Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πωλητές στις τράπεζες *Στήριξη από ΟΠΑΠ-ΔΕΗ

Η αδυναμία αναμέτρησης με τις 623 μονάδες φέρνει νέα υποχώρηση του Δείκτη, τον οποίο στηρίζουν μόνο ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ με σχετικές βοήθειες από ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατηρούνται σε θετικό πρόσημο, και μάλιστα κινούνται σχετικά κοντά στο υψηλό ημέρας, στο ελληνικό χρηματιστήριο, και ενώ τείνουν να συμπληρωθούν 2,5 ώρες συνεδρίασης, η αδυναμία αναμέτρησης με τη σημαντική αντίσταση των 623 μονάδων (για το Γενικό Δείκτη) δείχνει να φέρνει δεύτερο κύμα ρευστοποιήσεων, με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο.

Την ώρα όπου γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υφίσταται δεικτοβαρής τραπεζικός τίτλος με θετικό πρόσημο, καθώς και η Εθνική -έστω και τελευταία- εγκατέλειψε το «πράσινο χρώμα», ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται σε CPB και Eurobank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος συναλλαγών στην Εθνική και στην Alpha Bank ξεπερνά τα 3 εκατ. τεμάχια, ενώ όγκο μεγαλύτερο των 2 εκατ. τεμαχίων έχουν διακινήσει η CPB, η Κύπρου και η Πειραιώς.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, συνεχίζεται η πίεση στη Motor Oil λόγω αποκοπής του μερίσματος, ενώ οι όποιες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη δίνονται από τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ, με τη δεύτερη να δίνει μάχη να διατηρηθεί υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ.

Βοήθειες δίνουν επίσης στον Δείκτη τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο ΟΤΕ (στην περίπτωση του δεύτερου κρίσιμη θεωρείται η διατήρηση του τίτλου πάνω από τα 2 ευρώ).

Αντίθετα, με αρνητικό πρόσημο κινούνται η Ελλάκτωρ, η Coca Cola, ο Μυτιληναίος και η Folli Follie Group.

Χαμηλότερα του 20άρη, στο ανώτατο όριο κερδών η μετοχή της ΕΒΖ, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφει και ο τίτλος της Γενικής, ο οποίος όμως δεν αποκλείεται να υποχωρήσει στην επόμενη διαπραγμάτευση (15.30), καθώς αγοραστές και πωλητές είναι τώρα στημένοι σε χαμηλότερα επίπεδα.

Κινητικότητα από την πλευρά των αγοραστών στα τελευταία λεπτά και στον τίτλο της ΕΥΑΘ, ενώ όλα δείχνουν ότι ο Αστέρας έχει όλες τις προϋποθέσεις να συμπληρώσει την όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Ο τζίρος πλησιάζει τα 22 εκατ. ευρώ, η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 52 προς 43, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τη νευρικότητα την ενέτεινε και η είδηση σύμφωνα με την οποία η Φινλανδία και η Ολλανδία δεν αποκλείεται να ασκήσουν βέτο στο να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v