Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κερδήθηκε μια μάχη, ο πόλεμος συνεχίζεται...

Οι αγορές έσπευσαν να αξιολογήσουν θετικά τα αποτελέσματα της Συνόδου όμως πίσω έχει η... Γερμανία την ουρά. Έμμεση επίδραση των αποφάσεων για Αθήνα εάν δοθούν πειστικά δείγματα γραφής. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Τέλος καλό, όλα καλά;

Κατά πάσα βεβαιότητα η απάντηση δεν μπορεί να είναι καταφατική, καθότι κερδήθηκε μεν μία μάχη ωστόσο ο πόλεμος συνεχίζεται.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής- της κρισιμότερης μέχρι τώρα- όπως είχε χαρακτηρισθεί από τους ξένους αναμφίβολα έδωσαν μία ισχυρή «ανάσα» κατ΄αρχήν στην Ισπανία, την Ιταλία, το ευρώ και εν μέρει στο ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό σύστημα.

Η ερμηνεία των αποφάσεων δηλαδή κατά πόσον πρόκειται για στρατηγική ήττα του Βερολίνου, αναδίπλωση της Αγκ. Μέρκελ, νίκη στα σημεία των Νοτίων ή ελιγμό των Βορείων δεν θα δοθεί ούτε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Είναι ενδεικτικό το πώς αντιμετωπίζει τα της Συνόδου ο Τύπος της Γερμανίας, σε αντιδιαστολή με της Ισπανίας, της Ιταλίας ή της Γαλλίας. Και βεβαίως πως ερμηνεύουν τις εξελίξεις οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες (SPD) και πως οι συντηρητικοί (CDU).

Πρακτικά δίνεται μια παράταση, που μένει να φανεί εάν μπορεί να έχει σχετική διάρκεια ή θα σβήσει γρήγορα.

Τα χρηματιστήρια, η αγορά συναλλάγματος, όπως και οι άλλες αγορές έδειξαν να «διψούν» για αφορμές που μπορούν να χαλαρώσουν κάπως το Σιδηρούν Πρόγραμμα, που εφαρμόζει το Βερολίνο. Για νίκη στα σημεία κάνουν λόγο οι ιταλικές εφημερίδες, που έχουν διπλό λόγο να χαίρονται αυτές τις ημέρες.

Ωστόσο αν και κρισιμότατη η μάχη δεν αρκεί για να θεωρηθεί, πως κερδίζεται ο πόλεμος καθώς το Βερολίνο είναι εμφανές, πως αναδιπλώνεται. Οι αγορές, μετά την ευωχία των τελευταίων ημερών θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωπες με την ανιούσα πορεία των spreads των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της eZMarket η κατάσταση είναι οριακή. Η ευρωζώνη πρέπει (τυπικά) να βρει έναν τρόπο να αποτρέψει τη περαιτέρω άνοδο των spreads των δύο χωρών. Εάν όμως στόχος της Γερμανίας παραμείνει η σταδιακή υπαγωγή περισσότερων χωρών της περιφέρειας στους υπάρχοντες (αλλά και υπό διαμόρφωση) μηχανισμούς τότε οι αποφάσεις, τα μέτρα οδηγούν σε προσωρινή εκτόνωση της κατάστασης.

Το ΧΑ δεν άφησε την αφορμή να περάσει αναξιοποίητη παρά το ότι οι αποφάσεις της Συνόδου προφανώς δεν μας αφορούν άμεσα. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να μας επηρεάσουν έμμεσα εάν και εφόσον στις επόμενες 2-4 εβδομάδες δίνονταν πειστικά δείγματα γραφής από την Αθήνα.

Σε ένα από τα χθεσινά σχόλια του euro2day σημειωνόταν πως στην «αγορά επιχειρείται να προεξοφληθεί το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM, σε βαθμό που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα φτάσει και στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η απόφαση της Συνόδου δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα και δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί κάτι τέτοιο.

Ορισμένοι τρέφουν ελπίδες πως η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να γίνει με ανάλογο τρόπο ώστε το ύψος της να μην επιβαρύνει το χρέος. Τέτοια ένδειξη για τα ελληνικά συμφέροντα δεν είναι ορατή και το πιθανότερο είναι, πως θα γίνει (εν τέλει) μέσω του ΤΧΣ.

