Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πωλήσεις χωρίς διακρίσεις...

Προς τις 570 «λυγίζει» ο ΓΔ και κάτω από τις 210 διορθώνει ο Ftse 20. Οι πωλητές πιέζουν έως και 4,29% χαμηλότερα μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Μικρά κέρδη για ΟΠΑΠ. Κρίσιμη δημοπρασία στην Ιταλία.

Με το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο κορυφής, οι αγορές καταγράφουν πτώση, δίνοντας σημασία στα επιμέρους. Από την Αθήνα μέχρι τη Φρανκφούρτη και έως τη Μαδρίτη, επικρατούν λίγο ως πολύ ήπιες πτωτικές τάσεις, ενώ και το ευρώ σταθεροποιείται λίγο χαμηλότερα από ό,τι χθες στο 1,2470 δολάριο.

Στο Χ.Α., τόσο το εύρος διακύμανσης των βασικών δεικτών όσο και οι συναλλαγές παραπέμπουν σε μία μάλλον χαμηλών τόνων συνεδρίαση, με εμφανή τη διάθεση αναμονής.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται μέχρι τώρα στο στενό εύρος των 575,69 - 579,79 μονάδων, ο Ftse 20 στις 211,24 - 213,62, ενώ κυρίως τραπεζικές μετοχές ταλαιπωρούνται σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 2,8 εκατ. ευρώ, μετά τα πρώτα 40 λεπτά της συνεδρίασης και σε καμία μετοχή ο τζίρος δεν υπερβαίνει το εκατομμύριο.

Έχει ενδιαφέρον πως λίγο μετά τις 11.05 στην Alpha Bank είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες συναλλαγές (635.000 ευρώ) σε σχέση με την Εθνική Τράπεζα (580.000 ευρώ), ενώ 590.000 ευρώ ήταν ο τζίρος στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Η μετοχή της ΕΤΕ πιέστηκε έως 3,22% χαμηλότερα στο 1,22 ευρώ, της Alpha Bank κατά 3,57% στο 1,08 ευρώ και της Πειραιώς κατά 3,12% στο 0,226 ευρώ. Περίπου στις 11.05 οι πωλητές έγιναν πιεστικότεροι κυρίως στις τράπεζες, με τις απώλειες να διευρύνονται στο 1,04% για τον 20άρη και έως 0,85% για τον Γενικό Δείκτη.

Ήταν η ώρα όπου βγήκαν αρκετές πωλήσεις κυρίως σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και δευτερευόντως σε Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς.

Οι μετοχές του ομίλου Μυτιληναίου υποχωρούν, η μεν Μέτκα στο 6,95, του δε Μυτιληναίου στα 2,30 ευρώ. Σε σχετικό θέμα του Μιχάλη Καϊταντζίδη αναφέρεται η παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα που ζήτησε χθες ο Ευ. Μυτιληναίος για τη μη αδειοδότηση της μονάδας συμπαραγωγής του αλουμινίου, 4 χρόνια μετά την πρώτη λειτουργία της.

Σε επίπεδο επιχειρήσεων, συνεχίζεται η αγορά ιδίων μετοχών από τις εταιρίες  Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Lamda Development. Στον ΟΤΕ (η μετοχή υποχωρεί στο 1,91 ευρώ) ο Χ. Μαζαράκης αναλαμβάνει γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικών θεμάτων.

Οι εξελίξεις, όμως, τρέχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη στιγμή που στην Ιταλία πραγματοποιείται κρισιμότατη δημοπρασία δεκαετών και πενταετών ομολόγων κι οι αναλυτές φοβούνται εκτίναξη των επιτοκίων άνω του 6%.

Σημειωτέον πως χθες στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων η Ρώμη κλήθηκε να πληρώσει επιτόκιο που πλησίασε το 3%, θυμίζοντας πως στο 4,7% εκτοξεύθηκε το επιτόκιο στην προχθεσινή δημοπρασία διετών τίτλων.

Επίσης, από την Ιταλία, αξίζει να σημειωθεί πως πέρασε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά με 393 ψήφους υπέρ και 74 κατά.

Από τη Λισαβόνα η πορτογαλική κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν έχει καμία πρόθεση να ζητήσει αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης.

Στο σχετικό θέμα του euro2day «Πορτογαλία: Δεν θα ζητήσουμε αλλαγές στο μνημόνιο» έχει ανοίξει ενδιαφέρων ζωηρός διάλογος μεταξύ επισκεπτών φίλων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v