Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημέρα της Ανεξαρτησίας και στο... ΧΑ

Κέρδη στο ΧΑ, που κινήθηκε κόντρα στην πτώση των ευρωπαϊκών αγορών. Στο υψηλό ημέρας ο Μυτιληναίος (+5,9%). Κέρδη για ΟΤΕ (+8%), Alpha Bank (+7,7%), ΕΛΠΕ (+7,4%) και ΟΠΑΠ (+5,6%). Τι λέει η τεχνική ανάλυση.

Μία ημέρα πριν την συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Υπ. οικονομίας με την τρόικα και ακριβώς 8 χρόνια μετά την κατάκτηση του Euro 2004, στο ποδόσφαιρο, από την Εθνική Ελλάδος, το ΧΑ "γιόρτασε" την ημέρα ανεξαρτησίας και αγνοώντας τις διαθέσεις μικρής διόρθωσης των μεγάλων Ευρωαγορών από τα υψηλά διμήνου και την αργία στην Wall (ημέρα της Ανεξαρτησίας), έκλεισε με σημαντικά κέρδη, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και σε νέα υψηλά διμήνου.

Να σημειωθεί ότι το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο υψηλότερα των 650 μονάδων είχε σημειωθεί από τον Γενικό Δείκτη στις 4/5 (689,86 μονάδες), δηλαδή στην τελευταία συνεδρίαση πριν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στις 6/5.

Από τα αμέσως προηγούμενα σχόλια είχε αναφερθεί ότι παρά τον σχετικά χαμηλό τζίρο, αν ο Δείκτης έδινε πειστική κίνηση υπέρβασης των 623 – 625 μονάδων, τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με μόνο γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις θα έσπευδαν να πάρουν θέσεις.

Αυτό το τελευταίο ανέβασε σημαντικά στροφές στην τάση, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να κλείσει οριακά υψηλότερα και από την επόμενη αντίσταση των 650 μονάδων και να εγείρει απαιτήσεις αναμέτρησης με τις 675 μονάδες.

Σημαντική η κίνηση και του FTSE που έκλεισε κοντά στο πάνω όριο της ζώνης αντίστασης 232 – 240 και αν την διατρήσει ανοδικά θα έχει κάθε λόγο να ελπίζει σε κίνηση προς την ζώνη 250 – 267 μονάδες.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να αναφερθεί ότι όλοι οι τίτλοι (πλην της Τρ. Ελλάδος) έχουν κλείσει με αγοραστές, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι Κύπρου και η Γενική Τράπεζα. Και οι δύο τίτλοι κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έστω και αν ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας, ο πρώτος εν μέσω εκτιμήσεων για πιθανή Κρατικοποίηση της Τράπεζας και ο δεύτερος “πληρώνοντας” για δεύτερη συνεδρίαση την ανακοίνωση για κι άλλο reverse split.

Από την άλλη αξίζει αναφοράς, ότι δεν υπήρξε Τραπεζικός τίτλος που να δώσει τεχνικό σήμα για επερχόμενο νέο ανοδικό κύμα.

Αντίθετα, στις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη που, πλην της Folli Follie Group, έκλεισαν όλες με θετικό πρόσημο, τεχνικό σήμα επανατοποθετήσεων έδωσαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος.
 
Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού έκλεισε υψηλότερα από την ζώνη αντίστασης 2,20 – 2,24 ευρώ και αν το εν λόγω επίπεδο μετατραπεί από αντίσταση σε στήριξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αναμέτρηση με την επόμενη αντίσταση των 2,50 ευρώ.

Επίσης ο ΟΠΑΠ έδωσε το πρώτο τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή ένα κλείσιμο υψηλότερα των 5,10 ευρώ και αν το επιβεβαιώσει μπορεί να “βλέπει” καθαρότερα την επόμενη αντίσταση στην ζώνη 5,50 – 5,70 ευρώ.

Πολύ καλή συμπεριφορά και από τον Μυτιληναίο, όχι μόνο γιατί κινήθηκε με θετικό πρόσημο κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, αλλά και γιατί έκλεισε και στο υψηλό ημέρας. Η υπέρβαση της αντίστασης στα 2,50 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 2,90 ευρώ.