Αφήνεται όμως μια. χαραμάδα ελπίδας, που υπό προϋποθέσεις εάν την αξιοποιούσε κατάλληλα η Αθήνα, θα μπορούσε να είναι επ΄ ωφελεία της οικονομίας. Όπως πολύ εύγλωττα σημειώνουν ο Φώτης Κόλλιας και η Μάρω Τσαντήλα η κυβέρνηση ψάχνει μία fast track αποκρατικοποίηση προκειμένου να πείσει τους εταίρους-δανειστές πως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν θα μείνει στα χαρτιά. Εάν ο Αντώνης Σαμαράς, η κυβέρνηση και η Αθήνα καταφέρουν να αναστρέψουν έστω και λίγο το πολύ αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας, τότε αυτή η Σύνοδος μπορεί να έχει οφέλη και για τη χώρα μας.

Κοντός ψαλμός, που λένε καθώς πρόγευση των προθέσεων των ξένων θα έχουμε από Δευτέρα με την έλευση του Χ. Ραιχενμπαχ, των ανθρώπων της Τρόικας και τις συναντήσεις τους με τον Γ. Στουρνάρα.

Προσώρας η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση στο θέμα των διοικητικών αλλαγών στην Εθνική, οι άμεσες εξελίξεις στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούνται ενθαρρυντικές ενδείξεις. Το αν θα έχουν συνέχεια ή όχι θα φανεί πολύ σύντομα.

Ωστόσο έχει ενδιαφέρον το ενδεχόμενο να πάει η χώρα μας στην έκτακτη Σύνοδο του Ιουλίου έχοντας καταφέρει να αντιστρέψει έστω και ελάχιστα το κλίμα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσε να γίνει με λιγότερο δυσμενείς όρους και εν συνεχεία να «αιματοδοτούνταν» οι επιχειρήσεις, ένα μέρος της πραγματικής οικονομίας.

Ο εξωπραγματικός δανεισμός της ΔΕΗ (συμφώνησε με την ΑΤΕ για τα 150- από το σύνολο των 522 εκατ. ευρώ- με επιτόκιο 11,9% που διαμορφώνει το μ.ο του επιτοκίου στο 9% ) είναι ενδεικτικός του ασφυκτικού χρηματοδοτικού περιβάλλοντος, που επιχειρούν να επιβιώσουν φορείς, επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Και αυτό θα πρέπει να αλλάξει άμεσα, να είναι πρώτης προτεραιότητας επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου.

Μέσα στην ομοβροντία φημών, εξελίξεων, ειδήσεων χρήζουν προσοχής τα όσα συμβαίνουν στη Μ.Ανατολή. Σε σχετικό θέμα του euro2day καταγράφεται η ένταση στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και οι κινήσεις των δυτικών. Το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle (RF1) πλέει προς συνάντηση του αμερικανικού USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) και πολλά ξένα εξειδικευμένα ΜΜΕ εκτιμούν, πως είναι θέμα χρόνου η δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» στα βόρεια της Συρίας.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 611,16 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 0,45%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 0,28%, ο Mid 30 με κέρδη 1,63% και ο Small Cap 80 με απώλειες 1,23%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Ακίνητη Περιουσία 14,88%, οι Πρώτες Ύλες 5,77% και οι Κατασκευές και Υλικά κατά 4,39%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι: Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 5,14%, Υγείας 4,76% και οι Τράπεζες 4,32%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΕΛΙΧΘ (66,67%), Φίντεξπορτ (28,63%), Minerva (26,03%), Sciens(21,95%), Νεώριον (20%), Βαρβαρέσος (18,48%), Eurobank Properties (17,28%), Ντρουκφάρμπεν (17,07%), Τεχνικές Εκδόσεις (15,33%), Autohellas (14,95%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Hellas OnLine (-45,05%), Εριουργία 3 Αλφα (ΚΟ) (-35,91%), Εριουργία 3 Αλφα (ΠΟ) (-33,77%), Γιουρομπρόκερς (-32,47%), Audiovisual (-31,37%), Προοδευτική (-30,17%), Spider (-26,61%), Ιντερτέκ (-21,57%), Ιντεργούντ (-18,61%) και ΝΕΛ (-17,95%).


Σ.Σ.: από Δευτέρα πρωί μέχρι και την Τετάρτη αναλαμβάνει εξ΄ολοκλήρου ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Εμείς, πρώτα ο Θεός, τα ξαναλέμε από Πέμπτη πρωί. Μία μικρή ανάσα και βλέπουμε. Καλή συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v