Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ και ΟΤΕ έφεραν την άνοδο

Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας η σημερινή, με το δείκτη να αλλάζει 6 φορές πρόσημο. "Πλάτη" στον Γενικό Δείκτη από ΔΕΗ, ΟΤΕ, σημαντικά κέρδη για Alpha, Eurobank, Jumbo. Πιέσεις σε ΕΤΕ, ΜΡΒ, Κύπρου. 

Συνεδρίαση – ασανσέρ η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο εύρος περίπου 21 μονάδων, να αλλάζει 6 φορές πρόσημο και με σχετικά αυξημένες συναλλαγές να προσπαθεί να αντιδράσει μετά την χθεσινή έντονη αποψίλωση των αποτιμήσεων και το σημερινό αρνητικό ξεκίνημα.

Μάλιστα, έκλεισε τελικά πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, καθώς μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo, Alpha Bank.

Εννοείται ότι όσοι παράτολμοι traders τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας, έβγαλαν ένα αξιοπρόσεκτο “μεροκάματο του τρόμου”.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με πτωτική “ουρά” και κύριο εκφραστή των πιέσεων τον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο δείκτης των Τραπεζών να υποχωρήσει μέχρι τις 199,41 μονάδες (-5,81%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,9940 ευρώ (-2,55%), της Eurobank μέχρι τα 0,5450 ευρώ (-6,03%) και της Εθνικής μέχρι τα 1,1600 ευρώ (-8,66%).

Στα χαμηλό ημέρας, ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 556,57 μονάδες (-1,8%), ενώ μετά και την συμπλήρωση της πρώτης ώρας ο Δείκτης είχε μηδενίσει τις αρχικές απώλειες και ο τζίρος βρισκόταν στα 14 εκατ. ευρώ.

Όμως η νευρικότητα συνεχίστηκε, παρά το γεγονός ότι άρχισαν να βάζουν “πλάτη” στον Δείκτη οι ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ αντίθετα στην Εθνική ήταν έκδηλο ότι υπήρχε σημαντικός πωλητής καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω τίτλος διακίνησε τα περισσότερα κομμάτια των τελευταίων 4 συνεδριάσεων, κάτι που ισχύει και για την μετοχή της Alpha Bank.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι Κύπρου και CPB κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων που αφορούν την Κύπρο.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται με σημαντική μεταβλητότητα και χωρίς ιδιαίτερη κατεύθυνση, κάτι που μπορεί να ευνοήσει τις μετοχές εκτός Χρηματοοικονομικού κλάδου, ενώ ο χρόνος και ο τρόπος επανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών θα καθορίσει την πορεία των Τραπεζικών μετοχών.

Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πάρα πολλά για τη νέα Κυβέρνηση και όσο καθυστερεί η λήψη αποφάσεων, τόσο θα εντείνονται οι ανησυχίες.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που ζητούν το Δημόσιο να προχωρήσει άμεσα στην εξόφληση των οφειλών του, καθώς αρκετοί κλάδοι βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας.

Δυστυχώς, αντ΄ αυτού, στο "πάγωμα" πληρωμών και επιστροφών φόρου προχωρά το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα για τα ταμεία του Δημοσίου που βρίσκονται στο “κόκκινο”, αλλά και να διατηρήσει εντός στόχων τον προϋπολογισμό. Αυτό ενώ συνεχίζεται η "αιμορραγία" στα φορολογικά έσοδα, με την υστέρηση να διαμορφώνεται στα 661 εκατομμύρια ευρώ στο 5μηνο Ιανουαρίου - Μαΐου και να αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία στο ίδιο διάστημα έχουν απορροφήσει σχεδόν το 60% της ετήσιας χρηματοδότησης.

Από την άλλη και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και εξ΄ αιτίας της μεγάλης ύφεσης η οποία θα προσεγγίσει το 6% για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς, διατυπώνεται η πρόβλεψη πως το έλλειμμα μπορεί να αγγίξει στο τέλος του 2012 το 8% του ΑΕΠ, από 6,7% που είναι ο στόχος.

Ξεκινώντας από τους δύο τίτλους που αναχαίτισαν το αρχικό κύμα πτώσης, δηλαδή ΔΕΗ και ΟΤΕ ίσως αξίζουν αναφοράς τα εξής:

Στο 13,8% συνεχίζει να βρίσκεται η συμμετοχή του fund Silchester στη ΔΕΗ, με βάση και την τελευταία ενημέρωση που έχει η διοίκηση. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που το Εγγλέζικο fund ξεπεράσει το 15% είναι υποχρεωμένο να ενημερώσει τις αρχές.