Στο υψηλό ημέρας έκλεισε και ο ΟΤΕ. Όμως έχει μπροστά του την θεωρούμενη απαιτητική αντίσταση των 2,22 ευρώ και θέλει σχετική προσοχή.

Από εκεί και πέρα, μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να μην ενθουσίασε με τον τζίρο της, όμως ικανοποίησε από την διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ακόμα και σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου σημειώθηκαν ακόμα και επιθετικές κινήσεις από πλευράς αγοραστών.

Έτσι αν οι Δεικτοβαρείς τίτλοι ανέλαβαν να διαμορφώσουν θετικό κλίμα και διαθέσεις, ο πλουραλισμός στις κινήσεις των αγοραστών αύξησε σημαντικά το ενδιαφέρον.

Από την άλλη και παρά τον σημερινό μίνι αγοραστικό ενθουσιασμό στο Χ.Α., το κλίμα για την Χώρα στο εξωτερικό δεν δείχνει να είναι και το καλύτερο.

«Η νέα Κυβέρνηση συνασπισμού της Ελλάδας σκοπεύει να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και τα άλλα διαρθρωτικά μέτρα ώστε να πείσει τους διεθνείς πιστωτές και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και “σκληρές” ιδιωτικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος στους Financial Times.

«Σκοπεύουμε να δώσουμε μεγάλη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει,» δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος, που αρνήθηκε να κοινοποιηθούν τα στοιχεία του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Kerin Hope από την Αθήνα, ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι έξι προγραμματισμένες πωλήσεις που έχουν παγώσει στο τελευταίο τρίμηνο εξαιτίας των εκλογικών αναμετρήσεων πρόκειται να επιταχυνθούν, ενώ δύο επιπλέον, του ΟΣΕ και της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, πιθανόν να προστεθούν στην λίστα με τις προτεραιότητες.

Έτοιμος να παρακάμψει τις ιστορικές υποχρεώσεις της Βρετανίας στο πλαίσιο των Κοινοτικών συνθηκών και να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα εμποδίζοντας την είσοδο των Ελλήνων πολιτών στην Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός της Χώρας, David Cameron, όπως μετέδωσε η Βρετανική εφημερίδα “Guardian”.“Δεν προτίθεμαι να διαπραγματευτώ ή να επαναδιαπραγματευτώ”, ξεκαθάρισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, στο θέμα των όρων του Ελληνικού μνημονίου. Επιπλέον δήλωσε ότι η ΕΚΤ έχει περιθώριο να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Από την άλλη, ένα από τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση συνεργασίας της Merkel (CSU) απειλεί με αποχώρηση εάν η Γερμανίδα Καγκελάριος δεχθεί να παραχωρήσει έκτακτα δάνεια σε Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης χωρίς την επιβολή αυστηρών όρων.

Μικτά πρόσημα, ελαφρώς πτωτικές διαθέσεις και χαλαρές συναλλαγές (και λόγω αργίας στο NYSE), στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς τα βλέμματα των επενδυτών στις διεθνείς Αγορές θα είναι επικεντρωμένα στη συνεδρίαση της Πέμπτης στην ΕΚΤ και BoE.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρονται σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, από την πρώτη, όταν την ίδια ώρα πληθαίνουν οι προβλέψεις που αναφέρουν ότι ο Ευρωπαϊκός Τραπεζικός κλάδος χρειάζεται άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, που μπορεί να αγγίξει τα 3 τρισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, στο ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών τίτλων, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν μόνο οι Κύπρου (-3,41%) και Folli Follie Group (-1,58%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελλάκτωρα (+9,17%), ΟΤΕ (+8%), Ελ. Πετρέλαια (+7,36%), Alpha Bank (+7,69%), Jumbo (+6,21%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Coca-Cola, Eurobank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης αν και υποχώρησε μέχρι τις 615,35 μονάδες (10.37), μετά τις 10.55 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 650,51 (17.09) και έκλεισε τελικά στις 650,27 με κέρδη 4,87%, ενώ ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα ακουμπώντας τα 33,7 εκατ.
 
Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 107 ανοδικές μετοχές έναντι 34 πτωτικών και για 18 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 9%.

