ΧΑ: "Μηνιάτικο" 30% για τις τράπεζες

Ισχυρή άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αιχμή τους τραπεζικούς τίτλους που εμφάνισαν διψήφια κέρδη στον απόηχο των θετικών αποφάσεων από τη Σύνοδο. Πτωτική εβδομάδα για τις τράπεζες, κέρδη 30,37% τον Ιούνιο.

Furias rojas και Skuadra azzura ψήφισαν οι Αγορές (!)

Πέρασε η Ισπανοϊταλική γραμμή από την Σύνοδο Κορυφής και αυτό χαιρετίστηκε δεόντως από τις Αγορές.

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να επιτρέψουν στα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης να αγοράζουν ομόλογα από Χώρες που αντιμετωπίζουν αυξημένες πιέσεις στις Αγορές σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα τις αποδόσεις και το κόστος δανεισμού.

Επιβεβαιώθηκε επίσης, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσει ο φαύλος συνδετικός κρίκος Τραπεζών και Δημοσίου χρέους και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για έναν ενιαίο εποπτικό μηχανισμό.

Ανακοίνωσαν παράλληλα ότι αφ΄ ότου θεσπισθεί αποτελεσματικός ενιαίος εποπτικός μηχανισμός για τις Τράπεζες στην Ευρωζώνη θα υπάρχει η δυνατότητα για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το τελευταίο επιβεβαιώθηκε και από την Γερμανίδα Καγκελάριο, ενώ αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία στην Bundestag για την επικύρωση του ESM και του δημοσιονομικού συμφώνου. "Οι Χώρες θα πρέπει να πληρούν πρώτα προϋποθέσεις και για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, τις οποίες θα ελέγχει η τρόικα", επεσήμανε η κ. Μέρκελ.

Να σημειωθεί ότι ειδικότερα για την περίπτωση της Ισπανίας, ο EFSF θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των Ισπανικών Τραπεζών και θα αναλάβει ο ESM αργότερα, χωρίς το status του προνομιακού δανειστή.

Με αυτά τα δεδομένα, τα Τραπεζικά δάνεια παύουν να επιβαρύνουν τα Κράτη, οι αξιολογήσεις των οποίων, σε αρκετές περιπτώσεις, έχουν φθάσει σε άθλια επίπεδα από τους διεθνείς οίκους.
Υπενθυμίζεται ότι οι "πόρτες" των EFSF και ESM δεν θα είναι ανοιχτές για όλους αλλά μόνο για Χώρες που δεν έχουν λάβει "πακέτο" στήριξης από την Ε.Ε. και που συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ε.Ε. Η χρήση των κεφαλαίων θα γίνεται κατόπιν υπογραφής ενός Μνημονίου Κατανόησης.

Από την άλλη, αργά το απόγευμα ήλθε η δήλωση Monti, που δεν αποκλείεται να βάλει σε δεύτερες σκέψεις τις Αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, “η Ιταλία μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης, αλλά δεν επιδιώκει να το κάνει άμεσα”, δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί ειδικά για Χώρες όπως η Ιταλία, οι οποίες είναι σύμφωνες με τους όρους χρηματοδότησης της Ε.Ε.

Όπως μετέδωσε το Reuters, o κ. Monti σημείωσε ακόμα ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον η συμφωνία που επιτεύχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, είναι αρκετή για να εκτονώσει την πίεση στα Ιταλικά spreads. "Υπάρχει ένα μεγάλο ιστορικό πολλών Ευρωπαϊκών αποφάσεων που είχαμε πιστέψει ότι θα αποδειχθούν επαρκείς και τελικά δεν ήταν και ίσως κάτι τέτοιο γίνει και τώρα, αλλά κοιτώντας το συνολικό πακέτο πιστεύω ότι αυτή τη φορά υπάρχουν περισσότεροι λόγοι" πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση και τουλάχιστον πρόσκαιρα, διαθέσεις αποκλιμάκωσης παρουσιάστηκαν στις Αγορές ομολόγων με τις αποδόσεις στα 10ετή να διαμορφώνονται ως εξής: Ελληνικό 25,13%, Πορτογαλικό 9,7%, Ισπανικό 6,44%, Ιρλανδικό 6,06%, Ιταλικό 5,82%. Την ίδια ώρα οι αποδόσεις στο Γερμανικό 10ετες έχουν αναρριχηθεί στο 1,63%.