Η Deutsche Telekom είχε αγοράσει μερίδιο του ΟΤΕ πριν από τέσσερα χρόνια, με υποσχέσεις προς τους μετόχους της ότι η υψηλή ανάπτυξη στη Ν.Α. Ευρώπη θα αντιστάθμιζε την επιβράδυνση στη Γερμανία. “Αυτή η επίθεση τώρα μετατρέπεται σε μία οπισθοχώρηση”, γράφει το Bloomberg, καθώς ο ΟΤΕ πουλά μονάδες του στην περιοχή για να επιβιώσει.

Έπειτα από την πώληση του 20% του πρώην Τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου της Σερβίας, ο ΟΤΕ αναζητά τώρα αγοραστή και για τη Βουλγαρική μονάδα του.

Τα έσοδα θα βοηθήσουν να καλυφθεί ένα χάσμα 800-900 εκατ. ευρώ στο σχέδιο αναχρηματοδότησης του ομίλου, γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει.

“Στην πραγματικότητα, δεν είχαν καμία ελπίδα. Η Επιχείρηση είναι ακόμα εκεί, όμως, η φαντασία της ανάπτυξης δεν υπάρχει. Ως επενδυτής, κανείς πρέπει να αναρωτηθεί: Που πήγαν τα χρήματά μου;”, εξηγεί στο πρακτορείο ο Heinz Steffen, αναλυτής της Fairesearch GmbH’s.

Η Deutsche Telekom ξόδεψε συνολικά 4 δισ. ευρώ για το 40% του ΟΤΕ από το 2008. Καθώς η μετοχή του Οργανισμού υποχωρούσε, οι Γερμανοί προχώρησαν σε διαγραφές αξιών 2,6 δισ. ευρώ. Η μετοχή του ΟΤΕ έχει χάσει το 90% της αξίας της αφότου η Deutsche Telekom άρχισε τις αγορές της (!)

Μεταφερόμενοι, στον έτερο ημερήσιο πρωταγωνιστή που δεν είναι άλλος από τον Τραπεζικό κλάδο (το Χ.Α. θα συνεχίσει να υφίσταται τις συνέπειες του Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα του, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω), ασφαλώς και αξίζει υποσημείωσης η σημερινή έκθεση – τσεκούρι από την Nomura, μιας και ο εν λόγω οίκος δεν ήταν, μέχρι τώρα, ιδιαίτερα επιθετικός στις εκτιμήσεις τους για τις εγχώριες Τράπεζες.

Η Nomura, λοιπόν, υποβάθμισε τις τιμές στόχους για τις μεγαλύτερες Ελληνικές Τράπεζες, ενώ για τον ευρύτερο Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο διατυπώνει σύσταση “neutral”. Οι αναλυτές της επισημαίνουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους για τη Χώρα αλλά και τις υψηλότερες προβλέψεις για κόκκινα δάνεια.

Συγκεκριμένα, για την Alpha Bank η σύσταση υποβαθμίζεται από “buy” σε “neutral” και η τιμή στόχος σε 0,60 ευρώ από 2,3 ευρώ.

Για τη Eurobank η σύσταση αναθεωρείται σε “reduce” από “neutral” και η τιμή στόχος σε 0,20 ευρώ από 1,6 ευρώ.

Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή στόχος υποβαθμίζεται στο 0,70 ευρώ από 3,70 ευρώ (“reduce” από “neutral”).

Ως προς την Τράπεζα Πειραιώς, η Nomura αναθεωρεί την τιμή στόχο σε 0,10 ευρώ από 0,70 ευρώ, με σύσταση “reduce”.

Η Nomura περικόπτει τις εκτιμήσεις για τα EPS των Tραπεζών το 2012 και εκτιμά ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης το Dημόσιο θα βρεθεί με υψηλό ποσοστό σε αυτές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τελευταίες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα δάνεια σε καθυστέρηση τρέχουν με ποσοστό 19-20% επί του συνόλου των 247 δισ. ευρώ, ήτοι 47 δισ. ευρώ δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) τελούν υπό καθεστώς καθυστέρησης των δόσεων για 3 μήνες.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο” και δεν προβλέπεται στην πλειονότητά τους δυνατότητα αποπληρωμής, ανέρχονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε 6,3% επί του συνόλου, δηλαδή στα 15,561 δισ. ευρώ (!)

