ΧΑ: Σταθεροποιητικές τάσεις και... βλέπουμε

Την ώρα όπου τα αρνητικά μακροοικονομικά μηνύματα πληθαίνουν για την παγκόσμια οικονομία, το ΧΑ παραμένει επικεντρωμένο στις συζητήσεις κυβέρνησης-τρόικας. Ουδέτερο έως αδιάφορο το μίγμα των επιχειρηματικών νέων.

Συνεδρίαση καρμπόν της χθεσινής, τουλάχιστον στο ξεκίνημα, περιμένουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τα μέχρι στιγμής επιχειρηματικά νέα είναι από ουδέτερα έως αδιάφορα, η προσοχή της αγοράς παραμένει επικεντρωμένη στις επικείμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και βέβαια όλα αυτά θα διατηρήσουν τους χαμηλούς τζίρους, εάν δεν τους συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, χθες το βράδυ η Wall Street έκλεισε με μικρές μεταβολές και μικτά πρόσημα, ενώ σαφώς καλύτερη εικόνα έδειξαν σήμερα το πρωί τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ανοδικά οι τιμές των εμπορευμάτων, πάνω από το 1,26 δολάριο το ευρώ, ενώ εκκίνηση με θετικό πρόσημο δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Παραμένοντας εκτός των τειχών, αξίζει αναφορά η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Αυστραλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μετά τη μείωση κατά 0,25% τον Ιούνιο και κατά 0,5% τον Μάιο. Παραιτήσεων συνέχεια και στην Barclays.

Παρά τη φαινομενική νηνεμία στις διεθνείς αγορές, οι περισσότεροι διαχειριστές δηλώνουν συγκρατημένα απαισιόδοξοι έως ανήσυχοι, παρότι μπροστά υπάρχει ο κυματοθραύστης των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών.

Ο παγκόσμιος δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2011, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Επίσης, μόλις χθες ανακοινώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη, το οποίο ανήλθε στο 11,1% (αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από ένας στους δέκα πολίτες είναι άνεργοι) και είναι ιστορικό υψηλό από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων από τη eurostat το 1995.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ασφαλώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις συζητήσεις κυβέρνησης-τρόικας, ενώ είναι περίπου βέβαιο ότι οι δηλώσεις που θα προηγηθούν για τη δημιουργία εντυπώσεων θα συνεχίσουν να προκαλούν αναταραχή στην ψυχολογία της αγοράς.

Μια τέτοια και η χθεσινή του Γιοργκ Άσμουσεν, που χαρακτήρισε σχεδόν αδύνατη την ένταξη της Ελλάδας στην πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές, ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόκλιση των βασικών στόχων του προγράμματος, ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος και η κυβέρνηση πρέπει να αναπληρώσει σύντομα τον χαμένο χρόνο από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, και βέβαια ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές στα εργασιακά, πάταξη της φοροδιαφυγής και απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων παραμένουν στις πρώτες θέσεις της ατζέντας των συζητήσεων.

Τεχνικά, και όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, ασφαλώς και παραμένει ζητούμενο η ανοδική διάσπαση της ζώνης των 623-625 μονάδων. Μια τέτοια κίνηση θα ενεργοποιήσει χαρτοφυλάκια που κινούνται έχοντας ως γνώμονα τα τεχνικά χαρακτηριστικά και μόνο, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να διεκδικήσει είσοδο στη ζώνη των 650-675 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πρέπει να δοθούν κλεισίματα χαμηλότερα των 590 μονάδων, τα οποία θα επαναφέρουν σενάρια για πιθανή κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v