Θετικοί για την σημερινή εικόνα της Αγοράς, αλλά σημαντικά επιφυλακτικοί για την συνέχεια δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, που επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις της Συνόδου μπορεί να έλυσαν κάποια σημαντικά Τραπεζικά θέματα, αλλά το πρόβλημα του Ευρωπαϊκού και όχι μόνο, χρέους παραμένει.

Σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης, οι τελευταίες Ευρωπαϊκές αποφάσεις δεν φαίνεται να αφορούν την Ελληνική περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έχει αποφασίσει να χορηγήσει έως 50 δισ. ευρώ στο Ελληνικό ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Άρα τα 50 δις, αν δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή έχουν καταστεί μέρος του χρέους της Ελλάδος που οφείλει προς την Τρόικα την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Αν αποφασιζόταν το ESM να ανακεφαλαιοποιήσει τις Ελληνικές Τράπεζες αυτομάτως το χρέος της Ελλάδος θα μειωνόταν κατά 50 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, δεν είναι σαφές, αν για τις Ελληνικές Τράπεζες το “ευέλικτο” ΤΧΣ δεν είναι καλύτερο από ένα αυστηρό μηχανισμό όπως ο ESM.

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα φανούν στην πορεία και θα τιμολογηθούν αναλόγως από την Αγορά που σήμερα, όπως ήταν φυσικό, βρήκε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα “ράλι ανακούφισης” συμπλέοντας με τις διεθνείς Αγορές.

Ήταν τέτοιος ο “ενθουσιασμός” των αγοραστών, που στους έντονα θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας συμπεριέλαβε και την μετοχή της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι η Επιχείρηση βρέθηκε στις πρώτες θέσεις της αρνητικής ειδησεογραφίας (!)

Υπενθυμίζεται ότι σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά η αδυναμία της ΔΕΗ να δανειστεί από ξένες Τράπεζες, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να συνάψει δάνειο με πέντε Ελληνικές Τράπεζες, με επιτόκια από 7% έως 11,9% (!!!)

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή σημαντική άνοδος, συνοδεύτηκε και από το μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων έξι συνεδριάσεων.

Επίσης και σήμερα η εγχώρια Αγορά επιβεβαίωσε τον Τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +12,73% του Τραπεζικού δείκτη, έναντι του +7,4% του FTSE και βέβαια το +1,25% του δείκτη μεσαίας – μικρής κεφαλαιοποίησης.

Η διόρθωση που προηγήθηκε, φαίνεται να ολοκληρώθηκε με σταδιακά συρρικνώμενους τζίρους, ενώ η εβδομάδα που έρχεται είναι μάλλον “ρηχή” από πλευράς ειδησεογραφίας.
Σε μία τέτοια περίπτωση το Χ.Α. θα στρέψει την προσοχή τους στην επίσκεψη της τρόικας και πιθανόν να αναγκαστεί να εναρμονιστεί με τις διεθνείς Αγορές, με σταδιακή, εκ νέου μείωση του τζίρου, λόγω και επερχόμενης θερινής ραστώνης.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα αλλά και του εξαμήνου.

Από πλευράς Γενικού Δείκτη η εβδομάδα που έληξε ήταν η τρίτη συνεχόμενη ανοδική με κέρδη 0,45%. Αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 4,32%.

Το τέλος του Ιούνη (ο δεύτερος θετικός μήνας του έτους, μετά τον Ιανουάριο), βρήκε τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μηνιαία κέρδη 16,3% και τον Τραπεζικό κέρδη 30,37%.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου χρηματιστηριακού εξαμήνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 10,18% και ο Τραπεζικός απώλειες 10,51%.

Ο Πρόεδρος της Blackstone, της επενδυτικής εταιρείας που εκτέλεσε χρέη συμβούλου στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας κατά τις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, υποστηρίζει πως η Χώρα θα πρέπει να απομακρυνθεί από την Ευρωζώνη για να επιβιώσει το ενιαίο νόμισμα. “Θα κρατήσουν για λίγο ακόμη την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά τελικά νομίζω ότι θα ωθήσουν την Ελλάδα και την Πορτογαλία εκτός για να προστατεύουν με κάποιον τρόπο τον πυρήνα της νομισματικής ένωσης”, δήλωσε ο Tony James κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Νέα Υόρκη.

Θετική εικόνα στις διεθνείς Αγορές, όπου ανεβαίνουν σημαντικά Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, Wall Street, ευρώ και χρυσός.

