Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρυθμούς τρόικας από σήμερα το ΧΑ

Ο ερχομός της τρόικας, το πωλητήριο στην Εμπορική, το ισχυρό δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών και οι δεύτερες σκέψεις των αναλυτών για τη σύνοδο αναμένεται να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις στη σημερινή συνεδρίαση.

«Κερδήθηκε μια μάχη, ο πόλεμος συνεχίζεται», αναφέρει στο Σαββατιάτικο σχόλιό του ο Μιχαήλ Γελαντάλις, υπονοώντας ότι μετά τον μεγάλο ενθουσιασμό της Παρασκευής σύντομα η αγορά θα επιστρέψει σε πιο επιφυλακτικούς ρυθμούς, περιμένοντας τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, τα τεχνικά κλιμάκια της οποίας αναμένονται σήμερα, ενώ την Τετάρτη το βράδυ αναμένεται το κλιμάκιο του ΔΝΤ με επικεφαλής όπως πάντα τον Πολ Τόμσεν.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές και την Ασία, τα εκεί χρηματιστήρια έκλεισαν με μικρά κέρδη, καθώς τον ενθουσιασμό των αγοραστών φρέναρε ο δείκτης ΡΜΙ της Κίνας, που συρρικνώθηκε τον Ιούνιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών και διαμορφώθηκε στις 48,2 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιούνιος ήταν ο 8ος συνεχόμενος μήνας όπου ο εν λόγω δείκτης διαμορφώνεται χαμηλότερα των 50 μονάδων, επίπεδο που σύμφωνα με τους αναλυτές διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Με διαθέσεις σχετικής διόρθωσης μετά τα εντυπωσιακά κέρδη της Παρασκευής, το ευρώ, το πετρέλαιο και ο χρυσός, ενώ τα futures των ευρωπαϊκών αγορών δείχνουν οριακές θετικές μεταβολές στον απόηχο της παραίτησης του προέδρου της Barclays Marcus Agius, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε ως προς τα σκάνδαλα που πλήττουν τη βρετανική τράπεζα για την πασίγνωστη υπόθεση της χειραγώγησης του Libor.

Πριν ακόμα προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τις τελευταίες αποφάσεις της συνόδου κορυφής, ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οίκοι δηλώνουν επιφυλακτικοί έως συγκρατημένα απαισιόδοξοι, τονίζοντας ότι η ευφορία στις διεθνείς αγορές θα κρατήσει λίγο και σύντομα θα επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις στις τάξεις των αγοραστών.

Η Citigroup, η UBS, η Bank of America και η Phoenix Capital εκτιμούν ότι το ράλι των αγορών θα είναι βραχύβιο και θα κρατήσει μέχρι να αντιληφθούν οι επενδυτές ότι λίγα πράγματα αλλάζουν και πως πολλά ακόμα έχουν να γίνουν όσον αφορά το πρόβλημα της κρίσης χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απόψεις του Mohamed El-Erian (PIMCO), που συμβουλεύει τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί, τονίζοντας ότι τα αμερικανικά ομόλογα είναι ο τυφλός που βασιλεύει μεταξύ των μονόφθαλμων ή αλλιώς «το καθαρότερο από τα άπλυτα πουκάμισα».

Ίσως χρειάζονται δεύτερη ανάγνωση και οι δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, έστω και αν μερικές από αυτές έτυχαν επίσημης διάψευσης. Έτσι το περιοδικό Focus ανέφερε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, μιλώντας σε βουλευτές, τους ειδοποίησε να ετοιμάζονται για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και για χρεοκοπία της, αυτό όμως διαψεύστηκε αμέσως από τον υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Αντίθετα, δεν υπήρξε διάψευση για τη δήλωση του Αυστριακού αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία και χωρίς την Ελλάδα η ευρωζώνη θα μπορούσε να υπάρχει και προς τούτο θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για τη διατήρηση του ευρώ.

Επίσης, ίσως αξίζουν υποσημείωση οι δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, που αναφέρθηκε ευθέως σε μια στρατηγική απομόνωσης της Ελλάδας, ενώ χαρακτήρισε ανοιχτά μη βιώσιμο το χρέος της, λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει ίση μεταχείριση της Ελλάδας με την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Σε αυτά τα δεδομένα ασφαλώς και πρέπει να προστεθεί η πρόθεση της Credit Agricole για πώληση της Εμπορικής (μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναφέρεται στα πλάνα του γαλλικού ομίλου), γεγονός το οποίο δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει εντονότατες αλλαγές στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως και οι διεθνείς αγορές, έρχεται από τα εντυπωσιακά κέρδη της Παρασκευής και σύμφωνα με τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου δεν αποκλείεται τουλάχιστον στο ξεκίνημα της συνεδρίασης να επικρατήσει το ισχυρό δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών. Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν επικρατέστερο σενάριο τη σταδιακή μείωση του τζίρου λόγω και επερχόμενης θερινής ραστώνης.

Τεχνικά και μόνο αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γενικός Δείκτης άφησε πίσω του την αντίσταση των 590 μονάδων και την Παρασκευή έκλεισε οριακά υψηλότερα από τη ζώνη των 600-610 μονάδων. Αν συνεχίσει να κινείται... Βόρεια, η αμέσως επόμενη αντίσταση οριοθετείται στις 623 μονάδες. Για να διατηρηθεί το σήμα αγοράς που έδωσε η συνεδρίαση της Παρασκευής, η όποια διόρθωση δεν πρέπει να φέρει τον Δείκτη χαμηλότερα των 590 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v