Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες διακυμάνσεις με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Προς τις 575 μονάδες ο Γ.Δ. και στις 210 μονάδες ο εικοσάρης. Απώλειες για τις ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, «πλάτη» από ΟΠΑΠ. Το βλέμμα στη σύνοδο και στα τσουχτερά επιτόκια που (ξανα)πλήρωσε η Ιταλία.

Υπό πίεση παραμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι αγορές ομολόγων και το συνάλλαγμα. Στο Χ.Α. βασικοί δείκτες και μετοχές κινήθηκαν έως 1,15% χαμηλότερα -πρωτού μαζέψουν τις απώλειες-, με τον FTSE-20 οριακά στις 210 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 575 μονάδων.

Οι συναλλαγές είναι μέτριες, καθότι δεν ξεπερνούσαν τα 12,5 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 13.45. Από αυτά 2,6 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια στην Εθνική, περίπου 1,8 εκατ. στην Alpha Bank και άλλα τόσα στον ΟΠΑΠ.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια υποχωρούν υπό τη σκιά της συνόδου κορυφής και βεβαίως των επιμέρους συνεπειών όπως αυτές αποτυπώνονται κυρίως στο κόστος δανεισμού.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 1,77% στις 6.118 μονάδες, στη Μαδρίτη ο IBEX κατά 0,28% στις 6.648 μονάδες και στο Μιλάνο ο MIB κατά 0,47% στις 13.240 μονάδες.

Ο εφιάλτης είναι εδώ και για τους Ισπανούς και για τους Ιταλούς, ενώ κατά την εκτίμηση αρκετών αναλυτών και παικτών δεν θα πρέπει να αισθάνονται καλά ούτε οι Γάλλοι.

Ένα-ένα, όμως, καθώς νωρίτερα η Ιταλία άντλησε 5,423 δισ. ευρώ με ιδιαίτερα τσουχτερό κόστος δανεισμού. Ενδεικτικά, στο 10ετές η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,19%, που είναι και η υψηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2011.

Η κατάσταση, όμως, είναι δραματική και στην ισπανική αγορά, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου πιάνει και πάλι το 7%, ό,τι μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Συν τοις άλλοις, σημαντική επιδείνωση του δείκτη Οικονομικού Κλίματος καταγράφεται τον Ιούνιο, υποχωρώντας στο 89,9 από 90,5 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων της Ιταλίας (Confindustria) προειδοποιεί πως η χώρα βρίσκεται στην άβυσσο και ότι η κρίση πλήττει την οικονομία σαν να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί εκνευριστικά ψύχραιμοι προειδοποιούν πως δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις στη σύνοδο, ενώ ως προς την πρόοδο για τη δημοσιονομική ενοποίηση ξεκαθαρίζεται πως αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μία μέρα.

Το Βερολίνο δεν έχει λόγο να βιάζεται. Άλλωστε ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του, τη στιγμή που η ανεργία παραμένει αμετάβλητη στο 6,8% στη Γερμανία, ενώ οι γείτονές τους Γάλλοι θα επιβαρυνθούν με φορολογικές αυξήσεις 7,5 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση Fr. Hollande.

Γινόμαστε κουραστικοί, αλλά όλα αυτά πρέπει να αναφέρονται για να έχουμε όσο το δυνατόν πιο καθαρή εικόνα για το τι διακυβεύεται στην Ευρώπη και ποια μπορεί να είναι ενδεχομένως τα περιθώρια ελιγμών της Αθήνας.

Το Χ.Α. παραμένει σε αναζήτηση κατεύθυνσης, τη στιγμή που προκύπτουν ενδιαφέρουσες ειδήσεις από τη Γ.Σ. της Εθνικής. Σε έκτακτο Δ.Σ. εκτιμάται πως θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις αναμενόμενες διοικητικές αλλαγές. Η μετοχή της Εθνικής παραμένει υπό πίεση, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα (11.40) έως το 1,19 ευρώ.

Χαμηλότερα κατά 3,57% υποχωρεί η Alpha Bank, κατά 2,93% η Eurobank, κατά 2,58% η Πειραιώς. Όμως, οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες μαζεύονται, καθώς ο ΟΠΑΠ ενισχύεται κατά 1,54% στα 4,62 ευρώ, ο ΟΤΕ σταθεροποιείται στο 1,93 ευρώ και ακολουθούν Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, MIG, Τιτάν, F.F.G.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζει η αντίδραση της Eurobank Properties και της Intrakat, καθώς είναι από τις ελάχιστες της κατηγορίας που δεν υποχωρούν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v