Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι ανακούφισης σε Αθήνα και Ευρώπη

Πάνω από τις 600 μονάδες το ΧΑ. Κέρδη άνω του 10% για Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς. Οι αγορές «πανηγυρίζουν» τη νίκη Ιταλίας-Ισπανίας με θεαματική βραχυπρόθεσμη αντίδραση. Άνοδος για ευρώ, πτώση στα spreads. 

Η νίκη Ιταλίας-Ισπανίας στη σύνοδο δημιουργεί ενθουσιασμό στην… κερκίδα. Ανοδικά ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, υψηλότερα συνεχίζουν τα χρηματιστήρια και το ευρώ.

Την καλοδεχούμενη ανοδική αντίδραση των αγορών, όπου το Μιλάνο και η Μαδρίτη πανηγυρίζουν, ακολουθεί και το Χ.Α. Με τον Γενικό Δείκτη να περνά χωρίς σημαντικές αντιστάσεις τις 600 μονάδες. Ο FTSE 20 ενισχύεται σχεδόν 5,7%, ενώ η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς γράφουν διψήφιο ποσοστό μεταβολής.

Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ αναφέρονται κυρίως στο πακέτο ανάπτυξης των 120 δισ. ευρώ, το οποίο φαίνεται να επιδρά κατευναστικά κατ’ αρχάς στα χρηματιστήρια του Νότου.

Στις αγορές ομολόγων καταγράφεται αποκλιμάκωση των spreads. Και σε άλλες αγορές η εικόνα είναι ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται βραχυπρόθεσμα. Ημερήσια πτώση 3,1% για το πετρέλαιο στα 77,73 δολάρια το βαρέλι, στα 1.550,30 δολάρια ανά ουγκιά ο χρυσός.

Ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται πως διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς ευνοείται σαφώς περισσότερο απ’ ό,τι πριν, με τον προηγούμενο σχεδιασμό των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Αυτό αρέσει και στο Χ.Α. και αποτυπώνεται στις κινήσεις αρκετών βραχυπρόθεσμων παικτών. Προεξοφλούν πως θα επισπευσθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, γεγονός που εκφράζεται στα διψήφια ποσοστά των τεσσάρων μετοχών, ενώ θετικά επιδρούν οι δηλώσεις για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Σε σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια και της Μάρως Τσαντήλα γίνεται λόγος για fast track αποκρατικοποίηση. Για μια γρήγορη επιτυχία στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, που αναζητά η κυβέρνηση, ώστε να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και να πειστούν οι επιφυλακτικοί εταίροι πως αυτήν τη φορά το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων δεν θα μείνει στα χαρτιά.

Η σπουδή του πρωθυπουργού (ταχύτατες αλλαγές στην Εθνική, ακολουθεί το ΤΑΙΠΕΔ) αποδίδεται στη δέσμευσή του προς τους εταίρους πως «θα επιταχύνει την εφαρμογή του προγράμματος με έμφαση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων».

Όλα αυτά αρέσουν στο Χ.Α., όπως θετικά λειτουργούν και οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις και οι ειδήσεις από τη σύνοδο κορυφής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στις αγορές γενικότερα.

Λίγο μετά τις 11:00 οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 10,5 εκατ. ευρώ, ενώ ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε κυρίως στον 20άρη ήταν η συνολικότερη θετική εικόνα όλων ανεξαιρέτως των μετοχών του. Ανάλογη εικόνα, αφού μόλις 3 μετοχές υποχωρούσαν, διαμορφώνεται και για τον FTSEM 40.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v