Τραπεζικές πηγές προβλέπουν ότι ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση θα κινηθεί στα επίπεδα του 22-23% στο τέλος Δεκεμβρίου στο καλό σενάριο, που θέλει τη σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας και την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

Στον αντίποδα, εάν επικρατήσουν αστάθεια και αβεβαιότητα, τότε εκτιμάται ότι οι επισφάλειες των δανείων θα φθάσουν και ενδεχομένως θα ξεπεράσουν το 25%.Υπενθυμίζεται ότι οι επισφάλειες στο τέλος του 2011 διαμορφώθηκαν στο 16-17%.

Φεύγοντας από τον Τραπεζικό κλάδο, ασφαλώς ένα θέμα που “καίει” της Αγορά είναι αυτό των αποκρατικοποιήσεων.

Όμως και σε αυτό το μέτωπο, τα πράγματα μόνο εύκολα δεν δείχνουν. Πριν ακόμα αναλάβει η νέα Κυβέρνηση, η ΟΜ.Υ.Λ.Ε από κοινού με τα πρωτοβάθμια σωματεία-μέλη της στον ΟΛΠ και ΟΛΘ κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ της κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθμ. 206/25.04.2012 για τη μεταφορά του Μετοχικού Κεφαλαίου στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου (!!!)

Χωρίς τάση, οι μεγάλες Χρηματιστηριακές Αγορές, με την Ευρώπη να προσπαθεί να αντιδράσει ανοδικά κινούμενη με ανεπαίσθητα κέρδη, ενώ μικτά πρόσημα παρουσιάζει στην πρώτη ώρα συναλλαγών η Wall Street.

Την εκτίμησή του ότι η Ισπανία είναι η Χώρα της Ευρωζώνης που θα καθορίσει τη μοίρα της Ευρώπης εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μία χαμένη υπόθεση, στην τακτική του στήλη στους New York Times.
 
Από την άλλη και ενώ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody΄ς υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 28 Ισπανικών Τραπεζών, λίγες ώρες αφότου η Μαδρίτη υπέβαλε επίσημη αίτηση για οικονομική ενίσχυση από την Ευρωζώνη, (μαζί με την Κύπρο), η Ιταλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τα έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Monte dei Paschi di Siena (ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο Ιταλικό Χρηματιστήριο), λέγοντας ότι το συνολικό μέγεθος της στήριξης θα φτάσει τα 3,9 δισ. ευρώ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Ιταλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ως και 2 δισ. ευρώ ειδικών ομολόγων που θα εκδώσει η MPS, παρόμοια με τα γνωστά "ομόλογα Tremonti".
Κανένας εφησυχασμός και από τις Αγορές ομολόγων.

Σήμερα, από τρίμηνα έντοκα γραμμάτια η Μαδρίτη άντλησε 1,60 δισ. ευρώ. Η μέση απόδοση εκτινάχθηκε στο 2,362% από 0,846% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Από τα 6μηνα έντοκα η Μαδρίτη άντλησε 1,48 δισ. ευρώ. Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,237% από 1,737% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Η Ιταλία άντλησε 3,9 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία διετών ομολόγων με μηδενικό κουπόνι. Η μέση απόδοση εκτινάχθηκε στο 4,712% από 4,037% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Μαΐου. Η Ρώμη προχωρά αύριο σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων και την Πέμπτη θα πουλήσει 5ετή και 10ετή ομόλογα με στόχο άντληση 5,5 δισ. ευρώ.

Άνοδο σημείωσαν τον Απρίλιο οι τιμές των Αμερικανικών κατοικιών έπειτα από εφτά διαδοχικούς μήνες υποχώρησης των τιμών, σύμφωνα με τους δείκτες S&P/Case-Shiller για τις τιμές στις μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης S&P/Case-Shiller για τις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές σημείωσε άνοδο 1,3%, με τις 19 από τις 20 πόλεις να καταγράφουν άνοδο των τιμών.

Από την άλλη, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος διολίσθησε επί τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση που συντάσσει το οικονομικό συμβούλιο Conference Board και υποχώρησε στο 62 τον Ιούνιο, στα χαμηλότερα επίπεδα μετά τον Ιανουάριο, σε σχέση με 64,4 τον Μάιο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 63.

Επιστρέφοντας στοπ ΧΑ, στις μετοχές του 20αρη, όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Coca-Cola, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι Εθνική (-2,36%), Κύπρου (-2,68%), ΟΠΑΠ (-0,66%) και CPB (-7,41%).
Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Alpha Bank (+10,78%).

