Αναζητά κατεύθυνση το χρηματιστήριο

Αργά αλλά σταθερά επιστρέφει η επιφυλακτικότητα στο Χρηματιστήριο. Συνεχίστηκαν οι εναλλαγές προσήμων για τον ΓΔ, αλλά και η μείωση της αξίας συναλλαγών. Κέρδη για ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Coca Cola.

Αργά αλλά σταθερά, επιστρέφει και δείχνει να εγκαθίσταται η επιφυλακτικότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς συνεχίστηκαν οι εναλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη, αλλά και η μείωση της αξίας συναλλαγών. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 12 συνεδριάσεων.

Το Χ.Α. είναι πλέον μία ατασική Αγορά, που θα περιμένει περισσότερες χειροπιαστές εξελίξεις για να επαναποκτήσει τάση.

Μέχρι τότε και αν “δεν καεί στο ζέσταμα”, σαν επικρατέστερο σενάριο, δείχνει αυτό της πτωτικής αναμονής, ιδιαίτερα αν δεν φανούν άμεσες θετικές εξελίξεις που θα “απαιτήσουν” να “εξαργυρωθούν” στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές και στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πάρα πολλά θα κριθούν στις 202 και 222 μονάδες. Διάσπαση ενός από τα δύο άκρα θα σηματοδοτήσει την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Για την μετοχή της Εθνικής τα επίπεδα “σηματωροί” είναι τα 1,2100 και 1,3100 ευρώ και για την Alpha Bank τα 1,0900 και 1,1500 ευρώ.

Δεν έλειψαν και οι λίγες εκπλήξεις στις τελικές δημοπρασίες όπου έκλεισαν στο υψηλό ημέρας την Coca-Cola και στο χαμηλό ημέρας τους Ελλάκτωρα, Folli Follie Group, CPB. Η τελευταία έδειχνε στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης να διεκδικεί με αξιώσει την δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά στο τέλος έμεινε από “δυνάμεις” και “προδόθηκε” και από τις τελικές δημοπρασίες.

Μένοντας στο ταμπλώ του 20αρη, ίσως αξίζει υποσημείωσης η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τους Μυτιληναίο και Eurobank.

Μία ακόμα επισήμανση που μπορεί να λέει πολλά και τίποτα, είναι πως όλοι οι Τραπεζικοί τίτλοι, πλην Γενικής και Τρ. Ελλάδος, έκλεισαν με αγοραστές.

Η “υγεία” της Ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να επιδεινωθεί, κατά το επόμενο εξάμηνο πριν εμφανίσει, στην καλύτερη περίπτωση, μια ελαφρά ανάκαμψη το 2013. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τα αποτελέσματα νέας έκθεσης της Ernst & Young, Eurozone Summer Forecast. Επιπλέον, γενικές προβλέψεις αναφέρουν αρκετούς κινδύνους, ιδιαίτερα αν οι πολιτικοί της Ευρωζώνης δεν συμφωνήσουν σε μια κοινή πορεία προόδου, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες.

Ενώ η πρόβλεψη, αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει ενιαία με τη ελληνική κυβέρνηση να δεσμεύεται, εκ νέου, για το πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ και τις πιέσεις προς την Ισπανία και την Ιταλία να υποχωρούν, είναι σαφές ότι το 2012 θα είναι δύσκολη χρονιά. Χωρίς ανάκαμψη της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και με δεδομένη την υψηλή ανεργία, οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες.

Για την Ελλάδα, η Ernst & Young υπογραμμίζει ότι η άμεση απειλή εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει, αλλά ο κίνδυνος παραμένει. Θεωρεί ότι οι πιέσεις στον Τραπεζικό τομέα εξακολουθούν και αποτελούν σημαντική βραχυπρόθεσμη απειλή. Αν συνεχισθεί η εκροή κεφαλαίων από τις Τράπεζες, τότε η παραμονή της Χώρας στην Ευρωζώνη τίθεται υπό αμφισβήτηση, επισημαίνεται.

Σημαντικές απώλειες στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές που περιόρισαν προσωρινά τις απώλειες τους μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που έφερε τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schauble να δηλώνει ότι το Βερολίνο είναι πρόθυμο να συζητήσει την αμοιβαιοποίηση του χρέους της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών προέβη άμεσα σε διάψευση του δημοσιεύματος σημειώνοντας ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην άποψη του Βερολίνου σε σχέση με τα ευρωομόλογα.

Κύμα ρευστοποιήσεων έχει "χτυπήσει" τον Βρετανικό Τραπεζικό κλάδο, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι το πρόστιμο της Barclays με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε ενέργειες χειραγώγησης του Libor θα επηρεάσει τις επενδυτικές της δραστηριότητες.

Επίσης, σημαντική επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος καταγράφηκε στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαμορφώθηκε στο 89,9 από 90,5 τον προηγούμενο μήνα. Θα πρέπει ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση στο 89,5.

