Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στο ΧΑ διά χειρός ΟΠΑΠ και ΔΕΗ

Εθνική, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ δείχνουν να εξασφαλίζουν μετά τα πρώτα λεπτά θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη. Αντίθετα, υπό πίεση ο τίτλος της ΜΟΗ, λόγω αποκοπής μερίσματος.

Παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με οριακά κέρδη, στο ελληνικό χρηματιστήριο το αρνητικό πρόσημο κράτησε μόλις λίγα λεπτά καθώς λίγο μετά τις 10.37 οι αγοραστές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, δίνοντας κίνηση στον Δείκτη μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αξίζει, από την άλλη, να αναφερθεί η τριπλή πρόσκρουση του Δείκτη στην περιοχή των 620 μονάδων, η οποία έφερε και σημαντική διόρθωση σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα. Ευνόητο είναι ότι και σήμερα τουλάχιστον μέχρι στιγμής το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται καθαρά σε τίτλους του 20άρη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το +0,9% του FTSE έναντι του +0,43% του δείκτη της μεσαίας-μικρής κεφαλαιοποίησης.

Επίσης, αξίζει υποσημείωση ότι εκτός 20άρη ο μόνος τίτλος που καταγράφει αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά πειστικές συναλλαγές είναι αυτός της ΕΒΖ. Όμως, και σε αυτήν την περίπτωση, το «Bid» των αγοραστών ίσως θα έπρεπε να είναι «πιο σφιχτό».

Μεταφερόμενοι στις μετοχές του 20άρη, που και σήμερα διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, αξίζει να αναφερθεί ότι 10 λεπτά πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης μόνιμα με θετικό πρόσημο κινούνται ο ΟΠΑΠ, η Εθνική Τράπεζα (επιβεβαίωσε τις συζητήσεις με την Credit Agricole για την Εμπορική, τονίζοντας ότι είναι σε πρώιμο στάδιο), η Τράπεζα Πειραιώς, η Βιοχάλκο και η ΔΕΗ.

Επίσης από πλευράς όγκου συναλλαγών, το 1 εκατ. τεμάχια ξεπερνούν μέχρι τώρα η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου και η Τράπεζα Πειραιώς.

Αντίθετα, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινείται μέχρι τώρα ο τίτλος της Motor Oil καθώς από σήμερα η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη χωρίς το μικτό μέρισμα ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης, σημαντικές πιέσεις δείχνει να δέχεται και η μετοχή της CPB. Ασφαλώς και ξεχωρίζουν το +4,28% της ΔΕΗ και το +3,43% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 8,7 εκατ. (δεν έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής προσυμφωνημένες συναλλαγές). Η έως τώρα εικόνα της αγοράς προϊδεάζει για συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας καθώς στους περισσότερους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους κύριο μέχρι στιγμής χαρακτηριστικό είναι οι εναλλαγές προσήμων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v