ΧΑ: Οι Βρυξέλλες ρυθμίζουν την τάση

Το ότι η Αθήνα δεν έχει να περιμένει σχεδόν τίποτε από τη σύνοδο ενδέχεται να λειτουργήσει θετικά. Χαμηλότατα ο πήχης των προσδοκιών από τη Μέρκελ, ασύντακτος και χωρίς… βόλια ο Νότος. Η ονοματολογία «παίζει» στο Χ.Α.

Με μέτωπο Βορρά - Νότου διεξάγεται η κρισιμότερη, όπως έχει χαρακτηριστεί, σύνοδος κορυφής κι ο πήχης έχει τεθεί χαμηλότατα από το Βερολίνο, ενώ η άλλη πλευρά (με αιχμή το Παρίσι) επιχειρεί για τα οικονομικώς αυτονόητα.

Όμως, κατά γενική εκτίμηση η γερμανική πλευρά εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι και, το κυριότερο, το «ταμείο» και υπό τον απόλυτο έλεγχό της τους υπερεθνικούς μηχανισμούς. Και τον κεντρικό σχεδιασμό όσον αφορά τη μεθοδευμένη προσπάθεια μετάλλαξης της «παλιάς» σε μία νέα ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων, κάτι σαν τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, υπό την απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία του Βερολίνου και με ασφυκτικά δεσμά χρέους, μνημόνια, δανειακές συμβάσεις, υποθήκευση πλούτου και εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Για να κρατήσει η άλλη πλευρά -των… Νοτίων- χρειάζεται (κατά την ταπεινή άποψή μας) πολιτική και κοινωνική συνοχή και συναντίληψη, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει αναπτυχθεί.

Χαμηλότατος ο πήχης, παρότι λ.χ. ο Μ. Μόντι έχει δώσει δραματικό τόνο στη συνάντηση: «…Ή συμφωνούμε, βρίσκουμε κάποια λύση ή δεν ανοίγουν οι αγορές τη Δευτέρα».

Εάν είναι έτσι, όσοι είναι θιασώτες του short παιχνιδιού ας ετοιμάζονται για το colpo grosso, για τον απόλυτο στοιχηματισμό. Φοβούμεθα, όμως, πως ο συμπαθής Ιταλός θα απογοητευτεί ή εν πάση περιπτώσει δεν θα ικανοποιηθεί στον βαθμό που θα ήθελε. Ούτε ο Γάλλος, ούτε ο Ισπανός… δυστυχώς για την κοινωνική Ευρώπη, την Ευρώπη της αλληλεγγύης που γνωρίζαμε.

Το θετικό κι αρνητικό είναι πως σε αυτήν τη συγκυρία, όπου μάχονται τα… βουβάλια, η μικρή Ελλάδα (σχήμα λόγου…) δεν έχει σίγουρα κάτι να περιμένει παρά μία απλή υποβολή αίτησης για υπενθύμιση των αιτημάτων της. Που κατά πώς φαίνεται θα απασχολήσουν τους Γερμανούς στην έκτακτη Σ.Κ. του Ιουλίου.

Από μία άποψη, αυτό είναι θετικό εάν ενδιάμεσα η Αθήνα προλάβει να… τρέξει κάποια βήματα, να δείξει λίγο έργο (έτσι όπως το εννοούν οι δανειστές). Η προσπάθεια προεξόφλησης αποτυπώνεται στο ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη έως τις 579.69 μονάδες, τον 20άρη έως τις 213,37, με την Εθνική να κρατά το 1,20 ευρώ και επιμέρους δυνάμεις να κρατούν. Κίνηση από ΟΤΕ στο 1,93 ευρώ, αντίδραση από Τιτάν, Μέτκα, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, FFG και ακόμη 2-4 σηματωρούς αυτής της κατηγορίας.

Σε σχετικό θέμα του euro2day γίνεται λόγος για τις αποκρατικοποιήσεις, τις διεργασίες σε τράπεζες, ΔΕΚΟ κ.λπ.

Στο επίκεντρο κι οι εξελίξεις στην Εθνική, οδηγός του κλάδου. Στο σχετικό θέμα αναφέρεται: «…Στην επιστολή του, ο κ. Β. Ράπανος επικαλείται τους ίδιους λόγους υγείας που τον ανάγκασαν να μην αποδεχθεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η παραίτησή του συνδέεται και με τη φημολογούμενη κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει και την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, κ. Απ. Ταμβακάκη.

Άλλωστε, ήδη από το τέλος της περασμένης εβδομάδας υπήρχε η πληροφορία ότι ο κ. Ράπανος, ως νέος ΥΠΟΙΚ, είχε ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για την πρόθεσή του να προχωρήσει αμέσως σε ευρείες αλλαγές, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε σχήματα στον τραπεζικό τομέα.

Αυτή η ενημέρωση μπορεί να μη μέτρησε τελικώς στην απόφασή του να μην αποδεχθεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών, φαίνεται όμως ότι έπαιξε ρόλο στην παραίτησή του και από τη θέση του προέδρου της
Εθνικής Τράπεζας, μια και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός ήθελε ο κ. Ράπανος να παραμείνει στη θέση του.

Παρότι προς το παρόν δεν έχουν ζητηθεί άλλες παραιτήσεις διοικήσεων κρατικών τραπεζών, η αγορά δεν κρύβει τον προβληματισμό της για το timing της κίνησης στην ΕΤΕ, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζουν να πολιτεύονται η κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διέψευσε τις πληροφορίες που τη θέλουν να έχει ζητήσει την παραίτηση Ταμβακάκη αφενός δείχνει ότι πέραν του καπνού υπάρχει και φωτιά κι αφετέρου ενισχύει την κομματική πίεση στη Ν.Δ. για σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και τραπεζών
».

Η άποψή μας εκπεφρασμένη και ξεκάθαρη (γνωρίζουμε πως δεν αρέσει σε αρκετούς, αλλά…), με τις όποιες εξελίξεις να επηρεάζουν ανάλογα συγκεκριμένες εισηγμένες και μετοχές.

Ζητούμενη παραμένει η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τους τρεις βασικούς δείκτες από τις τράπεζες κυρίως για τη μετοχή της ΕΤΕ και με στενή παρακολούθηση όσων θα διαδραματιστούν στη σνοδο κορυφής να λάβουμε θέσεις (είτε αγοράς είτε πώλησης ) εν όψει της συνεδρίασης της Δευτέρας και του κρίσιμου διαστήματος (Τ συν 3) μέχρι και τη συνεδρίαση της 4ης Ιουλίου. Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v