Σημαντικό για τον DAX, να δώσει κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 6330 – 6380, ενώ η επιστροφή του Dow Jones με κλεισίματα υψηλότερα των 12660 μονάδων επαναφέρει τα σήματα αγοράς για τον εν λόγω δείκτη.

Από εκεί και πέρα, το ατομικό εισόδημα του Αμερικανού πολίτη αυξήθηκε 0,2% τον Μάιο, ενώ η ατομική κατανάλωση παρέμεινε αμετάβλητη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο. Τα μεγέθη ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τον προηγούμενο μήνα το προσωπικό εισόδημα είχε αυξηθεί 0,2% και η προσωπική δαπάνη 0,1%. Ο δείκτης αποταμίευσης των Αμερικανών αυξήθηκε στο 3,9% από 3,7% τον Απρίλιο.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, δεν υπάρχει μη “πράσινος” τίτλος στο ταμπλώ του 20αρη, όπου με διψήφια ποσοστά κερδών τερμάτισαν την συνεδρίαση οι ΔΕΗ (+10,65%), Ελλάκτωρ (+11,9%), Εθνική (+12,9%), Πειραιώς (+13,6%), Alpha Bank (+14,55%), Eurobank (+15,85%).

Μικρότερα, αλλά διόλου ευκαταφρόνητα τα κέρδη για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 613,35 μονάδες (16.31) και έκλεισε τελικά στις 611,16 με κέρδη 5,68%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 52 εκατ. από τα οποία τα 2,2 αφορούσαν “πακέτα” (Κορρές, Τιτάν, Intralot).

Περίπου πανηγυρική η τελική εικόνα με 102 ανοδικές μετοχές έναντι 36 πτωτικών, ενώ για 27 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι Αγορές πήραν κάποιες πρώτες “αναπνοές”, από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, καθώς ένα από τα πολλά ζητούμενα, η δρομολόγηση της Τραπεζικής ένωσης, σκιαγραφήθηκε, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Από την άλλη, ο συγκεκριμένος τρόπος που θα υλοποιηθεί η παραπάνω διαδικασία, σίγουρα χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες.

Από εκεί και πέρα, η Ευρώπη καλείται να απαντήσει και σε άλλα ζητούμενα με κυριότερο το δημοσιονομικό.

Όσον αφορά την εγχώρια χρηματιστηριακή Αγορά και μόλις κοπάσει ο πρώτος “ενθουσιασμός” ασφαλώς η προσοχή θα στραφεί στις επαφές της νέας Κυβέρνησης με την τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι νεοτέρας, δεν διαμορφώνονται πειστικές συνθήκες χρηματιστηριακού ράλι, αλλά μία αντίδραση “ανακούφισης”, αγνώστου διαρκείας, με κύριο εκπρόσωπο, ως συνήθως, τον Τραπεζικό κλάδο.

Για όσα χαρτοφυλάκια συνηθίζουν να κινούνται με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα και μέχρι στιγμής παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς, καλό θα είναι να αρχίσουν να εξετάζουν εταιρείες εκτός Χρηματοοικονομικού κλάδου, με κυριότερα χαρακτηριστικά την εξωστρέφεια και τον χαμηλό δανεισμό, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων.

---------ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου, που συνοδεύτηκε από σχετική αύξηση του όγκου συναλλαγών, σε μία Αγορά που συνεχίζει να κινείται από κωδικούς λιανικής και μόνο.

Τα συμβόλαια του 20αρη με χαμηλότερα κέρδη γύρισαν κοντά στην θεωρητική τους τιμή.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4570, τιμή εκκαθάρισης 226,5), κινήθηκαν μεταξύ 218,5 και 229 μονάδων.

Κανένα ενδιαφέρον τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (50000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (12785), Alpha Bank (24810), Πειραιώς (1550), Κύπρου (1728), ΔΕΗ (638), ΟΤΕ (1867), ΟΠΑΠ (1252), Μυτιληναίο (961), CPB (13253), Intralot (430), MIG (147), Coca-Cola (104), ΕΧΑΕ (104), ΓΕΚ (196).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, ανέβηκε στο 65%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν απογοητευτικός, στα μόλις 117 δικαιώματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 29/6 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (632130 τεμ.).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5670106 τεμ.), Eurobank (7060152 τεμ.), CPB (6492528 τεμ.), Alpha Bank (6586750).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v