Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μία εκκρεμότητα λιγότερη, μία ανάσα παραπάνω…

Ο διορισμός του νέου τσάρου της οικονομίας αίρει μία ουσιαστική εκκρεμότητα και δίνει ανάσα στο Χ.Α. Θετικό άνοιγμα σστην αγορά, με σημαντικά κέρδη για Eθνική, Eurobank και Τιτάνα. Ανοδικά ΔΕΗ, Τ. Πειραιώς. 

Χαμηλά έχει τεθεί από το Βερολίνο ο πήχης των προσδοκιών για τις όποιες αποφάσεις της συνόδου κορυφής. Χαμηλούς τόνους κρατά και η Αθήνα, καθώς σε αυτήν τη φάση επιχειρεί να θέσει (να υπενθυμίσει) τις θέσεις της εν όψει της έκτακτης συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί όπως όλα δείχνουν τον Ιούλιο. Ας βάλει μία μικρή υποθήκη η ελληνική πλευρά και βλέπουμε, πόσο μάλλον που οι προτεραιότητες των δανειστών είναι άλλες. Η Ισπανία, οι ανησυχίες της Ρώμης και η έλευση της τρόικας στη Λευκωσία κρατούν σε… δεύτερο πλάνο το «ελληνικό πρόβλημα».

Αυτό το περιβάλλον αφήνει το περιθώριο στο Χ.Α. να ανασυνταχθεί και μετά τα πρώτα ατυχή και άστοχα βήματα της νέας κυβέρνησης και τις τράπεζες να παίρνουν μία γερή ανάσα με την ανακοίνωση του ονόματος του νέου τσάρου της οικονομίας. Στην άρση δύο ουσιωδών εκκρεμοτήτων αναφερόμασταν στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας, για να κινηθεί στοιχειωδώς το χρηματιστήριο.

Η αντίδραση των βασικών δεικτών και μετοχών λίγο μετά τις 15:30-15:45 ήταν ενδεικτική της ρηχότητας της αγοράς αλλά και των περιθωρίων βραχυπρόθεσμων εκλάμψεων εάν και όταν δίνονται οι κατάλληλες αφορμές. Στις 575,83 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και στις 211,65 ο FTSE 20, με τον τραπεζικό κλάδο χαμηλότερα της μέχρι πρότινος στήριξης και τωρινής αντίστασης.

Έκλαμψη χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων (σχεδόν αποκλειστικά εγχώριων) να μην αφήσουν την αγορά να υποχωρήσει πολύ χαμηλότερα σημαντικών τεχνικών επιπέδων και να διατηρηθεί (όσο είναι δυνατόν) ένα στοιχειώδες… κλίμα παιχνιδιού.

Έτσι κι αλλιώς, ο χθεσινός τζίρος (46 εκατ. ευρώ) αλλά και αυτός της προχθεσινής μεγάλης διόρθωσης δεν ξεπερνούν τον μέσο όρο των τελευταίων 3 εβδομάδων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ακόμη υπάρχει διάθεση και δυνατότητα για βραχυπρόθεσμη αντίδραση μέτριου κόστους.

Η κίνηση της Alpha Bank και της Eurobank ενίσχυσε την εκτίμηση πως για τον κλάδο και την πορεία του Χ.Α. πολλά θα εξαρτηθούν από το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις της ανακεφαλαιοποίησης και των όρων συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων. Στο 1,24 ευρώ υποχώρησε η Εθνική Τράπεζα, με την τεχνική εικόνα της μετοχής να χαλάει και πάλι. Και με απαραίτητη προϋπόθεση να μη χαθεί το 1,20 ευρώ. Η εκτίναξη της ΔΕΗ (7,4%) και δευτερευόντως του ΟΤΕ (3,35%) παραπέμπει στην παρουσία και στην ενεργή συμμετοχή «ισχυρών χεριών» σε αυτές τις δύο εισηγμένες, με τον ΟΠΑΠ να συμπληρώνει την 3άδα.

Άμεση η επαναφορά και του Μυτιληναίου (στα 2,26 ευρώ), όπου φαίνεται να διαμορφώνεται προβλέψιμο εύρος διακύμανσης και με ισχυρή αντίδραση από τα τελευταία χαμηλά. Motor Oil, Μέτκα, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ και ακόμη 2-4 μετοχές (από την ευρύτερη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ) επιχειρούν να κάνουν τη διαφορά και σε αυτήν τη φάση της αγοράς. Ο Τιτάνας -κατά την εκτίμησή μας μία… κατηγορία μόνος του-, αφού μαζεύτηκε από τα τελευταία χαμηλά, συνεχίζει προς τα 12,95-13,05 ευρώ.

Εάν στη σύνοδο δεν προκύψει κάτι πολύ και απρόσμενα αρνητικό για την Αθήνα, το Χ.Α. μπορεί να διατηρήσει ως σημείο αναφοράς τις 550 μονάδες (και τις περίπου 200 ο 20άρης).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v