Ασφαλώς πολλοί είναι οι επιμέρους θετικοί πρωταγωνιστές, όπως οι ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ (παρά την αποκοπή μικτού μερίσματος ύψους 0,17 ευρώ), Fourlis (επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά), Ταχ. Ταμιευτήριο, Νηρέας, Σωλ. Κορίνθου, Τρ. Αττικής κ.π.λ.

Επίσης έστω και με οριακά κέρδη ο Αστέρας έκανε το 10Χ10.

Με αξιοπρόσεκτη αντίδραση από τα χαμηλά των 0,65 ευρώ (31/5), η Eurodrip σε νέα υψηλά 11μηνου.

Συνεχίζεται η πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει στον Παρνασσό από 0,2510 ευρώ (κλείσιμο 26/6).

Στο ανώτατο όριο ανόδου η Creta Farm που βοηθήθηκε σημαντικά από την εμφάνιση “bid” 283278 τεμ. στα 0,3250 ευρώ.

Επίσης εντολή αγοράς αξιοπρόσεκτου “ειδικού βάρους” στα 0,2700 ευρώ (50000 τεμ.), βοήθησε τον ΚΛΜ να κλείσει και αυτός στο ανώτατο όριο ανόδου.

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Σιδενόρ και Ιντρακάτ, με την δεύτερη να κατεβάζει σημαντικά τον όγκο συναλλαγών.

Οι αγοραστές έκαναν το 5Χ5 και στον Άβακα, με την διοίκηση να εμφανίζεται αισιόδοξη στην πρόσφατη γ.σ. και τους βασικούς μετόχους να συνεχίσουν να αγοράζουν.

Τέλος, “έσφιξε” η προσφορά στ Λιμάνια και ιδιαίτερα στον ΟΛΘ και αυτό μπορεί να παίξει τον ρόλο του στις αμέσως επόμενες συενδριάσεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη που έχει να εκτονώσει την παρατεταμένη πίεση που έχουν υποστεί οι αποτιμήσεις, αναφέρει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι τιμές των μετοχών προεξοφλούσαν τα χειρότερα σενάρια και μόνο αυτά, καθώς τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών οι εξελίξεις που αναμένονταν ήταν μόνο αρνητικές.

Ο συνδυασμός της ύπαρξης εγχώριου Κυβερνητικού σχήματος, με την ελαστικότητα που επέδειξε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής, δείχνουν να λειτουργούν αποτελεσματικά για τους βραχυχρόνιους επενδυτές, που είναι σαφώς περισσότεροι από τους πωλητές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Το αδύνατο σημείο αυτής της περιόδου, είναι η “ποιότητα” των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στο Χ.Α. και τα οποία στις πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης θα σπεύσουν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους, πιέζοντας τις τιμές.

Συνεπώς, συνιστάται προσοχή για όσους κινούνται σε αυστηρά βραχυχρόνιο ορίζοντα, ενώ για τους λίγους μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές, σαν πρώτες επιλογές δείχνουν οι μετοχές εταιρειών με μικρές ανάγκες χρηματοδότησης, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

------ΧΠΆ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου, που όμως δεν συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη άνοδο των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με σαφώς χαμηλότερα κέρδη γύρισαν σε υποτίμηση 1,10%.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2989, τιμή εκκαθάρισης 236,25), κινήθηκαν μεταξύ 225 και 237,5 μονάδων.

Παραμένουν ανενεργά τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (46800 ΔΕΗ, 10000 Εθνική, 7000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6671), Alpha Bank (12922), Πειραιώς (622), Κύπρου (5251), ΔΕΗ (1115), ΟΤΕ (2697), ΟΠΑΠ (1854), Μυτιληναίο (210), CPB (3640), Intralot (164), MIG (105), Ελ. Πετρέλαια (165), Σιδενόρ (179), ΓΕΚ (177), Coaca-Cola (182).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 κινήθηκε σταθεροποιητικά στο 56% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν αυξημένος κυρίως για τα calls, στα συνολικά 416 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (354 δικαιώματα αγοράς και 62 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5598206 τεμ.), Eurobank (6287358 τεμ.), CPB (5229828 τεμ.), Alpha Bank (6371250).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v