Πάντως, ο δείκτης υποχωρεί για τρίτο συνεχή μήνα και πλέον βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2009.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στο -19,8 από -19,3 τον Μάιο.

Η Ιταλία άντλησε 5,423 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία 5ετών και 10ετών ομολόγων, με τσουχτερό όμως κόστος δανεισμού. Συγκεκριμένα, ως προς τα 10ετή ομόλογα, η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,19%, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2011, από 6,03% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Μαΐου. Ως προς τα 5ετή ομόλογα, η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,84%, που επίσης είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2011, από 5,66% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Μαΐου.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων της Ιταλίας, η ισχυρή Confindustria, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Προειδοποιεί ότι η Χώρα βρίσκεται στην άβυσσο και πως η κρίση πλήττει την οικονομία "σαν να βρισκόμασταν σε εμπόλεμη κατάσταση".

Εξαιρετικά επιφυλακτική η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών αναλυτών, περιορίζεται στο να επισημάνει ότι η τρέχουσα Σύνοδος Κορυφής μπορεί να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά σε ότι αφορά τα βασικά θέματα, αλλά το μεγάλο πρόβλημα θα μετατεθεί και πάλι στο μέλλον.

Στην περίπτωση του DAX, όλα δείχνουν πως θα κριθούν στο τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 6100 μονάδων, καθοδική διάσπαση του οποίου θα ενεργοποιήσει σημαντικό αριθμό “stop loss”.
Στα “κόκκινα” ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street, εν μέσω μάλλον αντικρουόμενων μηνυμάτων.

Το Αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 1,9% στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η ανάπτυξη θα αυξηθεί 1,9%, όσο είχε εκτιμηθεί και στην προηγούμενη μέτρηση.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 6000 την περασμένη εβδομάδα. Στα ταμεία εμφανίστηκαν 386000 νέοι άνεργοι σε σύγκριση με 392000 στην προηγηθείσα εβδομάδα. Οι αναλυτές περίμεναν 385000 αιτήσεις.

Από την άλλη, η ζημία που υπέστη η JP Morgan Chase από τα “παιχνίδια” στα Παράγωγα ενδέχεται να ξεπεράσει τα 9 δισ. δολάρια αντί για τα 2 δισ. που αναμένονταν αρχικά, υποστηρίζουν οι New York Times. Το ρεπορτάζ, επικαλούμενο πηγές οι οποίες έχουν ενημερωθεί για το θέμα, αναφέρει πως η JP Morgan έχει ήδη βγει από τις συγκεκριμένες επενδύσεις σε ποσοστό που φτάνει το 50% και σκοπεύει να αποσυρθεί πλήρως μέχρι τις αρχές του 2013. Aπό τις ρευστοποιήσεις αποκαλύπτεται ότι το ποσό αυξάνεται διαρκώς και ξεφεύγει πολύ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις (!)

Για την περίπτωση του S&P 500, τα δύο σημαντικά άκρα οριοθετούνται στις 1333 και 1318 μονάδες, ενώ αντίθετα στην περίπτωση του Dow Jones η καθοδική διάσπαση των 12485 μονάδων (αν επιβεβαιωθεί) δείχνει να βάζει τον εν λόγω δείκτη σε πτωτικές περιπέτειες.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, στις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE, με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι Coca-Cola (+1,85%), Eurobank (+0,15%), MIG (+0,91%), Μυτιληναίος (+1,73%), ΟΠΑΠ (+0,66%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Βιοχάλκο, αν και ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,2400 ευρώ (+6,16%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Μέτκα (-4,28%) που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Ελλάκτωρα, ΟΤΕ, Κύπρου και του 2% για ΔΕΗ, Τιτάνα, Πειραιώς, Jumbo, Folli Follie Group, CPB.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 570,41 (11.41) και 586,01 μονάδων (16.28) και έκλεισε τελικά στις 578,31 μονάδες με απώλειες 0,24%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 26,6 εκατ.

Τίποτα το πολύ ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές έναντι 66 πτωτικών και 20 τίτλους με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Στα επιμέρους, κινητικότητα σε Lamda Development και Eurobank Properties, όπως και στην S&B Βιομ. Ορυκτά, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Intralot, με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, ιδιαίτερα “πονηρές” μπορεί να αποδειχθούν οι σημερινές τοποθετήσεις στην Sciens, ενώ ασφαλώς και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Αστέρα, με ιδιαίτερα “σφιχτή” προσφορά (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Πτωτική διάθεση των τιμών παρατηρούμε τη δεύτερη εβδομάδα της θητείας της νέας Κυβέρνησης στο Χ.Α., επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Η δεύτερη αντίδραση της Ελληνικής Αγοράς ήταν επιφυλακτική παρόλο που είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική Κυβέρνηση αποτελείται από τόσους πολλούς τεχνοκράτες, κάτι που θα έπρεπε ικανοποιεί την Αγορά, η οποία αντιλαμβάνεται όμως και το πολύ δύσκολο έργο που έχει μπροστά της.

