Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζική πτώση με περιορισμένο τζίρο

Προς τις 600 μονάδες υποχωρεί η Σοφοκλέους, ενώ ο τζίρος προϊδεάζει για νέα σημαντική μείωση. Απώλειες για Alpha (3,3%), Εθνική (2,8%), Εurobank (5%) Πειραιώς (4,3%), Ελλάκτωρ. Κέρδη για τα ΕΛΠΕ.

Τείνει να συμπληρωθεί η πρώτη μιάμιση ώρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία δείχνουν να διατηρούν τα μικρά αρχικά τους κέρδη, ενώ αντίθετα στο Χ.Α. τα πρώτα 40΄ της συνεδρίασης επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης θα περιφερόταν πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, ενώ επικρατέστερο σενάριο δείχνει η μείωση των συναλλαγών.

Ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 3,5 εκατ., ενώ περίπου 200 μετοχές στο χρηματιστηριακό ταμπλό δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή. Ξεκινώντας εκτός 20άρη, ο μόνος τίτλος που δείχνει να συγκεντρώνει και σήμερα σχετικό ενδιαφέρον είναι της ΕΒΖ, που συνδυάζει αξιοπρόσεκτα κέρδη και σχετικά πειστικές συναλλαγές.

Στην εν λόγω μετοχή οι αγοραστές για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση επιδεικνύουν επιθετικές διαθέσεις, όμως χρειάζεται σχετική προσοχή καθώς δύο τουλάχιστον εντολές αγοράς αξιοπρόσεκτου ειδικού βάρους στο 1,02 και στο 1,08 ευρώ μπήκαν και στη συνέχεια τραβήχτηκαν από το σύστημα.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, κάτι πάει να κάνει η Αεροπορία Αιγαίου ενώ σχετική κινητικότητα καταγράφεται σε Ικτίνο, Υγεία, Σωληνουργεία Κορίνθου και ΕΥΔΑΠ.

Μεταφερόμενοι στον 20άρη, που συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και στη σημερινή συνεδρίαση, είναι εμφανής η διστακτικότητα στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους.

Καθώς όλοι ανεξαιρέτως κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος ή με μικρές απώλειες. Αντίθετα, μόνιμα με θετικό πρόσημο μέχρι στιγμής κινείται ο τίτλος της ΔΕΗ, ενώ από τους υπόλοιπους μη τραπεζικούς τίτλους σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται στη μετοχή του Μυτιληναίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο τραπεζικό ταμπλό οι περισσότερες συναλλαγές σημειώνονται στη μετοχή της Alpha Bank που ξεπερνά τις 710.000 τεμάχια. Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, με εξαψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται μόνο ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Σαφώς καθισμένες οι συναλλαγές στον ΟΠΑΠ, που μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης δείχνει διαθέσεις σχετικής διόρθωσης. Με τόσο χαμηλό τζίρο, κάθε πρόβλεψη για τη συνέχεια της συνεδρίασης μπορεί να αποδειχθεί πολύ επισφαλής.

Έτσι, ως επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό που υποστηρίζει ότι η σημερινή συνεδρίαση θα δώσει και νέα μείωση στην αξία των συναλλαγών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v