Κέρδη μεγαλύτερα των επτά ποσοστιαίων μονάδων για ΔΕΗ, Eurobank, των 6 για την Jumbo, των 5 για τον Μυτιληναίο, των τεσσάρων για τα Ελ. Πετρέλαια και των τριών για Ελλάκτωρα, Μέτκα, ΟΤΕ και Τιτάνα. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 556,57 (10.34) και 577,89 μονάδων (17.09) και έκλεισε τελικά στις 575,83 μονάδες με κέρδη 1,59%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 46 εκατ. από τα οποία τα 1,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Coca-Cola).

Σαφώς καλύτερη της χθεσινής η τελική εικόνα, με 73 ανοδικές μετοχές έναντι 55 πτωτικών, για 32 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 5%, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων πρωταγωνιστών οι όγκοι συναλλαγών είναι από μικροί έως και μονοψήφιοι (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Επιφυλακτικό, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα του Χ.Α., δηλώνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 218 μονάδων, θα συνεχίσει να κινείται στο βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, με την επόμενη σημαντική στήριξη να οριοθετείται στις 200 μονάδες και αμέσως μετά στις 197 μονάδες.

Πρώτη αντίσταση στις 210 - 215 μονάδες και επιστροφή στην συγκρατημένη αισιοδοξία μόνο με συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 236 μονάδων.

Πολιτικά φαίνεται πως τα δύσκολα είναι μπροστά και η Ευρώπη δείχνει πως δεν θα κάνει ιδιαίτερα πράγματα. Παρ΄ όλα αυτά και εμείς από την μεριά μας κάνουμε ότι είναι δυνατόν χειρότερο, τονίζει η Fast Finance.

Στην περίπτωση του ευρώ, όσο κινείται κάτω από το 1,2560 συνεχίζουμε και το βλέπουμε πτωτικά. Στήριξη κοντινή, το 1,2470 ενώ αντίσταση το 1,2550.

Την στήριξη 1,2450 η ΑΕΠΕΥ την θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική για να μην πάρει πτωτική ορμή.
 
Στην περίπτωση του DAX, η διάσπαση της ζώνης 6250 έδωσε το έναυσμα για πωλήσεις που πλέον μας φέρνουν αντιμέτωπους με την ζώνη του 6100 που ουσιαστικά είναι και το ημερήσιο μας επίπεδο.

Όσο ο εν λόγω δείκτης κινείται κάτω από το 6250 δεν μπορούμε να το δούμε θετικά, ενώ υπενθυμίζεται πως το 6100 είναι πολύ σημαντικό ημερήσιο επίπεδο.

Για τον S&P 500, η κίνηση κάτω από τις 1328 μονάδες τον διατηρεί σε πτωτικό κανάλι. Κοντινές αντιστάσεις το 1315 και 1320 ενώ στήριξη στη ζώνη 1300-1304.

Στον Dow Jones η ζώνη 12480-12500 γίνεται κοντινή κύρια αντίσταση ενώ όσο κινείται χαμηλότερα από τις 12580 μονάδες το βλεπουμε αρνητικά. Η ζώνη του 12400 είναι η πιο κοντινή στήριξη, σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε με σημαντικές πιέσεις και ολοκληρώθηκε με αξιόλογη ανοδική αντίδραση.

Παρά την σχετική μεταβλητότητα, τα συμβόλαια του 20αρη παρουσίασαν χαμηλότερο όγκο συναλλαγών, ενώ γύρισαν σε υπερτίμηση 0,53%.

Αντίθετα αυξημένοι όγκοι παρατηρήθηκαν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4124, τιμή εκκαθάρισης 211,75), κινήθηκαν μεταξύ 201,25 και 212,75 μονάδων.

Απολύτως τίποτα από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (8000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (24603), Alpha Bank (23052), Πειραιώς (947), Κύπρου (2873), ΔΕΗ (595), ΟΤΕ (3521), ΟΠΑΠ (2109), Μυτιληναίο (304), Ταχ. Ταμιευτήριο (581), ΓΕΚ (126), CPB (1161), Intralot (1012), Eurobank (269), MIG (156), ΕΧΑΕ (133).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, σταθερή στο 65% παρέμεινε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, όπως επίσης και η ημερήσια δραστηριότητα που διαμορφώθηκε στα 723 δικαιώματα (317 calls και 406 puts).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 26/6 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: CPB (400000 τεμ.), Eurobank (153584 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (6356706 τεμ.), Eurobank (7190152 τεμ.), CPB (7098728 τεμ.), Alpha Bank (7247450).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v