Η συνάντηση της Κυβέρνησης με την τρόικα θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, με την επικείμενη έκθεση της τρόικα για την πρόοδο των Ελληνικών μεταρρυθμίσεων να αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός για την Ελλάδα μέσα στο Καλοκαίρι, όπως και η έγκριση για την εκταμίευση της νέας δόσης των €2,6 δισ που θα διευκολύνει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Χώρας.

Η νέα Κυβέρνηση θα επιδιώξει αρχικά διετή παράταση για το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3% μέχρι το 2014, κάτι που σημαίνει όμως ανάγκη για ένα νέο μίνι πακέτο στήριξης που είναι αβέβαιο αν θα το δεχτούν οι εταίροι.

Επιπλέον η Αγορά περιμένει από την Κυβέρνηση:

*Να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις που είναι εφικτές.
*Να απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα και ενδεχομένως να μειώσει το ΦΠΑ προ πάντων στην εστίαση και ενδεχομένως και το φόρο επιχειρήσεων και μερισμάτων.
*Να απελευθερώσει πολλά από τα επαγγέλματα που παραμένουν κλειστά.
*Να περιορίσει τις περιττές λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου.
*Να προσελκύσει κεφάλαια για επενδύσεις από το εξωτερικό.
*Να εξοφλήσει τμηματικά τις υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα δημιουργώντας ένα θετικό σοκ ρευστότητας.
*Να διατηρήσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών κ.α.

Ανησυχία επίσης προκαλεί και η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο, που δείχνει ότι λόγω της υστέρησης των εσόδων κατά €1 δισ περίπου, το Υπ. Οικ., έχει προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κάτι που δρα αρνητικά στην ανάπτυξη.

Ο Γενικός Δείκτης αφού δεν μπόρεσε να διατηρηθεί πάνω από τον ΚΜΟ των 50 ημερών (590 μονάδες τώρα) αναζητά μια ισχυρή στήριξη χαμηλότερα. Περίπου στις 550 μονάδες μπορεί να κριθεί η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης από τα χαμηλά των 471 μονάδων. Αν χαθούν και οι 530 μονάδες θα μπορούμε να μιλάμε ακόμα και για επιστροφή στα χαμηλά της 5ης Ιουνίου.

Ακόμα και να επιστρέψουμε στις 620 μονάδες η διαφαινόμενη μείωση των τζίρων δεν επιτρέπει πολλές ελπίδες για κίνηση προς τις 690 μονάδες, εκτός αν βρεθεί κάποιος καταλύτης που δεν είναι ορατός αυτή τη στιγμή.

Η Αγορά φαίνεται να είναι “ρηχή” και πάλι με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εστιάζεται στις Τραπεζικές μετοχές.

Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης μπορεί να έχει χαρακτηριστεί η σημαντικότερη ως τώρα για την ιστορία του ευρώ αλλά η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από αυτήν. Αν υπάρξει συμφωνία στα φλέγοντα ζητήματα σε συνδυασμό με μια μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στις 5 Ιουλίου μπορεί να υπάρξει ένα μίνι ράλι στις Ευρωπαϊκές Αγορές ή μια σημαντική υποχώρηση σε αντίθετη περίπτωση.

Από την άλλη, τα προβλήματα δεν λείπουν από τις εγχώριες Τράπεζες, που δεν έχουν πλέον μεγάλα χρονικά περιθώρια για να πραγματοποιήσουν τις ΑΜΚ, ενώ τα ‘’κόκκινα δάνεια’’ και συνεπώς οι κεφαλαιακές ανάγκες πληθαίνουν, τονίζει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

------ΧΠΑ

Απόλυτα υποτονική συνεδρίαση, με σχετικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα μετοχικά Σ.Μ.Ε.
Τα συμβόλαια του 20αρη αύξησαν την υπερτίμηση στο 0,65%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1663, τιμή εκκαθάρισης 212), κινήθηκαν μεταξύ 207,5 και 215,5 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (6000 Alpha Bank, 10000 Eurobank, 5000 Coca-Cola, 37600 MIG, 138700 Εθνική, 5700 Μυτιληναίος, 138300 Αγροτική, 70000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (13695), Alpha Bank (12656), Πειραιώς (761), Κύπρου (2096), ΔΕΗ (167), ΟΤΕ (781), ΟΠΑΠ (214), Μυτιληναίο (194), CPB (18933), Intralot (206), MIG (493), Coca-Cola (180).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 διατηρήθηκε στα επίπεδα του 64% ενώ ο όγκος ήταν απογοητευτικός με μόλις 29 δικαιώματα (17 calls και 12 puts).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 28/6 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (174639 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5629106 τεμ.), Eurobank (7060152 τεμ.), CPB (6492528 τεμ.), Alpha Bank (6587250).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v