίας.

Από το προσυνεδριακό σχόλιό μας, είχαμε θέσει ως ικανές και απαραίτητες αυτές τις προϋποθέσεις και την άρση εκκρεμοτήτων εκτός και εντός συνόρων.

Στην Ευρώπη παγιώνεται η αίσθηση πως στις 28-29 Ιουνίου δεν θα ληφθούν επί της ουσίας σημαντικές αποφάσεις. Σε σχετικό θέμα των Financial Times που δημοσιεύεται στο Euro2day γίνεται λόγος για μια νέα πρόταση που θα δίνει στην Ε.Ε. την εξουσία να υπαγορεύει μεταβολές σε προϋπολογισμούς κρατών.

Είναι ίσως το σημαντικότερο βήμα προς τη δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρώπης, όπως εδώ και πολύ καιρό έχει σχεδιάσει το Βερολίνο και προωθεί μεθοδικά μέχρι σήμερα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βασικοί δείκτες και μετοχές γύρισαν ανοδικά λίγο μετά τις 11.15, με τον Γενικό Δείκτη προς τις 570, τον 20άρη προς τις 210 μονάδες με τη ΔΕΗ να υπεραποδίδει κατά 4,29% και κατά 2,79% ο ΟΤΕ. Ο ΟΠΑΠ ισορροπούσε στα 4,54 ευρώ.

Αναφερόμενοι όμως παραπάνω στις 28-29 Ιουνίου, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε πως την Πέμπτη πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της Εθνικής κι η αγορά θεωρεί κάτι παραπάνω από πιθανό πως η κυβέρνηση, κυρίως η Ν.Δ., θα δώσει το στίγμα των προθέσεών της ενδεχομένως και για διοικητικές αλλαγές για τη συνέχεια.

Στην Εθνική, όμως, υπάρχει πωλητής που πριν από λίγο πίεζε την τιμή στο 1,23 ευρώ, επίπεδα από όπου μάλλον Αμερικάνος διαχειριστής απορροφά μεγάλο μέρος της προσφοράς. Σημαντικές απώλειες για ευνόητους λόγους καταγράφουν οι μετοχές των δύο κυπριακών τραπεζών, ενώ λίγο χαμηλότερα διαμορφώνεται η τιμή σε Πειραιώς, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, .

Περίπου την ίδια ώρα, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχυόταν κατά 0,40% προς τις 6.156 μονάδες και το ευρώ έπαιρνε μικρή ανάσα στο 1,2518 δολ. Σε σχετικό θέμα του euro2day αναφέρονται επίσης περισσότερα για τα spreads και τα έντοκα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v