ΧΑ: Προσβλέπει σε άρση εκκρεμοτήτων…

Εάν αρθούν δύο ουσιώδεις εκκρεμότητες (πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης & νέος «τσάρος» οικονομίας), το ΧΑ θα μπορέσει να αντιδράσει. Κλειδί η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για FT 20 και δείκτη τραπεζών.

«Σε ορίζοντα τετραετίας και όχι αμέσως θα επιδιώξει η κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση και το παρεπόμενο μνημόνιο, με βάση τη σχετική ατζέντα που όρισε η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων». Αυτό σημειώνεται μεταξύ άλλων στο πρώτο θέμα του euro2day με τον χαρακτηριστικό τίτλο Επαναδιαπραγμάτευση με ορίζοντα 4ετίας.

Αναφέρεται επίσης: «Την ώρα που στην Ευρώπη και στην Αθήνα εντείνονται οι διεργασίες εν όψει άλλης μιας κρίσιμης για το μέλλον της ευρωζώνης συνόδου κορυφής, η κυβέρνηση έσπευσε αθόρυβα να προσγειώσει τις προσδοκίες για το εύρος και την έκταση της επαναδιαπραγμάτευσης, που πυροδότησε το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου διευκρίνισε ότι η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων αφορά στόχους τετραετίας και ότι δεν πρόκειται να τεθούν εξαρχής όλα τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο σχετικό κείμενο».

Αυτή είναι η μία παράμετρος (και σημαντική αιτία αβεβαιότητας). Η άλλη αφορά βεβαίως την πλήρωση της θέσης του υπουργού Οικονομικών. Επί της ουσίας, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης θα μεταβούν στην Κηφισιά για να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ποιος θα είναι ο νέος ΥΠΟΙΚ. Τα ονόματα που παίζουν είναι πολλά. Μεταξύ όσων ακούστηκαν περιλαμβάνονται ο Σταύρος Δήμας, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Γιώργος Ζαννιάς αλλά και ο Γκίκας Χαρδούβελης. Άγνωστο είναι αν ο νέος ΥΠΟΙΚ θα προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής ή θα επιλεγεί τεχνοκράτης.

Αυτή η δεύτερη παράμετρος (και επίσης αιτία αβεβαιότητας) χθες ήταν η αφορμή για πιεστικές ρευστοποιήσεις στη μεγαλύτερη έκταση του ταμπλό. Με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει άτακτα στις 566,70 μονάδες (-6,84%) και τον FTSE 20 κατά 8,57% χαμηλότερα στις 208,26, με ευρύ άδειασμα πρωτίστως στις τράπεζες, που ωστόσο παρέσυρε την πλειονότητα των μετοχών. Είναι ενδεικτικό πως από τον 20άρη δεν υπήρξε διασωθείς, με την να καταγράφει με το -1,17% τις συγκριτικά μικρότερες απώλειες.

ΟΜΩΣ το άδειασμα έγινε με 41,1 εκατ. ευρώ, που με βάση τον μέσο όρο των προηγούμενων τριών εβδομάδων είναι μάλλον μέτριος τζίρος, αφήνοντας «υπόνοιες» πως κάποιες μετοχές αφέθηκαν να διορθώσουν χαμηλότερα των βραχυπρόθεσμων στηρίξεών τους.

Βέβαια, συνέτρεχαν και άλλοι λόγοι από τις διεθνείς αγορές (Ισπανία, Κύπρος) αλλά και η διαφαινόμενη διάσταση απόψεων και θέσεων του Παρισιού και του Βερολίνου στην επικείμενη σύνοδο.

Το ότι η πλειονότητα των παικτών κρατά πολύ μικρό… καλάθι, ενώ συνάμα θεωρεί πως θα είναι η απαρχή για την τελική φάση δημοσιονομικής ενοποίησης της Ευρώπης (όπως την εννοούν και τη σχεδιάζουν οι Γερμανοί) είναι κάτι που θα μπορούσε να κρατήσει σε νευρικότητα και μεταβλητότητα τις αγορές μετοχών, συναλλάγματος, ομολόγων κ.ά.

Βραχυπρόθεσμα -και κυρίως από τεχνικής πλευράς- η χθεσινή αδυναμία ορισμένων μετοχών μας «πονήρεψε», γι' αυτό θα περιμένουμε και τη σημερινή και την αυριανή συνεδρίαση για να σχηματίσουμε πιο καθαρή εικόνα.

Κι αυτό γιατί ενδεχόμενη επιβεβαίωση των στηρίξεων του FTSE 20 και του δείκτη των τραπεζών, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό μέτωπο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μία βραχυπρόθεσμη, τεχνική κίνηση.

Με την προϋπόθεση πως κατ' αρχάς ο νέος «τσάρος» της οικονομίας θα αρέσει στις αγορές. Για να δούμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v