Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναμονή της Συνόδου Κορυφής και το Χ.Α.

Άνοδος στο ΧΑ με το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 10 συνεδριάσεων. Μικρές, αρνητικές, εκπλήξεις και από τις τελικές δημοπρασίες. Σε χαμηλό ημέρας έκλεισαν Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Ελλάκτωρας. Πτώση για Κύπρου (7,5%).

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως δεν έλειψαν ούτε οι εναλλαγές προσήμου, ούτε η επιφυλακτικότητα.

Η τελευταία, μάλιστα, οδήγησε σε εντυπωσιακό βύθισμα τον τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων), ενώ επανέφερε στην απόλυτη συναλλακτική απαξίωση μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Μικρές, αρνητικές, εκπλήξεις και από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Ελλάκτωρα.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι, αφού τα τεχνικά ζητούμενα δείχνουν να παραμένουν.

Έτσι ο FTSE θα συνεχίσει να αναζητά κλεισίματα υψηλότερα των 220 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 235 μονάδων, προκειμένου να ανακτήσει τις βλέψεις του για διεκδίκηση των 280 μονάδων.

Επίσης ο Τραπεζικός δείκτης έχει σαν πρώτο στόχο την ανακατάληψη των 240 μονάδων, για να ελπίζει σε κίνηση προς τις 280 μονάδες.

Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον 20αρη, αξίζει να σημειωθεί η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο Τιτάνας, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.
Φαίνεται ότι η χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε την πραγματοποίηση επένδυσης της International Finance Corporation (IFC) ποσού ευρώ 50 εκατ. στις θυγατρικές εταιρείες του Τιτάνα στην Π.Γ.Δ.M., τη Σερβία και το Κόσοβο.

Με την ολοκλήρωση της σχετικής συναλλαγής, η ΙFC απέκτησε, μέσω της συμμετοχής της στη θυγατρική του Ομίλου TITAN Cement Cyprus Limited., μειοψηφικό ποσοστό της τάξεως του 11,5% των δραστηριοτήτων του Τιτάνα στις ανωτέρω Χώρες.

Προσπάθεια αντίδρασης από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά για την CPB, ενώ αντίθετα υπό σημαντική πίεση βρέθηκε η μετοχή της Τρ. Κύπρου, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα θα ζητήσει από το Κράτος κεφαλαιακή στήριξη της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο “κούρεμα” του χρέους της για να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πιθανόν το “haircut” να φτάσει στο 70%. Αναμένουμε ένα νέο πιστωτικό γεγονός αργότερα μέσα στο 2012 ή στις αρχές του 2013, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αναδιάρθρωσης χρέους.

Οι αναλυτές της UBS περιμένουν πέμπτο χρόνο ύφεσης για την Ελληνική οικονομία το 2012, εξαιτίας της πολιτικής που ασκείται. Η καθυστέρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα προκαλέσει νέους κινδύνους και προκλήσεις στην Ελληνική οικονομία.

Ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ θα επανέλθει αργότερα μέσα στο έτος, ή στις αρχές του επόμενου, όταν η Τρόικα θα πιέζει για περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Σχετικά καλύτερη η εικόνα στις διεθνείς Αγορές, αν και τα μηνύματα συνεχίζουν να διίστανται.
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, ο Egan Jones υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γερμανίας σε "Α+" από "AA-" θέτοντας αρνητικό outlook.

Σε περίπτωση εξόδου Χώρων από την Ευρωζώνη, η Γερμανία κινδυνεύει να βρεθεί με απαιτήσεις που δεν θα μπορεί να εισπράξει, αναφέρει ο οίκος. Μέσω του μηχανισμού Target 2 της ΕΚΤ, η Χώρα έχει άνοιγμα 700 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα είναι επισφαλές. Σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζεται η έκθεση των Τραπεζών στον Νότο.

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 87% για τη Γερμανία, με βάση τα στοιχεία του 2011. Αν προστεθούν οι επισφάλειες που προαναφέρθηκαν και έμμεσες επιβαρύνσεις, μπορεί να εκτιναχθεί στο 114% του ΑΕΠ, υποστηρίζει ο οίκος.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011 εκτινάχθηκε το 6μηνο κόστος δανεισμού της Ιταλίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων.

Συγκεκριμένα, η Ρώμη άντλησε 9 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων. Η μέση απόδοση ενισχύθηκε στο 2,957% από 2,104% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Μαΐου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας επιδείνωση της ύφεσης για το δεύτερο τρίμηνο, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του έτους και αναφέρει πως τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες καταγράφουν απότομη μείωση όπως επίσης και οι αγορές αυτοκινήτων. Επισημαίνεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3%.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν ανέλπιστα τον Μάιο στις ΗΠΑ, κατά 1,1%. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι παραγγελίες θα αυξηθούν 0,5%. Τον Απρίλιο είχαν μειωθεί 0,2%.
 
Οι υπογραφές προσυμφώνων για πώληση κατοικίας εκτινάχθηκαν τον Μάιο στις ΗΠΑ στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,9%. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα αυξηθούν 1,5%. Τον Απρίλιο τα προσύμφωνα είχαν σημειώσει πτώση 5,5%.

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί οι διεθνείς αναλυτές, προτρέπουν τους επενδυτές να κρατούν “μικρό καλάθι” για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, οι πραγματικές λύσεις θα καθυστερήσουν αρκετά χρόνια, γεγονός που σημαίνει πως τα Κράτη θα εκχωρήσουν σε κάποιο βαθμό την Εθνική τους οικονομική κυριαρχία.

Και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία ενότητα ανεξάρτητων Εθνών-Κρατών όπου το καθένα θέτει το δικό του συμφέρον στην κορυφή των Ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων.

Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρρεύσει, το αποτέλεσμα πιθανότατα θα είναι η παγκόσμια ύφεση, ακόμη και διψήφια ποσοστά ανεργίας σε όλη την Ευρώπη, διαλύσεις Τραπεζών, υποτιμήσεις νομισμάτων και ένα γενικευμένο οικονομικό χάος στην περιοχή.

Ανησυχία και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με δεδομένο ότι το 50% των λειτουργικών κερδών του δείκτη S&P 500 προέρχονται από τις Αγορές του εξωτερικού και η Ευρώπη παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, σχετική η υπεροπλία των “πράσινων” τίτλων στο ταμπλώ του 20αρη, όπου υστέρησαν οι Βιοχάλκο (-3,21%), ΔΕΗ (-1,14%), Ελλάκτωρ (-3,77%), Κύπρου (-7,59%), Πειραιώς (-2,51%), Jumbo (-0,65%), Alpha Bank (-0,88%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την CPB (+8%). Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4% οι ΟΤΕ, Τιτάν, Eurobank και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα μάλλον στενό εύρος περίπου 11 μονάδων, με χαμηλό τις 573,13 (13.29) και υψηλό τις 584,35 (14.42) και έκλεισε τελικά στις 579,69 μονάδες με κέρδη 0,67%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 31,8 εκατ. από τα οποία τα 2,95 εκατ.
αφορούσαν “πακέτα” (EXAE, ΟΠΑΠ, Coca-Cola).

Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές έναντι 44 πτωτικών και 17 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά κάποιους από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, σχετικά καλύτερη διαγραμματική εικόνα παρουσιάζουν οι Μυτιληναίος και Ελ. Πετρέλαια.

Ο πρώτος τίτλος άφησε πίσω του την θεωρούμενη αποφασιστική αντίσταση των 2,20 ευρώ και έχει δικαιολογημένες βλέψεις να αναμετρηθεί με την επόμενη στα 2,60 ευρώ.

Τα Ελ. Πετρέλαια, αν δώσουν ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 4,75 ευρώ, δημιουργούν τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την απαιτητική ζώνη 5,20 – 5,40 ευρώ.

Όσον αφορά τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους που συνεχίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των traders, για να επιστρέψουν σε αγοραστικό σήμα, η Alpha Bank πρέπει να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1,20 ευρώ, η Εθνική υψηλότερα των 1,36 ευρώ και η Eurobank υψηλότερα των 0,7300 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Πάνω από τη στήριξη των 550 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης δείχνοντας διάθεση να επανακτήσει το διαγραμματικό έδαφος, που χάθηκε μετά την καθοδική διάσπαση των 590 μονάδων, σύμφωνα με την άποψη του Απόστολου Μάνθου (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Πιθανότατα η προσμονή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής και των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης να δώσει το βραχυχρόνιο “καύσιμο” για μια νέα ανοδική κίνηση, όπου θα βάλει ως αρχικό στόχο το επίπεδο αντίστασης των 600 με 610 μονάδων.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα είναι στις τελευταίες συνεδριάσεις η κινητικότητα από απόψεως όγκου συναλλαγών εταιρειών, όπου ανήκουν στη μεγάλη αλλά και στη μεσαία κατηγορία (Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Σιδενόρ, ΓΕΚ Τέρνα, Σωλ. Κορίνθου, ΕΧΑΕ) στοιχείο όπου έλειπε από την προηγούμενη ισχυρή άνοδο του περασμένου διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Το γεγονός αυτό, κατά την εκτίμηση του κ. Μάνθου, αφήνει ένα αμυδρό τεχνικό παράθυρο δημιουργίας ενός μεσομακροπρόθεσμου ισχυρού πυθμένα στην ευρεία ζώνη στήριξης των 530 με 480 μονάδων.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής επιφυλακτικότητας, που βύθισε ακόμα περισσότερο τον όγκο συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη διατήρησαν την υπερτίμηση στο 0,54%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3255, τιμή εκκαθάρισης 213,5), κινήθηκαν μεταξύ 208,25 και 216,5 μονάδων.

Συνέχισαν την αποχή τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (9900 Πειραιώς, 5300 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10770), Alpha Bank (12756), Πειραιώς (2192), Κύπρου (7115), ΔΕΗ (313), ΟΤΕ (1139), ΟΠΑΠ (1282), Μυτιληναίο (481), Ταχ. Ταμιευτήριο (172), CPB (1106), Intralot (101), MIG (493), Coca-Cola (178), Αγροτική (192).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 ακολούθησε την εικόνα της αγοράς και παρέμεινε αμετάβλητη στο 64% ενώ ο όγκος συναλλαγών μειώθηκε κατακόρυφα στα 236 δικαιώματα (114 calls και 122 puts).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 27/6 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MIG (320000 τεμ.), Eurobank (136416 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5672706 τεμ.), Eurobank (7050152 τεμ.), CPB (7092528 τεμ.), Alpha Bank (6721950).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v